Arbeidsmarkedet i Kina er såpass begrenset at mange unge kinesere heller velger å bli betalt av foreldrene sine for å være hjemme, skriver CNN.
Orker ikke press
Litsky Li (21) fra Hongkong ønsket opprinnelig å bli fotograf. Utslitt av presset for å nå opp til toppen, har hun tatt en helt annen vending. Med det siktes det ikke til et karriereskifte. Snarere karriereslutt.
Li passer nå på bestemora og handler for familien. For det får hun om lag 6,000 yen - eller 8500 kroner i måneden.

Kraftigste på 40 år
- Jeg tåler ikke presset fra verken skole eller jobb. Derfor velger jeg å bli hjemme, sier hun.
Hun kaller fenomenet «å ligge flat», og det skal være utbredt blant flere kinesere i samme situasjon, som sliter med å skaffe seg jobb eller få endene til å møtes. En gruppe med 4000 likesinnede medlemmer møtes jevnlig.
Andelen arbeidsledige unge kinesere var i juni 2023 på rundt 21 prosent. Mange får hjelp fra familien for å få endene til å møtes, skriver CNN.

Skrekktall for eiendomsgigant
Ikke bærekraftig
Det er imidlertid ikke en bærekraftig løsning på problemene knyttet til arbeidsledighet i Kina, sier George Magnus, forsker ved China Center ved Oxford University og SOAS University of London til CNN.
- Det er en kortsiktig løsning på problemet. Det gir dem et sted å bo og noe å gjøre, samtidig som familiens inntekt brukes som en halvgod erstatning for arbeidslivet.
Han advarer imidlertid om at det på sikt kan gjøre unge mennesker mindre attraktive på arbeidsmarkedet, ettersom de mangler viktig erfaring fra arbeidslivet.