Ambassadørenes aksjer

Ble paff: - Visste ikke noe

Ambassadør Tormod Endresen ønsket en statssekretær til å kaste glans over et selskap han selv eide aksjer i. Nå reagerer den tidligere statssekretæren.

NORWAY NIGHT: Daværende statssekretær Dilek Ayhan (t.v) var en av Singapore-ambassadens spesielle gjester på næringslivsfesten Norway Night i 2017. Her hilser ambassadør Tormod Endresen (t.v) på Andreas Sohmen-Pao, styreleder i BW Offshore - et selskap ambassadøren da eide aksjer i. Foto: Facebook / Ambassaden i Singapore
NORWAY NIGHT: Daværende statssekretær Dilek Ayhan (t.v) var en av Singapore-ambassadens spesielle gjester på næringslivsfesten Norway Night i 2017. Her hilser ambassadør Tormod Endresen (t.v) på Andreas Sohmen-Pao, styreleder i BW Offshore - et selskap ambassadøren da eide aksjer i. Foto: Facebook / Ambassaden i Singapore Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladets avsløring om Tormod Cappelen Endresen overrasket tidligere statssekretær Dilek Ayhan (H).

Slik vi skrev i helga, investerte Endresen i BW Offshore mellom 2015 og 2017. Samtidig bisto han det samme selskapet, som norsk ambassadør i Singapore.

- Det hadde jeg ingen kjennskap til, sa en overrasket Dilek Ayhan da Dagbladet nylig ringte henne om ambassadørens BW Offshore-aksjer.

Endresen forteller at han som ambassadør i Singapore ikke rapporterte til UD om aksjene sine. UD bekrefter at dette heller ikke var forventet - men vil nå stramme inn, slik Dagbladet kunne fortelle i helga:

Dokumenter Dagbladet har tilgang til, viser ambassadørens framstøt for å få den daværende statssekretæren i Nærings- og fiskeridepartementet til å kaste glans over BW Offshore.

Kort fortalt

  • Tidligere ambassadør Tormod Endresen tjente penger på aksjer i selskapet BW Offshore, samtidig som han promoterte selskapet i sin rolle som ambassadør i Singapore.
  • Dette har overrasket tidligere statssekretær Dilek Ayhan, som mener Endresen burde vært åpen om aksjeeierskapet.
  • Endresen rapporterte ikke om aksjene til Utenriksdepartementet, noe som nå vil bli strammet inn.
  • Forvaltningsrett-ekspert Jan Fridthjof Bernt mener denne saken viser behovet for innstramminger.

«Spesiell gjest»

«Dilek - vil du komme igjen? T.»

Løkkeskriften, påført med penn på et maskinskrevet brev, ga invitasjonen fra ambassadør Endresen et personlig preg.

Ville statssekretær Dilek Ayhan være blant ambassadens «spesielle gjester» på Norway Night 26. april 2017 - slik hun var i 2015?

HØYRE-POLITIKER: Dilek Ayhan var statssekretær for Nærings- og handelsdepartementet mellom 2013 og 2018, i regjeringen til Erna Solberg. Foto: Cornelius Poppe / NTB
HØYRE-POLITIKER: Dilek Ayhan var statssekretær for Nærings- og handelsdepartementet mellom 2013 og 2018, i regjeringen til Erna Solberg. Foto: Cornelius Poppe / NTB Vis mer

Endresen skrev brevet i februar 2017. Der nevnte han BW Offshore, et selskap notert på Oslo Børs som har hovedkontor i Singapore, som en av sponsorene for Norway Night.

Noen uker seinere foreslo Endresen at Ayhan ventet med hjemreisen til «om kvelden torsdag den 27. april, etter mottakelsen for BW Offshore» som skulle holdes i ambassadørens residens.

Han nevnte ikke at han selv eide aksjer i BW Offshore. Da han mot slutten av året solgte seg ut, var hans samlede gevinst mellom 2015 og 2017 på 250 000 kroner.

Les hele Endresens tilsvar i denne saken.

- Burde vært åpen

Dilek Ayhan, som var statssekretær fra 2013 til 2018, er generelt for åpenhet om aksjeeierskap. Det gjelder også ambassadører.

- Jeg synes han burde vært åpen om dette til Utenriksdepartementet, sier Ayhan om Endresens BW Offshore-aksjer, og gjør det klart at hun ikke visste noe om det.

Hun forteller at hun bare kjenner ham gjennom rollen hans som ambassadør.

«SPESIELL GJEST»: Dilek Ayhan var gjest på Norway Night i 2015. I dette brevet, fra ambassadør Tormod Cappelen Endresen, ble hun invitert til å bli med på den samme festen i 2017. Foto: Skjermdump
«SPESIELL GJEST»: Dilek Ayhan var gjest på Norway Night i 2015. I dette brevet, fra ambassadør Tormod Cappelen Endresen, ble hun invitert til å bli med på den samme festen i 2017. Foto: Skjermdump Vis mer

- Løftet budskapet

I tillegg til arrangementet i residensen, luftet ambassadør Endresen ideen om at statssekretær Ayhan også kunne delta på BW Offshores skipsdåp dagen etter.

- Tanken bak disse arrangementene var å skape oppmerksomhet om et prosjekt med store norske leveranser og tilsvarende betydning for verdiskapning og arbeidsplasser i Norge. Statssekretær Ayhan var med å løfte dette budskapet på en veldig god måte, skriver Endresen til Dagbladet.

