Nille-sjefen:

Ble stengt av politiet: - Var så forbanna

Nille-sjef Kjersti Hobøl har navigert lavpriskjeden gjennom røft farvann. Underveis har hun måttet svare for politiet.

NYE KRAFTTAK: Kjersti Hobøl har allerede reddet Nille fra konkurs. Nå står lavpriskjeden overfor nye utfordringer i form av økt inflasjon, kostnadskontroll og framtidig usikkerhet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
NYE KRAFTTAK: Kjersti Hobøl har allerede reddet Nille fra konkurs. Nå står lavpriskjeden overfor nye utfordringer i form av økt inflasjon, kostnadskontroll og framtidig usikkerhet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Jeg tror vi vil se et år som er eksepsjonelt krevende.

Nille-sjef Kjersti Hobøl (61) føler seg sjelden maktesløs. I 2018 overtok hun øverste post for en lavpriskjede som styrte rett mot avgrunnen. Innen to år var skuta snudd i en operasjon fremstilt som en av de mest vellykkede i norsk næringsliv.

- Et resultat av lagarbeid, insisterer hovedpersonen selv.

- Blir beintøft

Så traff pandemien - avløst av inflasjon, strømkrise, rentehopp og trangere tider for folk flest. Nå må selv varehandelens «superkvinne» erkjenne at Nille igjen står overfor nye motbakker.

- Jeg velger alltid å se muligheter. Men det neste året blir beintøft. Det har aldri vært vanskeligere å forutse hva som skjer.

TAR UTFORDRINGEN: Kjersti Hobøl overtok som administrerende direktør i Nille i 2018. Selv om kjeden står overfor nye utfordringer, mener hun at Nille er godt posisjonert. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TAR UTFORDRINGEN: Kjersti Hobøl overtok som administrerende direktør i Nille i 2018. Selv om kjeden står overfor nye utfordringer, mener hun at Nille er godt posisjonert. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Vi må skrur klokka litt tilbake. Høsten 2021 begynte det å likne normaltilstander i samfunnet. Så inntraff det første store omikronutbruddet i Norge under et verdensomtalt julebord på Aker Brygge.

- Det hadde gått i ett siden 12. mars 2020. Så smalt det på nytt og det ble restriksjoner i samfunnet igjen.

- Surrealistisk

På dette tidspunktet var Norges befolkning godt kjent med smittevernrutinene. Håndsprit. Avstand. Testing. Karantene. Isolasjon. Tiltakene som fulgte for varehandelen, hadde Hobøl vanskeligere for å svelge.

- For oss var det surrealistisk. Våre butikker er jo på mange småsentre. Dagligvare, apotek, Vinmonopolet, optiker og post hadde lov til å holde åpent. Etter hvert fikk blomsterforretninger grønt lys ... Til slutt var det nesten bare Nille som var stengt.

- Føltes det urettferdig?

- Urettferdig, ja? Argumentet var hensyn til smittevern. Og på samme tid var nesten alt annet åpent?

- Forbanna

Hobøls neste trekk vil nok av flere karakteriseres som uortodoks i norsk ledersammenheng.

- Politiet kom jo og stengte ned butikken i Fredrikstad, fordi jeg nektet å stenge.

- Hvorfor nektet du å stenge?

- Fordi det var et nærsenter og vi var den eneste butikken som ikke fikk holde åpent. Det var jo helt meningsløst. Jeg var så forbanna. Ikke minst på våre ansattes vegne.

Politiet stengte butikken

Stuntet endte med at Hobøl måtte svare for politiet.

- Husker dere i starten? Dersom man hadde en dør ut til gateplan, fikk du lov å holde åpent. Vi hadde jo en bakdør.

- Da tok du en beslutning om holde åpent?

- Ja. Så kom politiet og stengte oss ned. Jeg husker politibetjenten sa: «Du kan bare stenge dørene her. Det er ikke dette her jeg har utdannet meg for».

Hun humrer.

- Jeg var jo enig med ham. Men det var verdt det. Vi følte at reglene var veldig urimelige. Det er et tilbakelagt kapittel nå, forsikrer hun.

SISTE ÅPNINGSDAG: Joker Melsom i Vestfold har vært i drift i nesten 100 år. Lørdag 15. oktober var det derimot kroken på døra for lokalbutikken. Video: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer

- Aldri opplevd før

Nille måtte midlertidig stenge en stor andel av sine drøyt 310 butikker på landsbasis. På det verste var opp mot 1000 ansatte permittert. En del av dem kom aldri tilbake.

- For handelen i Norge, var det ikke veldig heldig. Vi merket et frafall av ansatte, noe vi fortsatt sliter med. Arbeidsmarkedet er beintøft og for mange er det vanskelig å få inn nok arbeidskraft. Det finnes fortsatt dager der vi må stenge enkelte butikker, fordi vi ikke har vikarer ved sykdomsbortfall.

- Det har jeg aldri opplevd før. Aldri, fortsetter hun.

Lagt ned 80 butikker

Tross alt økte lavpriskjeden omsetningen og endte på over 1,7 milliarder kroner i 2021. Til sammenlikning var omsetningen på 1,6 milliarder året før. I fjor ble varehandelen riktignok truffet av kostnadsøkninger over hele linja.

- Vi endte ikke så altfor verst i fjor. Ikke helt der vi hadde målsatt oss, men greit.

Hobøl erkjenner at hun har et stramt grep om beredskapsplanene for tida framover.

- Vi jobber veldig konkret med kostnadskontroll. Vi har allerede lagt ned 80 butikker de siste åra.

- Ikke liv laga

- Kan det komme flere nedleggelser?

- Det kan godt være. Vi ser fortsatt butikker som ligger for tett. Da må man vurdere om vi skal legge ned to små og heller åpne én større butikk. Hvis omsetningen bremser eller stopper opp, og kostnadene samtidig øker, er det ikke lenger liv laga enkelte steder.

Hun legger til:

- 2022 var et krevende år, noe som strekker seg inn i 2023. Råvareprisene steg, krona var svak og fraktkostnadene var kanskje det største spøkelset. Det var jo helt hinsides hva man måtte betale for å få fraktet en container i fjor.

Tross store svingninger, har energipriser og fraktrater falt. Hobøl er spent på hva som venter framover.

- Det har aldri vært så mange x-faktorer. Situasjonen vil komme tilbake til normalen. Men det vil ta tid. Jeg tenker vi skal klare oss gjennom dette og er kjempespent for året. Tross usikkerheten, tror jeg Nille er veldig godt posisjonert. Jeg synes nesten det er mer spennende nå enn under corona.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer