Blir «mye verre»: - Smertefullt

Coronasituasjonen i Kina og Ukraina-krigen skaper bekymring for verdenshandelen. Også i Norge må man belage seg på høyere priser framover, ifølge ekspert.

PRISPRESS: Forstyrrelser i forsyningskjeden bidrar til å presse prisene oppover. Det var klare tegn til at probleme avtok. Nå butter det alvorlig, av flere årsaker. Foto: Edgar Su / Reuters / NTB
PRISPRESS: Forstyrrelser i forsyningskjeden bidrar til å presse prisene oppover. Det var klare tegn til at probleme avtok. Nå butter det alvorlig, av flere årsaker. Foto: Edgar Su / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mens store deler av verden tilpasser seg en hverdag uten coronarestriksjoner, var håpet at flyten i forsyningskjedene skulle bedres.

Som Børsen tidligere har omtalt, har en «perfekt storm» sendt store deler av verdenshandelen i knestående.

Verre

En global fraktkrise har lagt alvorlig press på økonomien, forsyningskjedene og internasjonal handel. Utfordringene har resultert i både varemangel, kraftige forsinkelser i leveranser, og prispress på råvarer.

Selv om man ikke trodde på en normalsituasjon ennå, hadde selskaper en tro på at det fantes lys i enden av tunnelen. Nå mener eksperter imidlertid at rotet bare blir mye verre, ifølge CNN.

Nedstenginger i Kina

Bakteppet er sammensatt, en smitteoppblomstring i Kina skaper flere utfordringer. Landet har som kjent en knallhard coronapolitikk.

- Det er varierende signaler, men det virker som Kina forsøker å videreføre nullsmittestrategien. De har stengt ned i Shanghai, og flere større byer. Det vil kunne forsterke forsyningsproblemene vi har, sier sjefstrateg i Nordea Markets, Erik Bruce, til Børsen.

Verdensfabrikken Kina er viktig for flyten i globale forsyningskjeder, påpeker han.

Det var klare tegn til at forsyningskjedeprobleme avtok. Utviklingen kan gjøre at inflasjonen holdes høyere, lengre, ifølge Bruce.

- Dette kan fort snu bedringstrenden. Slik at ting forverres, sier han.

I SAMTALE: Statsminister Jonas Gahr Støre hadde 31. mars en samtale med Russlands president Vladimir Putin. Vis mer

Krigen «ingen» forutså

Krigen i Ukraina bidrar også til kaos. Det invaderte landet produserer nemlig omtrent halvparten av verdens forsyning av neongass, ifølge Reuters. Gassen er kritisk viktig for laserne som brukes i produksjonen av halvledere.

Da coronapandemien feide inn over verden, ble de verdifulle halvlederne fort et knapphetsgode, noe det var flere grunner til.

- Folk forventet at halvledermangelen ville fortsette. Men ingen forutså Ukraina (krigen, journ.anm.), sier Bernard Swiecki, forskningsdirektør ved tenketanken Center for Automotive Research, til CNN.

Halvledere, også kjent som chips, er svært viktige i all moderne teknologi, som smarttelefoner, PC-er, biler og så videre.

Selv om mange har hamstret neon i forkant av invasjonen, er det usikkerhet knyttet til tilgjengeligheten på lengre sikt, skriver kanalen.

- Vi har levd i troen om at produkter og ressurser kan bevege seg fritt på tvers av geografi. Når det ikke lenger er sant, får det enorme følger. Man kan tilpasse seg på lang sikt, men på kort sikt er innhentingen veldig smertefull, sier Hernan Saez i konsulentfirmaet Bain, til CNN.

Det er flere ting som kaster faretruende skyer over horisonten - det nærmer seg forhandlinger mellom arbeidere og arbeidsgivere i noen av USAs største havner. Flere frykter en langdryg prosess vil forstyrre shippingtrafikken og forplante seg til hele forsyningskjeden.

UKRAINA-KRIGEN: Ukrainske Valeria (20) bruker videodelingsappen Tiktok til å dokumentere krigen. Vis mer

Flaskehalser

Flere eksperter trodde de globale forsyningskjedene var på bedringens vei.

- Det så ut som «peaken» var bak oss, så kommer krigen og smitten i Kina, sier Frank Jullum, sjeføkonom i Danske Bank, til Børsen.

- Ukraina-krigen gir et nytt negativt tilbudssideskift, som bidrar både til flaskehalser og høyere prisvekst på mat, energi, og råvarer generelt - som blir dyrere å produsere, legger han til.

Jullum trekker fram kapasitetsproblemene som en bekymring for veksten.

- Krigen i Ukraina er «everyone's guess». Om krigen blir langvarig, så vil produksjonen flytte seg til andre steder.

Han viser til at landene produserer blant annet komponenter i elbilbatterier, som gjør at det oppstår flaskehalser på elbiler.

Krigen har også effekt på råvareprisene, som forsterker prispresset, ifølge Jullum.

- Høyere priser

Over store deler av verden har et voldsomt prispress vært en stor utfordring for husholdninger og bedrifter.

Forsyningskjedeforstyrrelser er sentralt i å presse prisene opp over hele verden. Det er fordi etterspørselen etter varer som biler, olje og databrikker har skutt i været, og overgått hva som er mulig å levere.

Utviklingen vil nordmenn kunne kjenne på lommeboka, ifølge Bruce.

- Man må belage seg på lengre perioder med høyere priser enn det vi hadde sett for oss før omikron og krigen, sier han.

USAs sentralbank har varslet flere rentehevinger i år for å få bukt med inflasjonen, som har vært på sitt høyeste nivå på 40 år.

- Sentralbankene prøver å bremse inflasjonen med å sette opp rentene, men akkurat dette kan de i hovedsak ikke gjøre så mye med, sier Bruce.

Strategen peker på «tida som går», som den viktigste faktoren for å få en løsning på de globale forsyningskjedeutfordringene.

- Det kan jo være at omikronbølgen blir sluppet løs i Kina, at det går over, det vet ingen. Det samme med sanksjonene, det kan løses. Men sånn det ser ut nå, får vi en lengre periode med høyere prisstigning også på andre ting enn olje og bensin. Prisene vil flate ut på et høyt nivå.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer