- Blir et sjokk

To av Norges fremste økonomieksperter er sterkt bekymret. Nå ber de nordmenn stålsette seg for en dyster økonomisk høst.

VIL SVI: Siviløkonom Hallgeir Kvadsheim og økonom Lene Drange ber nordmenn forberede seg på tøffere tider. Ekspertene er bekymret for at økte priser kan resultere i et økonomisk sjokk for mange det neste halvåret. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
VIL SVI: Siviløkonom Hallgeir Kvadsheim og økonom Lene Drange ber nordmenn forberede seg på tøffere tider. Ekspertene er bekymret for at økte priser kan resultere i et økonomisk sjokk for mange det neste halvåret. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert

ARENDAL (Børsen): - Jeg er bekymret. Mange må skifte gir, og jeg er ikke sikker på om alle vil klare det like godt, sier Hallgeir Kvadsheim til Børsen.

Nærings- og politikerelitens store minglefest Arendalsuka er for alvor i gang. Tirsdag deltok blant andre «Luksusfellen»-profilene Hallgeir Kvadsheim, Lene Drange og Cecilie Tvetenstrand til debatt i sørlandsbyen.

Der var budskapet klart: Mange nordmenn står overfor en blytung økonomisk høst.

- Det kommer til å bli dyrt. Økte matvarepriser, økte renter og økte strømpriser. Da kan det bli tøft for de som ikke har en buffer, de som kanskje brukte litt mye penger i sommer, og de som lever fra måned til måned, sier økonom Lene Drange til Børsen fra et regntungt Arendal.

- Grunn til bekymring

- Er folk forberedt på disse tre komponentene?

- Nei. Det vil bli et sjokk, for den økonomiske utviklingen skjer såpass raskt, skyter Kvadsheim inn.

KLAR ADVARSEL: Hallgeir Kvadsheim ber nordmenn ta et oppgjør med egen økonomi Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
KLAR ADVARSEL: Hallgeir Kvadsheim ber nordmenn ta et oppgjør med egen økonomi Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

For inflasjonen har skutt i taket. Alt blir dyrere, og samtidig har nordmenn lån til pipa. Finanstilsynet har slått alarm, og tirsdag varslet SSB at hele 900 000 nordmenn ikke har råd til en stor uforutsett utgift.

Levekårsundersøkelsen ble gjennomført i 2021, altså før den høye inflasjonen og strømkrisen i 2022.

- Er det grunn til bekymring?

- Ja, sier ekspertene samstemt.

- Ikke kjernefysikk

Kvadsheim viser til en fersk rapport fra Forbruksforskningsinstituttet Sifo. Den bærer bud om at mange - særlig de som allerede befinner seg i en sårbar økonomisk situasjon, må stålsette seg for enda tøffere tider.

- Ifølge Sifo-rapporten oppgir én tredjedel av alle nordmenn at de har fått en dårligere eller mye dårligere økonomi i første halvår. Dette er en ganske stor gruppe.

SKATTEMELDINGEN: Årets skattemelding er klar, og i den forbindelse hjelper Hallgeir Kvadsheim fra «Luksusfellen» deg med å finne ut hva du må se etter. Video: Hallgeir Kvadsheim. Redigering: Ingebjørg Iversen / Dagbladet TV Vis mer

Han advarer videre:

- Utover høsten kommer de til å få en enda dårligere økonomi. Dette er ikke kjernefysikk: Utgiftene øker. Det bekymrer meg, sier han.

- Høsten kan bli dyster for flere?

- Ja, vi må huske at Sifo-resultatet var før matvareprisene økte mye, og før renteøkningene virkelig kicker inn. Ikke minst er dette før kulda setter inn - med brysomme strømpriser. De tre elementene kommer virkelig til å tynge folks økonomi, slår han fast.

Må ta grep

Torsdag skal Norges Bank ha nytt rentemøte, og flere økonomer så i slutten av juli for seg en ny dobbel renteheving. Dersom styringsrenta fra torsdag settes til 1,75, er det høyeste siden februar 2012.

UVANLIG: Leder for allokering og globale renter i Storebrand, Olav chen, sier at den doble rentehevingen er veldig uvanlig i Norsk sammenheng. Video: Dagbladet TV / Ivan Larsson Vis mer

Kvadsheim viser til finanskrisa i 2008. Da krøp styringsrenta på det meste opp til 5,75. Han understreker imidlertid at situasjonen er en annen nå, og at prishoppet på matvarer, drivstoff og strøm skaper en særdeles vond cocktail.

- Dette treffer på mange måter bredere.

Det står i stil med forbrukerøkonom Derya Incedursuns oppfatning. Tirsdag formiddag fortalte Incedursun til Børsen at mange trolig må stramme inn forbruket framover.

- Vi bor jo i et av verdens rikeste land, vi har hatt og har god velstand sammenliknet med andre land i verden. Akkurat nå må man kanskje legge bort det litt. Det blir ikke så mange kafé- og restaurantbesøk, kanskje må man stramme inn på det sosiale livet og gjøre om på livsstilen, sa hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer