Krise for varehandelen:

- Blir bare verre og verre

Reagerer på at varehandelen i Oslo, som stadig må holde dørene stengt, «ble glemt» i den siste støttepakka.

REAGERER: - Vi har hatt tro på åpning og fått positive meldinger. Man får beskjeden «bare hold ut litt til», sier Bjørn Næss i Oslo Handelsstands Forening. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
REAGERER: - Vi har hatt tro på åpning og fått positive meldinger. Man får beskjeden «bare hold ut litt til», sier Bjørn Næss i Oslo Handelsstands Forening. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

Onsdag delte Oslo kommune ut 227 coronamillioner til næringslivet. Pengene kommer fra staten, etter et vedtak fra Stortinget om å bevilge totalt 1,75 milliarder kroner til kommunene.

Pengene skal kompensere lokale virksomheter som er rammet av nasjonale eller lokale smitteverntiltak.

Mest til servering

Fordelingen av millionene ble bestemt i et bystyremøte onsdag kveld.

Treningssentre, kulturnæringen og Restart Oslo sentrum fikk alle 20 millioner hver. Visit Oslo fikk 12 millioner, mens reserveavsetningen var på 4,95 millioner.

I denne runden var det imidlertid serveringssteder med skjenkebevilling som stakk av med storeslem. De ble bevilget 150 millioner kroner.

- Verre og verre

- Servering har hatt det fryktelig. De fortjener og trenger støtten. Vi jubler for at de fikk 150 millioner, sier Bjørn Næss i Oslo Handelsstand forening.

Næss reagerer imidlertid på at man i samme runde «har glemt varehandelen». Han etterlyser midler som man kan søke seg til. Det ble det ikke noe ut av i denne runden.

- Det blir bare verre og verre. Spesielt i Oslo har vi blitt rammet hardest av alle. Vi har hatt tro på åpning og fått positive meldinger. Man får beskjeden «bare hold ut litt til».

Næss sier at det i tidligere runder var helt på sin plass at servering fikk, og butikker ikke fikk, fordi serveringssteder var underlagt strengere restriksjoner.

Når butikkene pålegges stengte dører, mener han de stiller i samme klasse som serveringsstedene.

NYE TILTAK: Statsminister Erna Solberg varsler kraftige innstramminger dersom smittetrykket ikke synker. Video: Stortinget Vis mer

- Gründerbedrifter ekstra utsatt

Næss mener hver dag som går uten åpne dører er kritisk for varehandelen. Han uttalte nylig til Aftenposten at han daglig snakker med fortvilte medlemmer.

- Det er folk som gråter, som har pantsatt hus og hytter for å berge virksomheten, sa han til avisa.

Overfor Børsen bekrefter han dette, og legger til at det er ekstra sårt for enkeltstående gründerbedrifter.

- For det første har ikke de noe å tære på, når de ikke tilhører en kjede. De fleste kjeder taper, men kan ta igjen en del av tapet i andre butikker og på netthandel. Men disse enkeltstående har ingen andre å støtte seg på, og faller utenfor uten støtteordningene.

- Støtten måles etter omsetningen i 2019, hvis du startet opp et halvår før pandemien, har du ingen omsetning å vise til.

Næss legger til at resultatet for noen er personlig konkurs og gjeld.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer