Strømstøtte til næringslivet

- Blir så forbanna

At en bred strømstøtteordning vil bli kostbart for regjeringen, er «tull og tøys», ifølge Jan Petter Sissener. Han mener imidlertid at løsningen bør være en annen.

RIKING: Den kjente aksjeforvalteren Jan Petter Sissener mener diskusjonen er syk, og skapt av globalistiske politikere. Foto: Erlend Aas / NTB
RIKING: Den kjente aksjeforvalteren Jan Petter Sissener mener diskusjonen er syk, og skapt av globalistiske politikere. Foto: Erlend Aas / NTB Vis mer
Publisert

De skyhøye strømprisene som ryster landet, og spesielt i Sør-Norge, har fått flere til å rope varsko på vegne av norske bedrifter.

Presset øker på at regjeringen må komme med tiltak til næringslivet.

- Ekstrem situasjon

Mandag hadde regjeringen møte med NHO og LO for å diskutere blant annet potensiell strømstøtte til næringslivet. Der sa Støre at en ekstrem situasjon krever ekstraordinære tiltak.

Han understreket at bedriftene selv har ansvar for å innrette seg i et marked som går opp og ned.

- Det er grunnregelen i vår økonomi. Men i en så ekstrem situasjon som vi har hatt i deler av landet, så er det grunn til å se om det trengs ordninger som kan komme noen bedrifter til unnsetning, sa Støre da han møtte pressen etter møtet.

Stortinget har nå gitt Støre ei uke på seg til å komme med en tidsplan for strømstøtte.

- Tull og tøys

En bred og generell strømstøtte til bedriftene vil koste et sted mellom 30 og 90 milliarder kroner, avhengig av hvor raus ordningen blir, får Børsen opplyst av en sentral aktør.

Når Børsen presenterer det grove regnestykket for Jan Petter Sissener, og spør hva han tenker om en bred strømstøtte i lys av dette, sier han:

- Det er ikke riktig at det koster penger på den ene siden. Det de gjør er at de tar av overskuddet som tilhører fellesskapet. Over 90 prosent av strømproduksjonen tilhører fellesskapet. Det de betaler i støtte til bedriftene, er de samme pengene de tjener på selge strømmen dyrt.

- Det tull og tøys slik jeg ser det å si at dette er en kostnad. Det er en overføring av det overskuddet vi genererer på den andre siden.

Den kjente aksjeforvalteren mener imidlertid en strømstøtte til bedriftene ikke er veien å gå.

- Hva blir det neste? At du skal få støtte når renta går opp? Når prisen på å kjøre trikk stiger? fortsetter han.

Raser

Strømprisene i Norge er koblet opp mot de europeiske energimarkedet, noe som gjør at vi nå har en europeisk energipris, påpeker Sissener.

- Hvorfor vi har det, skjønner jeg virkelig ikke.

Således mener han en diskusjon om at en strømstøtte vil koste staten dyrt, «er syk, og skapt av globalistiske politikere».

- Jeg skal gjerne være med på at vi skal ha europeiske strømpriser, men da bør vi få europeiske skatter, matvarepriser, bilpriser, et cetera, sier han og legger til:

- Du kan ikke straffe nordmenn hele tiden, staten renner over av penger. Jeg blir bare så eitrende forbanna. Det er bare tull å si at strømstøtte koster. Staten og kommunen tjener de pengene på den andre siden.

Ingen garanti

Å gi strømstøtte til bedrifter, er i praksis å gi penger til bedriftenes eiere, sa NHH-forsker Ole-Andreas Elvik Næss til Børsen tirsdag.

Første nestleder i YS, Hans-Erik Skjæggerud, er også kritisk til en strømstøtte til bedriftene.

- Det handler først og fremst om at vi skal være varsomme med å gi subsidier fordi det vil kunne endre rammebetingelser og forutsetninger for et velfungerende marked, sier Skjæggerud til Børsen.

Blant virksomhetene som opplever en krevende situasjon, er det mange som vil kunne søke penger også i kapitalmarkedet, påpeker han.

- Det er en del av systemet man har. Så er det selvfølgelig sånn, og det skjer hele tida, at virksomheter som opplever økte kostnader på produksjonen sin, fører den typen kostnader over på forbrukere. Vi har ikke noe garanti for at virksomhetene som får strømstøtte lar være å heve prisene selv om de får støtte.

Ifølge Sissener ville det aller beste vært en fastpris på strøm:

- Det er én måte å løse dette på, til det beste for både samfunnet og dets innbyggere, og det er å si at strøm koster ikke over 50 øre, 70 øre – eller en krone, you name it. Strømmen i Norge koster maksimum dette – punktum.

STRØMSTØTTE-JA: Trond Mohn. Foto: Marit Hommedal / NTB
STRØMSTØTTE-JA: Trond Mohn. Foto: Marit Hommedal / NTB Vis mer

En som derimot er positiv til en strømstøtte til bedrifter, er milliardær og investor Trond Mohn.

- Jeg er veldig positiv til strømstøtte, sier han til Børsen på telefon fra ferie i Italia, og legger til:

- Dette er bedrifter som sliter fordi kostnadene er for høye. Da blir arbeidsplassene usikre, og da må de få hjelp.

Milliardær Stein Erik Hagen, også han på ferie, skriver i en melding til Børsen at han ikke har noen tydelig mening om en potensiell strømstøtte til bedriftene, men presiserer samtidig:

«Det viktige nå er at vi omgående bygger ut mer kraftproduksjon. Både vann- og vindkraft. Samt bygger overføringskabler mellom nord og sør».

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer