Ble permittert: - Jeg ringte Kolonial

Vikas Gogna mistet jobben på hotellet, men hadde ikke noe valg. Han må brødfø kona og sønnen. - Nav er ikke noe alternativ, sier han.

ANDRES BRØD: Da Vikas Gogna (35) mistet jobben på hotellet tok han kontakt med Kolonial. Etter noen minutter sa de: - You're hired. Nå er han straks klar til å levere brød, melk og andre matvarer hjem til folk. Foto Christopher Sjuve
ANDRES BRØD: Da Vikas Gogna (35) mistet jobben på hotellet tok han kontakt med Kolonial. Etter noen minutter sa de: - You're hired. Nå er han straks klar til å levere brød, melk og andre matvarer hjem til folk. Foto Christopher Sjuve Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er første dag i ny jobb i dag, sier en småspent Vikas Gogna (35) på klassisk indisk-engelsk. Han står med sekken på ryggen og myser mot vårsola da Dagbladet møter ham på Karihaugen.

Her ligger Kolonials enorme lager. Her yrer det av liv.

Hjemleveringstjenesten er blitt nedringt av folk som vil ha tilkjørt varer, og Kolonial bemanner opp så raskt de klarer.

VIL GRÅTE: Luca Lorini leder intensivavdelingen ved et av de største sykehusene i den italienske byen Bergamo, her deler han bilder fra innsiden av sykehuset. Bilder fra AP. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

For bare noen dager siden fikk Vikas beskjed om at han ble permittert fra jobben i Nordic Choice Hotels. Vikas jobbet som ekstrahjelp på hotellet ved Gardermoen. Viruset har snudd alt på hodet.

- De samlet alle sammen til et allmøte, forteller han.

STOR PÅGANG: Kolonial merker stor pågang om dagen og bemanner opp etter beste evne.
STOR PÅGANG: Kolonial merker stor pågang om dagen og bemanner opp etter beste evne. Vis mer

- Det var folk fra hele verden i det rommet. Vi var sikkert 30-40 stykker som fikk den tunge beskjeden om at vi ikke lenger hadde jobb og inntekt. Alle ble selvsagt deprimerte, men vi prøvde å ta vare på hverandre så godt vi kunne. Nesten alle er immigranter. Men, enten folk er fra Latvia, Litauen, Polen, Spania eller Peru, så trenger vi inntekter, sier Vikas som føler med alle som nå sliter.

Mens Vikas forteller kjører varebilene ustanselig ut og inn av porten. Etter todagers opplæring skal også han være klar til å pakke varer og kjøre sin første tur for hjemleveringstjenesten.

På allmøtet ble alle forklart at man kunne ta kontakt med Nav:

FAKTISK.NO: Faktasjekkerne i Faktisk.no med informasjon om hvor lenge coronaviruset kan overleve på overflater og tekstiler. Vis mer

- Nav var ikke noe alternativ for meg. Jeg vil ikke være avhengig av Nav. Og dessuten kjenner jeg ikke særlig godt til reglene og rettighetene heller, forteller Vikas som kommer fra Punjab i India.

Slår ut ulikt for ulike bransjer

Hotellene var blant de første som varslet om permitteringer. Det tok ikke lang tid før restauranter og resten av utelivsbransjen fulgte etter. Utsiktene er fortsatt dystre for de bransjene.

Men, i ei tid da mange bedrifter sliter, er det andre som har fått mye å gjøre som følge av pandemien. Samtidig som hotellene begynte å si opp ansatte, merket hjemleveringstjenestene at folk vil ha varene hjemkjørt.

DUGNADSÅND: Louise Fuchs i Kolonial skryter av de ansatte som møter den enorme pågangen med god dugnadsånd. Foto: Kolonial
DUGNADSÅND: Louise Fuchs i Kolonial skryter av de ansatte som møter den enorme pågangen med god dugnadsånd. Foto: Kolonial Vis mer

- Vi har opplevd enorm pågang. Og vi har måttet be alle ansatte om å tråkke til. Det gjelder også de som vanligvis jobber i administrasjon og annet. Nå er det alle mann til pumpene, sier Louise Fuchs, kommunikasjonsdirektør i Kolonial.no.

