Pensjon

- Blir enda dyrere

Sveinung Rotevatn (V) hyller arbeidet som er gjort av pensjonsutvalget, men sier man ikke kommer unna at den totale regningen blir større enn i dag med flere av endringene som foreslås.

SE NÅ: Legger fram pensjonsreformen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg er ikke klar til å vedta dette over bordet.

Det sier Sveinung Rotevatn (V) til Dagbladet om hovedpunktene i pensjonsutvalgets rapport, som legges fram i sin helhet klokka ti.

Pensjonsutvalget fikk i oppgave å vurdere om det var behov for reformen, om den ser ut til å virke etter hensikten og om det er behov for justeringer.

På alle tre spørsmålene svarer utvalget et klart ja. En hovedkonklusjon er at pensjonsreformen var nødvendig for å begrense veksten i pensjonsutgiftene.

Rotevatn hyller arbeidet som er gjort av utvalget, men sier man ikke kommer unna at systemet som foreslås blir enda dyrere enn dagens system.

- Må ikke bryte sammen

Utvalget, som er ledet av konsernsjef i Schibsted, Kristin Skogen Lund, foreslår å gradvis øke pensjonsalderen, slik at dagens unge må jobbe til de er over 70 år.

Utvalget foreslår også mellom 1/2 og 2/3 skjerming for uføre.

Også for minstepensjonistene foreslås det noen endringer i levealdersjusteringen.

- Vi har allerede en utfordring med at svært mye av skatteinntektene våre går til pensjon, og mer skal det bli. Jeg er i tvil om dette er bærekraftig. Systemet må være verdig og raust, men vi må også passe på at det ikke bryter sammen, sier Rotevatn.

- Urettferdig

Rødt-leder Bjørnar Moxnes er svært kritisk til pensjonsutvalgets forslag til ny pensjonsordning for nordmenn.

- Dette er usosialt og urettferdig, sier Moxnes.

Han er klar på at Rødt ikke vil støtte forslaget i Stortinget.

- Det er lett for direktørene og professorene i utvalget å jobbe lenger, men for vanlige arbeidsfolk kan dette bety at de blir presset ut i uføretrygd før de når pensjonsalder. Dette er et usosialt forslag som Rødt vil gå mot, sier Moxnes.

Dagbladet skrev torsdag at utvalgsleder Skogen Lund har en privat pensjonsopptjening på 2,7 millioner kroner bare i fjor. Året før var den på 2,5 millioner kroner.

- Uverdig

- Pensjonsutvalgets rapport viser at FrPs kritikk av Arbeiderpartiets og Stoltenbergs pensjonsreform har vært helt rett, sier partileder i Frp Sylvi Listhaug om konklusjonene i rapporten.

- ALT FOR LAVE: Leder i Frp, Sylvi Listhaug, mener konklsjonene i rapporten støtter opp om Frps syn på at reformen ikke er sosialt bærekraftig. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
- ALT FOR LAVE: Leder i Frp, Sylvi Listhaug, mener konklsjonene i rapporten støtter opp om Frps syn på at reformen ikke er sosialt bærekraftig. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

- Som eneste parti stemte FrP imot pensjonsreformen, og nå viser det seg at reformen ikke er sosialt bærekraftig. Både minsteytelsene og pensjonen for uføre er alt for lave. Det er uverdig at minstepensjonister i et av verdens rikeste land har en inntekt under EUs fattigdomsgrense, fortsetter hun.

Arbeidspolitisk talsperson i FrP, Dagfinn Olsen, sier til Dagbladet at han er glad for at flertallet i utvalget foreslår lønnsregulering av minsteytelsene, som vil bety høyere minstepensjon, og en bedre uførepensjon.

- Dette er noe Frp har arbeidet for i en årrekke. Både uføre og minstepensjonister har i dag en alt for krevende tilværelse som pensjonister, sier Olsen.

Også SVs Kirsti Bergstø er glad for at utvalget erkjenner at dagens pensjonssystem ikke er sosialt bærekraftig.

- Det er bra at pensjonsutvalget anbefaler regjeringen å regulere minstepensjonen med lønnsveksten, slik vi foreslo i mars. Samtidig er jeg bekymret for at de vil at alle skal jobbe lenger, siden noen har yrker det ikke er mulig å stå i lenger, sier Bergstø.

Samtidig er hun opptatt av at man også må øke minstepensjonen.

- I dag lever 75 % av enslige minstepensjonister i fattigdom. Det er vi nødt til å gjøre noe med, sier Bergstø.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer