København:

Blindpassasjer kastet ut av Norwegian-fly

En mann uten billett ble tatt hånd om av politiet kort tid før avgang mandag, ifølge Norwegian.

UTEN BILLETT: Det er ikke lenge siden en blindpassasjer kom seg fra Kastrup til Los Angeles uten gyldig billett - den gang med et SAS-fly. Foto: Paul Kleiven / NTB
UTEN BILLETT: Det er ikke lenge siden en blindpassasjer kom seg fra Kastrup til Los Angeles uten gyldig billett - den gang med et SAS-fly. Foto: Paul Kleiven / NTB Vis mer
Publisert

Flyet skulle lette fra Gatwick-flyplassen i London med kurs for København. Kommunikasjonssjef Charlotte Holmberg i Norwegian bekrefter overfor Børsen at det var en person om bord uten gyldig billett.

- Personen ble tatt hånd om av politiet på flyplassen, sier hun.

- En politisak

Hun har ingen ytterligere detaljer om hvordan blindpassasjeren ble oppdaget.

- Men mannskapet har rutiner og prosedyrer før avgang, hvor de blant annet teller antall passasjerer om bord i forhold til hvor mange som har sjekket inn.

- Dette er nå en sak for britisk politi.

København-flyplassen var per mandag ikke informert, skriver BT, som først omtalte saken.

Kommunikasjonssjef Lise Agerley Kürstein sier imidlertid at saken fra november har gjort de ansatte «ekstra oppmerksomme» på sikkerheten.

Kom seg til LA

Da klarte nemlig en russisk mann på snedig vis å lure seg gjennom sikkerhetskontrollen på Kastrup i København.

Det var først da den 46 år gamle mannen skulle gjennom grensekontrollen på LAX-flyplassen i Los Angeles at det ble oppdaget at han hadde reist uten billett, boardingkort og pass.

Grensekontrolløren fant heller ikke mannen på noen passasjerlister, verken fra SAS-flyet han kom med, eller noen av de andre internasjonale ankomstene 4. november i fjor.

Ifølge dommen fra en føderal domstol i Los Angeles er den 46 år gamle mannen nå kjent skyldig i å ha reist som blindpassasjer. Han risikerer fem års fengsel i USA.

- Lærer av det

Kürstein ved Kastrup sier at de arbeider med myndigheter og flyselskaper for å finne ut om sikkerheten kan forbedres, når noe sånt skjer. Hun understreker at flyplassen har «ekstremt høy sikkerhet».

- Men det er klart, når noe går galt, skjerpes alt. Vi lærer av det, det har skjedd, og vi bruker en slik feil til å gjennomgå alle prosedyrene våre i samarbeid med myndighetene, sier hun til BT.