Hun forteller at Kolonial har opplevd en seksdobling av nye kunder. Pågangen på nettsidene og appen er nå voldsom.

- Vi jobber mer eller mindre døgnet rundt. Jeg må berømme alle ansatte for den dugnadsånden som vi ser nå. Det er nesten rørende, sier Fuchs.

Fuchs forteller at opplæringsopplegget måtte endres:

- Vi lagde et nytt onboarding-program for å gjøre nyansatte raskt i stand til å utføre oppgavene. Det handler om å gi alle en så god start som mulig.

Da de så hvordan situasjonen eskalerte, måtte de agere raskt. De så at hotellbransjen plutselig hadde et stort overskudd av ansatte.

- Vi tok tidlig kontakt med hotellbransjen og har fått mange gode folk herfra. I tillegg er det mange som tar kontakt, de både ringer og skriver.

Bedriften har også innført en masse hygienetiltak. For eksempel holder de nå alle dører åpne hele tiden - og de tar ikke imot pant og retur.

Kolonial har spesialisert seg på å levere dagligvarer på døra og er nå den største aktøren på dette markedet. Flere har prøvd seg, men har måttet gi seg. Meny leverer også på døra, men de er ikke i nærheten av å levere like mye varer som nykommeren.

Nå er Vikas klar for å gjøre en innsats for å få varer hjem til folket. Selv om han selv aldri hadde brukt tjenesten, kjente han likevel godt til hva de drev med:

- Jeg så Kolonial-bilene. De hadde bilder av kjøtt og grønnsaker. Jeg ble nysgjerrig og måtte google. Dette var lenge før viruset kom, mens jeg fortsatt jobbet på hotellet. Jeg sjekket på nettet og fant ut hva de drev med, sier han.

Ikke bare enkelt

Vikas forteller at kona kom hit som internasjonal student og jobber i et prosjekt tilknyttet Radiumhospitalet.

- Kona tar doktorgrad i molekylær biologi. Hun vil bli forsker Jeg har sagt at hun bare må fokusere på det, så skal jeg sørge for å få en inntekt og å ta vare på sønnen vår, forteller Vikas.

Det er ikke bare enkelt. Barnehagen er stengt. Så, nå er målet at hun må få jobbe så uforstyrret som mulig mens han sørger for inntekter og barnepass.

- Jeg må jobbe fram til ettermiddagen og så komme hjem og lage middag til familien. Så må jeg passe på sønnen vår, Pulkit (3).

- Da blir det ikke lett, men vi har ikke noe valg, forklarer han med smil som vitner om mye pågangsmot.

Vikas er svært fornøyd med å få jobbe på Kolonial. I Norge har han vasket, ordnet hotellrom, vært i oppvasken, hjulpet til med rørlegging, snekkerarbeid og vært håndlanger for elektrikere. Han har også jobbet litt med IT.

- Jeg har utdannelse innen hotell management og IT. Tidligere har jeg laget litt software og websider. Men, her er språket en barriere, selvsagt, så jeg må se etter andre jobber. Og jeg trenger penger raskt.

Mulighetenes land

Vikas forteller at han var på jakt etter jobber som ikke krevde at han kunne norsk.

- Kolonial svarte umiddelbart. Og etter bare noen minutter var intervjuet over. De sa: You are hired!

- Norge er mulighetenes land.

Han forteller at han også lærer seg norsk via den populære språkappen Duolingo. Han lyser opp når han får vite at NRK tekster alt og kan være smart å bruke i forbindelse med språkopplæring.

- Jeg kan og vil gjøre alt. Jeg må ha penger så jeg kan forsørge familien.

- Vi gjorde mye research før vi dro til Norge. Men vi ser hvordan Norge alltid topper alt av internasjonale målinger. Det gjelder både kultur, språkkunnskaper, ja Norge er gode på alt. I tillegg er utdanningssystemet. Vi er veldig glade for at kona mi kom inn på universitet.

- Kona har studert på dagen og vært servitør på kvelden. Ja, selvsagt på en indisk restaurant på Majorstua, ler Vikas. Men framover handler alt om å få kona til å fullføre. Og så må Vikas sørge for resten.

Tiden som kommer blir uansett travel for Vikas.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer