Slår kalkunalarm i Storbritannia:

Blodbad kan ødelegge jula

Brexit, corona-utfordringer, skyhøy inflasjon og statsministerens pinlige avgang. Problemene har stått i kø for Storbritannia. Nå slås det på ny alarm.

MANGELVARE: Det kan bli ei jul utenom det vanlige for kalkunhungrige briter. Fugleinfluensaen fører til at den populære julekalkunen står i fare. Foto: Oli Scarff / AFP) / NTB
MANGELVARE: Det kan bli ei jul utenom det vanlige for kalkunhungrige briter. Fugleinfluensaen fører til at den populære julekalkunen står i fare. Foto: Oli Scarff / AFP) / NTB Vis mer
Publisert

Juletradisjoner står for fall i Storbritannia. Årsaken? Utbruddet av fugleinfluensa. Selv om kalenderen så vidt har gått over til oktober, slår oppdrettere alarm: Det kan bli mangel på kalkun til jul.

Utbruddet, som er det verste i landets historie, har allerede ført til smitte ved over 150 gårder med fjærkre. Mer enn tre millioner fugler er avlivet grunnet sykdom eller smittefare.

Resultatet er et blodbad. Nå skjelver både kalkunene og bøndene av frykt for hva som er i vente, melder Sky News.

Risikerer lang karantene

- Hvis fugleinfluensaen kommer til kalkungårdene, så er det en fare for virkelige leveringsproblemer opp mot jul. Hvis man har et utbrudd på gården og den blir klassifisert som smittet, så kan du bli nødt til å stoppe produksjonen i opp til ett år, sier James Mottershead, formann i den nasjonale bondeorganisasjonen i England og Wales.

Flere restriksjoner har blitt satt inn i håp om å unngå smittespredning og kalkunløs jul. Gårder med mer enn 500 fugler har fått klar beskjed om at alle personer som ikke er viktige for drifta må holde seg borte.

DØR: Etter at flere ulike fugler har dødd i Holmestrand er det mistanke om fugleinfluensa. Video: Privat. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Etterlyser økonomisk hjelp

- Akkurat nå er alle i industrien konstant på vakt. Så fort man får levert nye kyllinger, er man konstant nervøs. Hver dag går man og ser om en av fuglene nyser eller ser unormal ut, sier James Coleman som driver med oppdrett av ender.

Å få endene til å møtes økonomisk har også vært et problem for oppdretterne. Hvis fuglene må avlives, er det bare friske fugler som avlives for forebygging av smitte de får erstatning for - ikke fugler som dør av sykdom. Nå etterlyser de økonomisk støtte for å unngå massenedleggelse.

- Næringslivet ellers har hatt støtteordninger under corona. Vi trenger den samme støtten nå, sier Coleman til Sky News.

Døde fugler i Norge

Storbritannia er ikke det første landet hvor kalkunene får kjenne på fugleinfluensaen. I Danmark har flere bønder vært pålagt å avlive tusenvis av kalkuner som følge av smitte eller smittefare.

Det fins ingen kur mot fugleinfluensaen H5N1, så dyrene må avlives for å stoppe utbruddet og hindre at smitten sprer seg. Arbeidet med å avlive kalkunene er ventet å starte tirsdag, og gårdene må rengjøres og desinfiseres.

Også i Norge har sykdommen vært merkbar. I sommer ble det over flere uker funnet døde fugler langs Jærstrendene i Rogaland. På samme tid ble det gjort liknende funn på danskekysten. Årsaken var utbruddet i Storbritannia.

- Fugleinfluensa er en alvorlig sykdom som i all hovedsak rammer fugler. Vi hadde i november i fjor det første utbruddet i et kommersielt fjærfehold, fra før har det vært fugleinfluensa blant villfugl, og er derfor ekstra opptatt av å skjerme fjærfenæringen og villfuglbestanden, sa avdelingssjef Geir Nødland i Mattilsynet til Stavanger Aftenblad den gang.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer