Teknologibransjen

Blodbad i tekbransjen: - Kollapser

Mange av verdens største teknologiselskaper sliter tungt og sier opp titusenvis av ansatte.

SPARKER: Elon Musk har begynt med masseoppsigelser i Twitter etter at han nylig overtok showet. Foto: Angela Weiss / AFP
SPARKER: Elon Musk har begynt med masseoppsigelser i Twitter etter at han nylig overtok showet. Foto: Angela Weiss / AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Børsen): Store og kjente teknologiselskaper som Meta, Twitter og flere andre sier opp ansatte i hopetall.

I begynnelsen av november meldte Meta, som er selskapet til Mark Zuckerberg som driver Facebook, at de vil starte en omfattende oppsigelsesrunde hvor 11.000 mennesker vil miste jobben.

Bare de to første ukene i november sa flere selskaper opp mer enn ti prosent av sine ansatte, melder CNBC.

Ifølge Layoffs.fyi, som følger teknologibransjen tett, skal 137.000 mennesker ha fått sparken så langt i år. Tallet vil trolig stige betydelig innen året er omme.

Google og Amazon har også innført ansettelsesstopp, ifølge Washington Post. Amazon planlegger også å si opp 10.000 medarbeidere, ifølge New York Times.

HYLLER: Tesla-gründer hyller Statsminister Jonas Gahr Støre på energimessa ONS i Stavanger. Vis mer

- Mange ting

Twitter har også sagt opp tusenvis av mennesker etter at Tesla-gründeren Elon Musk tok over selskapet. Google skal også ha planer om å si opp tusenvis av sine «lateste medarbeidere».

- Akkurat nå ser vi svært mange ting som faller sammen. Det er store strukturelle forandringer som begynner å bli tydelige, som EU-reguleringer og en ny skattelovgivning i Storbritannia. Det blir på mange måter hakket hjørner av teknologimaskinen, og det er positivt, sier Mikkel Flyverbom, professor ved Copenhagen Business School og leder for den danske regjeringens ekspertgruppe for teknologigianter, til Ekstrabladet.

Han forklarer også hvordan Apple har oppdatert styresystemet slik at det er blitt vanskeligere for Facebook og andre å målrette annonser mot ulike brukere. I tillegg mener han inflasjonen har ført til at noen annonsører har kuttet ned på budsjettene sine.

Flyverbom påpeker dessuten at mange selskaper som rustet opp under coronapandemien nå forsøker å normalisere seg igjen. I tillegg viser han til hvordan prosjekter som Zuckerbergs Metaverse ikke er blitt suksessen selskapet håpet på.

SIDERÆL: Elon Musk og artisten Grimes offentliggjorde at deres datter heter Exa Dark Sideræl, et navn verken navneforskere eller Språkrådet har hørt om. Vis mer

- Famler

- Man famler litt etter det neste produktet og kaster bort mye penger på ideer som ikke blir til noe, sier Flyverbom til avisa.

Han tror konsekvensene av masseoppsigelsene ikke vil bli så store i Skandinavia.

- Men når ting kollapser i USA, skaper det ofte ringvirkninger i vår del av verden, og min forsiktige spådom er at vi kanskje står overfor en periode hvor den teknologiske utviklingen endrer seg til å være noe annet enn den cowboy-kapitalistiske stilen vi har sett de siste åra, sier Flyverbom.

Han tror det vil komme langt flere reguleringer for teknologibransjen.

- Mer regulering er utvilsomt et gode. Tek-virksomhetene har fått lov til å styre showet uten å ta høyde for skadevirkningene, akkurat som vi tidligere har sett med tobakks- og legemiddelindustrien, sier professoren.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer