Slår kalkunalarm i Storbritannia:

Blodbad kan ødelegge jula

Brexit, corona-utfordringer, skyhøy inflasjon og statsministerens pinlige avgang. Problemene har stått i kø for Storbritannia. Nå slås det på ny alarm.

MANGELVARE: Det kan bli ei jul utenom det vanlige for kalkunhungrige briter. Fugleinfluensaen fører til at den populære julekalkunen står i fare. Foto: Oli Scarff / AFP) / NTB
MANGELVARE: Det kan bli ei jul utenom det vanlige for kalkunhungrige briter. Fugleinfluensaen fører til at den populære julekalkunen står i fare. Foto: Oli Scarff / AFP) / NTB Vis mer
Publisert

Juletradisjoner står for fall i Storbritannia. Årsaken? Utbruddet av fugleinfluensa. Selv om kalenderen så vidt har gått over til oktober, slår oppdrettere alarm: Det kan bli mangel på kalkun til jul.

Utbruddet, som er det verste i landets historie, har allerede ført til smitte ved over 150 gårder med fjærkre. Mer enn tre millioner fugler er avlivet grunnet sykdom eller smittefare.

Resultatet er et blodbad. Nå skjelver både kalkunene og bøndene av frykt for hva som er i vente, melder Sky News.

Risikerer lang karantene

- Hvis fugleinfluensaen kommer til kalkungårdene, så er det en fare for virkelige leveringsproblemer opp mot jul. Hvis man har et utbrudd på gården og den blir klassifisert som smittet, så kan du bli nødt til å stoppe produksjonen i opp til ett år, sier James Mottershead, formann i den nasjonale bondeorganisasjonen i England og Wales.

Flere restriksjoner har blitt satt inn i håp om å unngå smittespredning og kalkunløs jul. Gårder med mer enn 500 fugler har fått klar beskjed om at alle personer som ikke er viktige for drifta må holde seg borte.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.