- Blir en tøff januar

Samtidig som økte priser snurper sammen lommebøkene planlegger nordmenn å bruke mer på jula i år.

TØFF JUL: Mange kommer til å slite ekstra denne jula. Foto: Gorm Kallestad / NTB
TØFF JUL: Mange kommer til å slite ekstra denne jula. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

Mange går nå inn i høytida med ekstra høy puls. Etter at strømregningen er betalt og den generelle prisøkningen har fått sitt, skal også familie og venner få gaver etter at julematen er fortært.

For mange er det nok å sørge for at lønna holder ut en ordinær måned, så flere kommer til å trekke kredittkortet eller ta opp forbrukslån for å få ribba på bordet.

Advarer mot kredittkort og lån

Det viser en undersøkelse Danske Bank har fått utført av YouGov.

- Én av ti oppgir at vi vil bruke kredittkort eller ta opp forbrukslån, eller få penger av foreldre til julefeiringen. Det er i størst grad folk med inntekt under 300 000 kroner som benytter seg av det. I tillegg ser vi at en av tre kjenner på kjøpepress under jula, forteller forbrukerøkonom Thea Olsen til Børsen.

Nordeas forbrukerøkonom, Derya Incedursun, oppfordrer på det sterkeste folk å droppe kredittkortet for å finansiere jula.

- Hvis du ikke har penger, spørs det om du har penger til å dekke kredittkortet før rentene begynner å løpe. Da blir gavene ekstra dyre, og det kan ruinere privatøkonomien din, sier hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer