- Det er første dag i ny jobb i dag, sier en småspent Vikas Gogna (35) på klassisk indisk-engelsk. Han står med sekken på ryggen og myser mot vårsola da Dagbladet møter ham på Karihaugen.
Her ligger Kolonials enorme lager. Her yrer det av liv.
Hjemleveringstjenesten er blitt nedringt av folk som vil ha tilkjørt varer, og Kolonial bemanner opp så raskt de klarer.
For bare noen dager siden fikk Vikas beskjed om at han ble permittert fra jobben i Nordic Choice Hotels. Vikas jobbet som ekstrahjelp på hotellet ved Gardermoen. Viruset har snudd alt på hodet.
- De samlet alle sammen til et allmøte, forteller han.

- Det var folk fra hele verden i det rommet. Vi var sikkert 30-40 stykker som fikk den tunge beskjeden om at vi ikke lenger hadde jobb og inntekt. Alle ble selvsagt deprimerte, men vi prøvde å ta vare på hverandre så godt vi kunne. Nesten alle er immigranter. Men, enten folk er fra Latvia, Litauen, Polen, Spania eller Peru, så trenger vi inntekter, sier Vikas som føler med alle som nå sliter.
Mens Vikas forteller kjører varebilene ustanselig ut og inn av porten. Etter todagers opplæring skal også han være klar til å pakke varer og kjøre sin første tur for hjemleveringstjenesten.
På allmøtet ble alle forklart at man kunne ta kontakt med Nav:
- Nav var ikke noe alternativ for meg. Jeg vil ikke være avhengig av Nav. Og dessuten kjenner jeg ikke særlig godt til reglene og rettighetene heller, forteller Vikas som kommer fra Punjab i India.
Slår ut ulikt for ulike bransjer
Hotellene var blant de første som varslet om permitteringer. Det tok ikke lang tid før restauranter og resten av utelivsbransjen fulgte etter. Utsiktene er fortsatt dystre for de bransjene.
Men, i ei tid da mange bedrifter sliter, er det andre som har fått mye å gjøre som følge av pandemien. Samtidig som hotellene begynte å si opp ansatte, merket hjemleveringstjenestene at folk vil ha varene hjemkjørt.

- Vi har opplevd enorm pågang. Og vi har måttet be alle ansatte om å tråkke til. Det gjelder også de som vanligvis jobber i administrasjon og annet. Nå er det alle mann til pumpene, sier Louise Fuchs, kommunikasjonsdirektør i Kolonial.no.
Hun forteller at Kolonial har opplevd en seksdobling av nye kunder. Pågangen på nettsidene og appen er nå voldsom.
- Vi jobber mer eller mindre døgnet rundt. Jeg må berømme alle ansatte for den dugnadsånden som vi ser nå. Det er nesten rørende, sier Fuchs.
Fuchs forteller at opplæringsopplegget måtte endres:
- Vi lagde et nytt onboarding-program for å gjøre nyansatte raskt i stand til å utføre oppgavene. Det handler om å gi alle en så god start som mulig.
Da de så hvordan situasjonen eskalerte, måtte de agere raskt. De så at hotellbransjen plutselig hadde et stort overskudd av ansatte.
- Vi tok tidlig kontakt med hotellbransjen og har fått mange gode folk herfra. I tillegg er det mange som tar kontakt, de både ringer og skriver.

Hotel Continental stenger
Bedriften har også innført en masse hygienetiltak. For eksempel holder de nå alle dører åpne hele tiden - og de tar ikke imot pant og retur.
Kolonial har spesialisert seg på å levere dagligvarer på døra og er nå den største aktøren på dette markedet. Flere har prøvd seg, men har måttet gi seg. Meny leverer også på døra, men de er ikke i nærheten av å levere like mye varer som nykommeren.

Guide: Maksimal uttelling på dagpengene
Nå er Vikas klar for å gjøre en innsats for å få varer hjem til folket. Selv om han selv aldri hadde brukt tjenesten, kjente han likevel godt til hva de drev med:
- Jeg så Kolonial-bilene. De hadde bilder av kjøtt og grønnsaker. Jeg ble nysgjerrig og måtte google. Dette var lenge før viruset kom, mens jeg fortsatt jobbet på hotellet. Jeg sjekket på nettet og fant ut hva de drev med, sier han.

Legger ned linje
Ikke bare enkelt
Vikas forteller at kona kom hit som internasjonal student og jobber i et prosjekt tilknyttet Radiumhospitalet.
- Kona tar doktorgrad i molekylær biologi. Hun vil bli forsker Jeg har sagt at hun bare må fokusere på det, så skal jeg sørge for å få en inntekt og å ta vare på sønnen vår, forteller Vikas.
Det er ikke bare enkelt. Barnehagen er stengt. Så, nå er målet at hun må få jobbe så uforstyrret som mulig mens han sørger for inntekter og barnepass.

Nå forsvinner denne
- Jeg må jobbe fram til ettermiddagen og så komme hjem og lage middag til familien. Så må jeg passe på sønnen vår, Pulkit (3).
- Da blir det ikke lett, men vi har ikke noe valg, forklarer han med smil som vitner om mye pågangsmot.
Vikas er svært fornøyd med å få jobbe på Kolonial. I Norge har han vasket, ordnet hotellrom, vært i oppvasken, hjulpet til med rørlegging, snekkerarbeid og vært håndlanger for elektrikere. Han har også jobbet litt med IT.
- Jeg har utdannelse innen hotell management og IT. Tidligere har jeg laget litt software og websider. Men, her er språket en barriere, selvsagt, så jeg må se etter andre jobber. Og jeg trenger penger raskt.
Mulighetenes land
Vikas forteller at han var på jakt etter jobber som ikke krevde at han kunne norsk.
- Kolonial svarte umiddelbart. Og etter bare noen minutter var intervjuet over. De sa: You are hired!
- Norge er mulighetenes land.

Raser etter Michelin-telefon
Han forteller at han også lærer seg norsk via den populære språkappen Duolingo. Han lyser opp når han får vite at NRK tekster alt og kan være smart å bruke i forbindelse med språkopplæring.
- Jeg kan og vil gjøre alt. Jeg må ha penger så jeg kan forsørge familien.
- Vi gjorde mye research før vi dro til Norge. Men vi ser hvordan Norge alltid topper alt av internasjonale målinger. Det gjelder både kultur, språkkunnskaper, ja Norge er gode på alt. I tillegg er utdanningssystemet. Vi er veldig glade for at kona mi kom inn på universitet.
- Kona har studert på dagen og vært servitør på kvelden. Ja, selvsagt på en indisk restaurant på Majorstua, ler Vikas. Men framover handler alt om å få kona til å fullføre. Og så må Vikas sørge for resten.
Tiden som kommer blir uansett travel for Vikas.
