- Ble oppfordret til karantenebrudd

Danske Dan Madsen sier han ble oppfordret til å bryte de norske karantenereglene for å stå på ski i Hemsedal. Selskapet som solgte turen, avviser kritikken.

SJOKKERT: Danske Dan Madsen ble sjokkert da han hadde denne telefonsamtalen med selskapet Dansk Bilferie. Lyd: Dan Madsen. Klipp: Elias Kr. Zahl-Pettersen. Les hele saken på dagbladet.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I februar bestilte Dan Madsen en sjudagers skiferie i Hemsedal i jula.

Madsen, kjæresten og ungene skulle egentlig hatt avreise til Norge tirsdag, men på grunn av norske karanteneregler ble det vanskelig.

Gjengen hadde måttet i ti dagers karantene når de ankom landet. Derfor mener Madsen at han burde få tilbake pengene sine fra selskapet Danske Bilferie, som han har bestilt reisen gjennom.

HAR BESTILT NORGESFERIE: Dan Madsen og familien planla juleferie i Hemsedal. Foto: Privat
HAR BESTILT NORGESFERIE: Dan Madsen og familien planla juleferie i Hemsedal. Foto: Privat Vis mer

Da han ringte dem, fikk han beskjed om at det uansett ikke var noen som sjekket hvorvidt de faktisk var i karantene, forteller han.

- Både jeg og kjæresten ble mildt sagt sjokkert. Det må jeg si, sier Madsen.

Selskapet Danske Bilferier avviser Madsens kritikk. De sier at de ikke vil oppfordre noen til å bryte noen reglene.

- Ikke ressurser til å sjekke

Samtalen Madsen hadde med selskapet, kan du høre øverst i saken.

- Hvis du først kommer inn i Norge - det tror jeg ikke du gjør - men hvis du gjør det, vil de slippe deg inn i Hemsedal, fordi det har jeg snakket med dem om. De har ikke tenkt å undersøke om du har vært i karantene, eller hvilke coronatester du har tatt eller ikke tatt, sier den ikke-navngitte ansatte i selskapet i opptaket.

STENGER GRENSEN: Sverige innfører nye tiltak ved å stenge grensene etter at viruset har mutert i Storbritannia. Video: NTB Vis mer

De forventer at hvis du først kommer opp dit, har du lov til å være der, sier den ansatte til Madsen.

- De har ikke ressurser til å sjekke om alle har vært i karantene, men de ber til gjengjeld om fødselsdato og telefonnummer på alle i forbindelse med smittesporing, sier medarbeideren.

- Forkastelig

- I starten av samtalen blir jeg spurt om jeg har funnet et smutthull inn til Norge, og oppfordres tydelig av Dansk Bilferie til at min familie og jeg skal dra av sted, og helt enkelt unnlate å overholde de restriksjonene som er, hvis jeg først kommer meg inn i Norge. Fordi det, ifølge dem, ikke er noen som sjekker det uansett, hvis jeg først har kommet fram til destinasjonen, skriver Madsen i en e-post til Dagbladet.

Han reagerer kraftig på beskjeden han fikk av selskapet.

- Jeg syns det er forkastelig at en dansk virksomhet oppfordrer sine kunder til å reise til land som har grenser som mer eller mindre er stengt for dansker, og i samme åndedrag sier at man bare kan se stort på restriksjonene som er der, fordi de allerede har undersøkt om det er kontroller av disse restriksjonene, som det ikke er, skriver Madsen videre.

ROMJULA: Pfizer-vaksinen rulles ut til flere norske kommuner i romjula. Foto: AP / NTB Vis mer

Avviser kritikken

Dansk Bilferie avviser blankt at de har forsøkt å overbevise kundene om å reise av gårde og trosse gjeldende restriksjoner.

- Det er ikke et forsøk på å lokke kundene til noe som helst. Vår politikk er selvfølgelig ikke at vi oppfordrer kunden til å bryte noen som helst regler, og vi forteller dem ikke hvordan de kan omgå reglene. Tydeligere enn det kan jeg ikke si det, sier markedsføringssjef Lars Lyhne Jensen til den danske avisa BT.

Har spurt hva som skjer

Jensen bekrefter likevel at de har spurt ulike reisedestinasjoner om hvordan de vil forholde seg hvis det skulle dukke opp danske turister, til tross for karantenekrav og likende.

- Det stammer nok fra meg. Jeg har bedt om at det blir undersøkt hva som skjer hvis en kunde dukker opp. Vi kan jo ikke ha det sånn at kunden står der oppe og ikke får adgang til det han eller hun har leid gjennom oss, sier han til avisa.

- Jeg tror vår medarbeider har sagt dette, fordi vi har hatt forespørsler fra kunder som VIL på skiferie. Derfor har vi tatt kontakt med skidestinasjonene og spurt «Hva skjer hvis kundene dukker opp hos dere? Slipper dere dem inn?». De har samstemt svart «Ja, det er ikke vår oppgave å kontrollere dem». Og en resepsjonist i for eksempel Hemsedal kan jo heller ikke løpe rundt og leke betjent, sier Jensen til BT.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer