Kina

Blir «barn» på fulltid

Unge kinesere sliter i så stor grad med å finne seg jobb at flere heller velger å bli værende hjemme.

STUDERER: Flere kinesiske studenter føler at studier og press for å «nå opp» ikke er verdt bryet. Foto: Reuters via NTB
STUDERER: Flere kinesiske studenter føler at studier og press for å «nå opp» ikke er verdt bryet. Foto: Reuters via NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Arbeidsmarkedet i Kina er såpass begrenset at mange unge kinesere heller velger å bli betalt av foreldrene sine for å være hjemme, skriver CNN.

Orker ikke press

Litsky Li (21) fra Hongkong ønsket opprinnelig å bli fotograf. Utslitt av presset for å nå opp til toppen, har hun tatt en helt annen vending. Med det siktes det ikke til et karriereskifte. Snarere karriereslutt.

Li passer nå på bestemora og handler for familien. For det får hun om lag 6,000 yen - eller 8500 kroner i måneden.

- Jeg tåler ikke presset fra verken skole eller jobb. Derfor velger jeg å bli hjemme, sier hun.

Hun kaller fenomenet «å ligge flat», og det skal være utbredt blant flere kinesere i samme situasjon, som sliter med å skaffe seg jobb eller få endene til å møtes. En gruppe med 4000 likesinnede medlemmer møtes jevnlig.

Andelen arbeidsledige unge kinesere var i juni 2023 på rundt 21 prosent. Mange får hjelp fra familien for å få endene til å møtes, skriver CNN.

Ikke bærekraftig

Det er imidlertid ikke en bærekraftig løsning på problemene knyttet til arbeidsledighet i Kina, sier George Magnus, forsker ved China Center ved Oxford University og SOAS University of London til CNN.

- Det er en kortsiktig løsning på problemet. Det gir dem et sted å bo og noe å gjøre, samtidig som familiens inntekt brukes som en halvgod erstatning for arbeidslivet.

Han advarer imidlertid om at det på sikt kan gjøre unge mennesker mindre attraktive på arbeidsmarkedet, ettersom de mangler viktig erfaring fra arbeidslivet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer