SANDEFJORD (Dagbladet): - I 2022 økte Norge produksjonen og eksporten av gass med 8 prosent til Europa. Bare økningen tilsvarer 100 TWh. Nyheten i dag er at dette høye produksjons- og eksportvolumet vil stå seg i 2023, sier olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) til Dagbladet.
Aasland har med seg gode nyheter i kofferten til Norsk Petroleumsforenings årskonferanse i Sandefjord. Nyheten blir også tatt svært godt imot i Europa, forteller statsråden.
Bidrar til stabilisering
- Dette blir lagt merke til i Europa. Det bidrar til å stabilisere energisituasjonen i Europa og derfor også stabilisere våre egne strømpriser. Det bidrar til større stabilitet for tysk industri og bidrar til inntekter for Norge. Det er en vinn-vinn situasjon, sier Aasland.
De endelige 2022-tallene kommer først i slutten av januar, men foreløpige anslag ligger på 122 milliarder standardkubikkmeter med gass.
- Dette er et positivt innslag i en krevende tid, sier Aasland.
Det siste året har Europa gått fra å være helt avhengig av russisk gass til å frigjøre seg fra Putins økonomiske kvelertak. Norsk energieksport til Europa har vært avgjørende for å få til det.
Men prisen har vært høy, ikke minst for gassen som også har tatt med seg den norske strømprisen opp til nye høyder.
Advarer mot ustabile priser
Aasland forteller at ingen regjering tidligere har tatt flere beslutninger på så kort tid for å sikre økt strømproduksjon. Veien til fornybarsamfunnet og lavere strømpriser er den samme, framholder Aasland.
- Vi forbereder nå samfunnet vårt på at økt kraftproduksjon etterhvert som kraftetterspørselen øker. Det er bra at det er stor etterspørsel etter kraft, det betyr at vi har et næringsliv og en industri som satser, sier Aasland, som samtidig kommer med en advarsel:
- Mye av kraften vi skal basere oss på er vind og sol, som er uregulerbar kraft. Noen ganger blåser det ikke og sola ikke skinner - da må vi bruke vannkraften. Det vil si at vi får større variasjoner i prisene, sier Aasland.