Blir «mye verre»: - Smertefullt

Coronasituasjonen i Kina og Ukraina-krigen skaper bekymring for verdenshandelen. Også i Norge må man belage seg på høyere priser framover, ifølge ekspert.

PRISPRESS: Forstyrrelser i forsyningskjeden bidrar til å presse prisene oppover. Det var klare tegn til at probleme avtok. Nå butter det alvorlig, av flere årsaker. Foto: Edgar Su / Reuters / NTB
PRISPRESS: Forstyrrelser i forsyningskjeden bidrar til å presse prisene oppover. Det var klare tegn til at probleme avtok. Nå butter det alvorlig, av flere årsaker. Foto: Edgar Su / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mens store deler av verden tilpasser seg en hverdag uten coronarestriksjoner, var håpet at flyten i forsyningskjedene skulle bedres.

Som Børsen tidligere har omtalt, har en «perfekt storm» sendt store deler av verdenshandelen i knestående.

Verre

En global fraktkrise har lagt alvorlig press på økonomien, forsyningskjedene og internasjonal handel. Utfordringene har resultert i både varemangel, kraftige forsinkelser i leveranser, og prispress på råvarer.

Selv om man ikke trodde på en normalsituasjon ennå, hadde selskaper en tro på at det fantes lys i enden av tunnelen. Nå mener eksperter imidlertid at rotet bare blir mye verre, ifølge CNN.

Nedstenginger i Kina

Bakteppet er sammensatt, en smitteoppblomstring i Kina skaper flere utfordringer. Landet har som kjent en knallhard coronapolitikk.

- Det er varierende signaler, men det virker som Kina forsøker å videreføre nullsmittestrategien. De har stengt ned i Shanghai, og flere større byer. Det vil kunne forsterke forsyningsproblemene vi har, sier sjefstrateg i Nordea Markets, Erik Bruce, til Børsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer