Blir «mye verre»: - Smertefullt

Coronasituasjonen i Kina og Ukraina-krigen skaper bekymring for verdenshandelen. Også i Norge må man belage seg på høyere priser framover, ifølge ekspert.

PRISPRESS: Forstyrrelser i forsyningskjeden bidrar til å presse prisene oppover. Det var klare tegn til at probleme avtok. Nå butter det alvorlig, av flere årsaker. Foto: Edgar Su / Reuters / NTB
PRISPRESS: Forstyrrelser i forsyningskjeden bidrar til å presse prisene oppover. Det var klare tegn til at probleme avtok. Nå butter det alvorlig, av flere årsaker. Foto: Edgar Su / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mens store deler av verden tilpasser seg en hverdag uten coronarestriksjoner, var håpet at flyten i forsyningskjedene skulle bedres.

Som Børsen tidligere har omtalt, har en «perfekt storm» sendt store deler av verdenshandelen i knestående.

Verre

En global fraktkrise har lagt alvorlig press på økonomien, forsyningskjedene og internasjonal handel. Utfordringene har resultert i både varemangel, kraftige forsinkelser i leveranser, og prispress på råvarer.

Selv om man ikke trodde på en normalsituasjon ennå, hadde selskaper en tro på at det fantes lys i enden av tunnelen. Nå mener eksperter imidlertid at rotet bare blir mye verre, ifølge CNN.

Nedstenginger i Kina

Bakteppet er sammensatt, en smitteoppblomstring i Kina skaper flere utfordringer. Landet har som kjent en knallhard coronapolitikk.

- Det er varierende signaler, men det virker som Kina forsøker å videreføre nullsmittestrategien. De har stengt ned i Shanghai, og flere større byer. Det vil kunne forsterke forsyningsproblemene vi har, sier sjefstrateg i Nordea Markets, Erik Bruce, til Børsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.