Matvareprisene:

- Blir et tøft år

Mange får det tøft i året som kommer, og de som har minst må betale mest når dagligvareprisene øker, sier Nordea, Røde Kors og Matsentralen til Dagbladet.

UTFORDRENDE: Forbrukerøkonom i Nordea Derya Incedursun er blant de som tror at 2023 kan bli utfordrende for mange. Foto: Kristin Svorte
UTFORDRENDE: Forbrukerøkonom i Nordea Derya Incedursun er blant de som tror at 2023 kan bli utfordrende for mange. Foto: Kristin Svorte Vis mer
Publisert

I forkant av 1. februar varslet flere av de store dagligvarehusene at matprisene kom til å gå opp med om lag 10 prosent.

Ifølge nyhetsbyrået NTB har flere medier gjort undersøkelser som ser ut til å bekrefte nettopp dette.

Det ser heller ikke ut til at prisøkningen kommer til å stoppe opp med det første, og både Røde Kors og Matvaresentralen kan fortelle Dagbladet at de er spesielt bekymret for de som har minst.

- Kan øke mer etter 1. juli

Derya Incedursun, forbrukerøkonom i Nordea, kan fortelle Dagbladet at matvareprisen steg tolv prosent i 2022 alene, og at dette medfører betraktelige utfordringer for norske husholdninger.

- Så det har jo vært en uvanlig stor prisvekst ikke bare for matvarer, men strømmen har vært dyr og rentene har også gått opp, så det blir jo en stor kostnad for husholdningene når alt stiger samtidig, sier Incedursun videre.

Det virker heller ikke på Incedursun som om vi kan regne med at prisstigningen er ferdig etter i dag.

Den 1. februar er en av to dager i året der dagligvarebransjen justerer prisene for å dekke økte utgifter til leverandørene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer