Øl:

- Blir dyrere og smaker dårligere

Ølelskere blant oss kan gå tyngre tider i møte.

SKUMMENDE TIDER: Klimaendringene truer humleproduksjonen. Dermed kan øl bli dyrere og smake dårligere. Foto: Torstein Bøe / NTB
SKUMMENDE TIDER: Klimaendringene truer humleproduksjonen. Dermed kan øl bli dyrere og smake dårligere. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer
Publisert

Klimakrisa kan føre til at øl vil koste mer og smake dårligere, advarer forskere.

Både mengden humle i avlingene og kvaliteten på den viktige råvaren, som er essensiell i de fleste øl, blir påvirket av global oppvarming.

Det viser en ny studie i tidsskriftet Nature Communications, skriver The Guardian.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 07.01.2015 HUMANITÆRT ARBEID: Verdens rikeste mann, Bill Gates, drikker vann som for kort tid siden var avføring. I videoen beskrives maskinen som gjør avføring fra mennesker om til drikkevann og elektrisitet. Video: YouTube / gatesnotes Vis mer

- Uunngåelig

Nå estimerer forskerne at humleavlingene i europeiske vekstregioner vil falle med 4-18 prosent innen 2050, dersom bøndene ikke tilpasser seg varmere og tørrere vær.

Innholdet av alfasyrer i humla, som gir ølet dets særegne smak og lukt, vil falle med hele 20-31 prosent.

Den skummende drikken står dermed i fare for å bli både dyrere og dårligere.

- Øldrikkere vil definitivt merke klimaendringene, enten på prislappen eller på kvaliteten. Ut fra våre data synes det uunngåelig, sier forsker og medforfatter av studien Miroslav Trnka.

Øl er den tredje mest populære drikken i verden etter vann og te, vanligvis smaksatt med aromatisk humle dyrket hovedsakelig på de midtre breddegrader.

GUTTER, ØL OG SANG: Det tøffe Mannskoret avslører en tåre eller to i pilsglasset. Vis mer

Allerede påvirket

Planten er følsom for endringer i lys, varme og vann. De siste åra har etterspørselen etter høykvalitetshumle blitt presset opp av framveksten av utallige mikrobryggerier.

Planten er allerede påvirket av klimaendringene, viser den ferske studien.

Forskerne sammenliknet gjennomsnittlig årlig avkastning av aromahumle i periodene 1971-1994 og 1995-2018.

De fant «en betydelig produksjonsnedgang», og det største fallet i gjennomsnittlig, årlig humleavling fant de i Celje i Slovenia.

Der har produksjonen falt med 19,4 prosent.

I Tyskland, den nest største humleprodusenten i verden, har gjennomsnittlig humleavling falt 19,1 prosent i Spalt, 13,7 prosent i Hallertau og 9,5 prosent i Tettnang.

Studien fant også at alfasyreinnholdet i humle, som gir ølet aroma, har falt i alle regioner.

- Smaken av øl avhenger ikke bare av humla, men den forklarer en del av populariteten. Sett bort fra vær og politikk, er vanligste samtaleemne på puber rundt om i Europa ... øl , sier Trnka.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer