- Blir en tøff januar

Samtidig som økte priser snurper sammen lommebøkene planlegger nordmenn å bruke mer på jula i år.

TØFF JUL: Mange kommer til å slite ekstra denne jula. Foto: Gorm Kallestad / NTB
TØFF JUL: Mange kommer til å slite ekstra denne jula. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

Mange går nå inn i høytida med ekstra høy puls. Etter at strømregningen er betalt og den generelle prisøkningen har fått sitt, skal også familie og venner få gaver etter at julematen er fortært.

For mange er det nok å sørge for at lønna holder ut en ordinær måned, så flere kommer til å trekke kredittkortet eller ta opp forbrukslån for å få ribba på bordet.

Advarer mot kredittkort og lån

Det viser en undersøkelse Danske Bank har fått utført av YouGov.

- Én av ti oppgir at vi vil bruke kredittkort eller ta opp forbrukslån, eller få penger av foreldre til julefeiringen. Det er i størst grad folk med inntekt under 300 000 kroner som benytter seg av det. I tillegg ser vi at en av tre kjenner på kjøpepress under jula, forteller forbrukerøkonom Thea Olsen til Børsen.

Nordeas forbrukerøkonom, Derya Incedursun, oppfordrer på det sterkeste folk å droppe kredittkortet for å finansiere jula.

- Hvis du ikke har penger, spørs det om du har penger til å dekke kredittkortet før rentene begynner å løpe. Da blir gavene ekstra dyre, og det kan ruinere privatøkonomien din, sier hun.

ASKEPOTT: Nå kommer det en restaurert versjon med ny fortellerstemme, med ingen ringere enn skuespiller Nils Vog. Video: Platekompaniet Vis mer

- Det er veldig mange som er bekymret for økonomien og som sliter, og jeg tenker det er fint å ha fokus på hva jula egentlig handler om, som er å skape gode minner.

Vil bruke mer penger

I tillegg planlegger nordmenn å bruke mer på julefeiringen i år enn i fjor. Totalt ser folk for seg å punge ut 8700 kroner på høytida, 530 kroner mer enn i fjor.

- Jeg hadde forventet at man skulle bruke mindre på jula i år, med tanke på tida vi lever i. Jeg synes det er overraskende at vi planlegger å bruke mer. Samtidig har varer blitt dyrere, som kan være med på å øke budsjettet. Det gjenstår å se hvor stor høyde nordmenn egentlig har tatt for dette, sier Olsen.

NORDMENN VIL BRUKE MER: Forbrukerøkonom Thea Olsen forteller at nordmenn planlegger å bruke mer på julefeiringa i år. Foto: Danske Bank
NORDMENN VIL BRUKE MER: Forbrukerøkonom Thea Olsen forteller at nordmenn planlegger å bruke mer på julefeiringa i år. Foto: Danske Bank Vis mer

Pensjonistene er dem som planlegger å bruke mest på gaver 8000 kroner. Det er 2000 kroner mer enn snittet.

For mange kan pengebruken bety en trang januarmåned økonomisk.

- Det er ingen tvil om at januar ofte er en tøff måned for mange, og at jula er årsaken. Det er liten tvil om at mange er bekymret etter jula nettopp fordi de har brukt for mye penger, sier Olsen.

Oppfordrer til sparegrep

Incedursun tror også januar blir en vanskelig måned økonomisk for mange, og minner om at regningene også kommer da.

- Man bruker mye mer strøm i desember, og strømregningen kommer. Man skal også betale husleie eller boliglån, og styringsrenta kan gå ytterligere opp i desember. Da er det greit å ha satt av penger.

Begge forbrukerøkonomer oppfordrer til å se på om man kan skape andre og bedre økonomiske tradisjoner denne jula. Olsen foreslår å spleise på julemiddagen for familien og minimere antall gaver.

- Jeg skal hjem til mamma, og det er klart at for hennes del er det en stor kostnad å mate og huse meg og min familie og andre familiemedlemmer på sitt eget husholdningsbudsjett. Jeg synes spleiselag er en god løsning, sier hun.

DROPPER VOKSENGAVER: Derya Incedursun oppfordrer til moderasjon, og kjøper selv kun gaver til barna. Foto: Nordea
DROPPER VOKSENGAVER: Derya Incedursun oppfordrer til moderasjon, og kjøper selv kun gaver til barna. Foto: Nordea Vis mer

Incedursun og familien har sluttet å kjøpe gaver de voksne imellom, og prioriterer heller barna. For henne er det de gode minnene og kosen som er viktigst.

- Jeg har selv vokst opp i barnefattigdom, og er veldig opptatt av som samfunn å skape verdier som ikke handler om det materielle, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer