Pensjon

- Blir enda dyrere

Sveinung Rotevatn (V) hyller arbeidet som er gjort av pensjonsutvalget, men sier man ikke kommer unna at den totale regningen blir større enn i dag med flere av endringene som foreslås.

SE NÅ: Legger fram pensjonsreformen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg er ikke klar til å vedta dette over bordet.

Det sier Sveinung Rotevatn (V) til Dagbladet om hovedpunktene i pensjonsutvalgets rapport, som legges fram i sin helhet klokka ti.

Pensjonsutvalget fikk i oppgave å vurdere om det var behov for reformen, om den ser ut til å virke etter hensikten og om det er behov for justeringer.

På alle tre spørsmålene svarer utvalget et klart ja. En hovedkonklusjon er at pensjonsreformen var nødvendig for å begrense veksten i pensjonsutgiftene.

Rotevatn hyller arbeidet som er gjort av utvalget, men sier man ikke kommer unna at systemet som foreslås blir enda dyrere enn dagens system.

- Må ikke bryte sammen

Utvalget, som er ledet av konsernsjef i Schibsted, Kristin Skogen Lund, foreslår å gradvis øke pensjonsalderen, slik at dagens unge må jobbe til de er over 70 år.

Utvalget foreslår også mellom 1/2 og 2/3 skjerming for uføre.

Også for minstepensjonistene foreslås det noen endringer i levealdersjusteringen.

- Vi har allerede en utfordring med at svært mye av skatteinntektene våre går til pensjon, og mer skal det bli. Jeg er i tvil om dette er bærekraftig. Systemet må være verdig og raust, men vi må også passe på at det ikke bryter sammen, sier Rotevatn.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.