- Ble lurt til å jobbe svart

Den polske snekkeren falt fra stigen og skadet skuldra. Men han fikk ikke sykepenger. Han jobbet nemlig svart - uten å vite det selv.

UTEN SYKEPENGER: Polsk snekker (med ryggen til) ble skadd på jobb. Da viste det seg at arbeidsgiveren bare hadde oppgitt en liten del av lønna hans til skattemyndighetene. Dermed hadde han ikke krav på sykepenger. Evghenii Tribuhovski og Aleksanda Czech ved Frelsesarmeens migrasjonssenter har bistått ham. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
UTEN SYKEPENGER: Polsk snekker (med ryggen til) ble skadd på jobb. Da viste det seg at arbeidsgiveren bare hadde oppgitt en liten del av lønna hans til skattemyndighetene. Dermed hadde han ikke krav på sykepenger. Evghenii Tribuhovski og Aleksanda Czech ved Frelsesarmeens migrasjonssenter har bistått ham. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg ønsker ikke å jobbe svart. Jeg fikk sjokk da jeg skjønte at inntekten min ikke var registrert hos skatteetaten, sier «Kazimierz», som ikke vil ha sitt egentlige navn i avisa. Han er fagutdannet tømrer fra Polen.

Han har jobbet i Norge i 14 år, men fikk ikke sykepenger da han skadet seg, og sto helt uten inntekt i 14 uker.

- Han ble lurt til å jobbe svart, istemmer Aleksandra Czech, sosialfaglig leder og tolk på Frelsesarmeens Migrasjonssenter. Hun har satt seg inn i saken hans, og bistår ham.

Arbeidsgiveren, Arunas Virbila, sier i en telefonsamtale med Dagbladet at hele arbeidsulykken er oppspinn. Men han svarer ikke på konkrete spørsmål fra Dagbladet om sin næringsvirksomhet.

Svart arbeid er dokumentert i samtlige av Virbilas tre tidligere konkurser, hvorav én ga ham konkurskarantene (se lenger ned i saken).

Migrasjonssenteret, som er drevet av Frelsesarmeen på Majorstua i Oslo, har blitt et viktig sted for mennesker utsatt for arbeidslivskriminalitet. Her får de hjelp til å ta seg fram i byråkratiet, og til å få ut lønn fra useriøse arbeidsgivere – om mulig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.