Han tilføyer at han ikke anså det som naturlig å informere henne om aksjeposten sin.

VIKTIG BESØK: Singapore-ambassadør Tormod Endresen beskriver næringslivsarrangementer som Norway Night som en viktig del av ambassadens oppdrag. Foto: Facebook / Ambassaden i Singapore
VIKTIG BESØK: Singapore-ambassadør Tormod Endresen beskriver næringslivsarrangementer som Norway Night som en viktig del av ambassadens oppdrag. Foto: Facebook / Ambassaden i Singapore Vis mer

Da Norway Night gikk av stabelen 26. april, var Dilek Ayhan til stede. Det var også BW Offshores styreformann Andreas Sohmen-Pao.

Ayhan kan ikke huske å ha vært på mottakelsen for BW Offshore i ambassadør-residensen 27. april.

Styreleder Andreas Sohmen-Pao var derimot på gjestelista, som en av rundt 40 BW Offshore-sjefer. Blant de 190 på lista var norske og internasjonale ledere innen bank, forsikring og maritim industri, og høytstående myndighetspersoner.

På BW Offshores skipsdåp dagen etter kom ambassadører, ministere og selskapstopper, slik Dagbladet skrev på lørdag.

POSERTE MED SJEFENE: Tormod Cappelen Endresen (øverst til høyre) var blant ambassadørene som var invitert til å markere skipsdåpen til BW Offshores nye produksjonsskip, BW Catcher, 28. april 2017. Der var oså Andreas Sohmen-Pao, styreleder i selskapet (til høyre på nederste rekke). Foto: Facebook / Den norske ambassaden i Singapore
POSERTE MED SJEFENE: Tormod Cappelen Endresen (øverst til høyre) var blant ambassadørene som var invitert til å markere skipsdåpen til BW Offshores nye produksjonsskip, BW Catcher, 28. april 2017. Der var oså Andreas Sohmen-Pao, styreleder i selskapet (til høyre på nederste rekke). Foto: Facebook / Den norske ambassaden i Singapore Vis mer

Svarer: Åpnet ofte dørene

Ifølge ambassadesekretær Øystein Bell i Singapore, ble BW Offshore-arrangementet i ambassadør-residensen holdt i forbindelse med skipsdåpen dagen etter.

«BW Offshore dekket alle kostnader», skriver Bell. Han forklarer at dette er vanlig praksis for kundearrangementer i ambassadørboligen.

Bell opplyser at det i 2017 var minst fem arrangementer for ulike selskaper, hvor selskapene selv dekket kostnadene.

- Svært uheldig

- Det er svært uheldig hvis norske diplomater sitter med ikke helt små aksjeposter i selskaper som i neste omgang blir promotert gjennom utenrikstjenesten, sier professor emeritus og forvaltningslov-ekspert Jan Fridthjof Bernt til Dagbladet.

Forvaltningsloven sier at en offentlig ansatt er inhabil hvis det er særlige forhold som er egnet til å svekke tilliten til personens upartiskhet.

FORVALTNINGSEKSPERT: Jan Fridthjof Bernt regnes blant Norges fremste eksperter på forvaltningsrett, som regulerer habilitetsspørsmål for offentlig ansatte. Foto: Eivind Senneset, UiB
FORVALTNINGSEKSPERT: Jan Fridthjof Bernt regnes blant Norges fremste eksperter på forvaltningsrett, som regulerer habilitetsspørsmål for offentlig ansatte. Foto: Eivind Senneset, UiB Vis mer

Selv om promotering og å hjelpe norske selskaper å etablere kontakter er naturlige ambassadør-oppgaver, mener Bernt at det kan bli et problem hvis de har betydelige økonomiske interesser i de samme selskapene.

- Da kan det oppstå spørsmål om inhabilitet ved utvelgelsen av hvem man skal promotere eller hjelpe, sier han.

Hvis den som treffer beslutningen er en ambassadør som eier aksjer i selskapet, mener Bernt at det kan være problematisk.

Uavhengig av hva loven sier, har den erfarne juristen et personlig syn:

- Personlig synes jeg at det er klart uheldig at noen som sitter i full stilling i offentlig forvaltning samtidig skal drive med privat næringsvirksomhet eller økonomiske spekulasjoner på samme saksområde.

Svarer: - Hadde vurdert annerledes

Bernt mener denne saken viser behovet for at departementet innfører nye og presise kontrollrutiner, slik de har lovet i denne saken.

Tormod Cappelen Endresen avviser at ambassadens arbeid med å fremme norsk næringsliv var egnet til å påvirke aksjekursen i store børsnoterte selskaper, slik at han kunne oppnå en uberettiget fordel.

- Mine aksjeposter påvirket heller ikke hvordan ambassaden løste oppdraget vårt. Men det alene at det kan reises spørsmål om utenrikstjenestens integritet, er uheldig. Det er bakgrunnen for at jeg nok hadde vurdert dette annerledes i 2024 enn i det aktuelle tidsrom, sier han. Les hele tilsvaret i denne saken.

Når norske ambassadører handler aksjer i selskaper de promoterer, burde de vært de første til å skjønne at det ikke tar seg ut, skriver Dagbladets kommentator Marie Simonsen. Les hele kommentaren her: