- Blir verre før det blir bedre

Men når det blir bedre vil arbeidsledigheten falle og renta stige.

OPPGANG: Når vaksinedekningen i løpet av første halvår neste år begynner å bli god, vil det også skrus på en bryter i norsk økonomi, mener SSB. Foto: Shutterstock / NTB
OPPGANG: Når vaksinedekningen i løpet av første halvår neste år begynner å bli god, vil det også skrus på en bryter i norsk økonomi, mener SSB. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Statistisk sentralbyrå (SSB) slår fast at norsk økonomi har hentet inn store deler av det kraftige fallet i mars og april, men at smitteverntiltakene i november var et nytt tilbakeslag.

Det kommer fram i deres rapport for konjunkturtendensene i Norge og utlandet.

En bryter slås på

- Norsk økonomi har hentet igjen mye av fallet fra mars og april. Nå ligger vi 1,5 prosent under nivået fra februar. Så står vi i en ny smittebølge, og det betyr at det kommer til å bli verre før det blir bedre, sier forsker Thomas von Brasch i SSB til Børsen.

- Vi legger til grunn at utover våren og mot sommeren vil mange nok bli vaksinert, slik at smittevernet kan lettes og en bryter kan slås på i norsk økonomi.

Med andre ord vil det fremdeles ta noen måneder før den norske økonomien er oppe i normalt fart igjen.

- Vi regner med at det vil være normalt aktivitetsnivå i økonomien i løpet av 2022, sier von Brasch.

At bryteren skrus på i norsk økonomi igjen vil naturlig nok også være gode nyheter for alle som står uten jobb eller er permittert, mange av dem i servicenæringen, som har vært ekstra hardt rammet av coronatiltakene.

Normalisert arbeidsledighet

Ifølge Arbeidskraftundersøkelsen var arbeidsledigheten målt som gjennomsnitt fra august til oktober 5,2 prosent.

Ifølge SSBs beregninger vil arbeidsledigheten bli 4,8 prosent i 2020, for deretter å falle gradvis.

- I det korte bildet fram mot sommeren så er det stor usikkerhet til hvordan dette vil forløpe. Men når mange nok blir vaksinert, og bryteren slås på, så vil det føre til økt etterspørsel og redusert arbeidsledighet, sier von Brasch.

- Vi mener ledigheten vil falle under fire prosent i løpet av 2022, som er et normalt nivå for arbeidsledigheten.

- Så arbeidsledigheten vil ikke legge seg på et litt høyere nivå i kjølvannet av coronapandemien?

- Nei, ikke slik vi ser situasjonen. Da vil komme tilbake til et normalt nivå.

Det normale nivået for 2000-tallet er 3,7 prosent, som har vært gjennomsnittet de siste 20 åra.

Stigende rente

Da coronapandemien feide inn over Norge i mars i år var Norges Banks styringsrente 1,5 prosent. I løpet av et par måneder gikk renta helt ned i null.

- Nullrenten er ikke bærekraftig. Det kan føre til finansielle ubalanser, og derfor tror vi at den kommer til å øke gradvis i takt med at aktiviteten tar seg opp, sier von Brasch.

SSB anslår derfor at Norges Bank gradvis vil begynne å heve styringsrenten fra neste sommer, og ende opp på 1,0 prosent før utgangen av 2023.

- Det er viktig å huske på at Norges Bank reduserte renten med 1,5 prosentpoeng på to måneder. Nå skal den opp 1 prosentpoeng på tre år. Renten kommer til å være lav i åra framover, men skal opp fra det rekordlave nivået, slår SSB-forskeren fast.

Rekordsparing

SSB skriver også at nivået på husholdningenes konsum fremdeles er lavere enn før coronautbruddet. Det har blant annet gitt seg utslag i at nordmenn har en sparerate på 15 prosent, noe som vil si at vi sparer 15 prosent av inntekten.

«Så høy årlig sparerate er ikke tidligere målt i inntekts- og kapitalregnskapet», lyder det fra SSB.

- Dette skyldes at mange har vært avskåret fra å konsumere en del tjenester. Det er mange som har midler å bruke, når man får muligheten til det, sier von Brasch.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer