- Blodig urettferdig

Mesterkokk Bent Stiansen ved Statholdergaarden er skuffet over regjeringens krisetiltak.

IKKE GODT NOK: Bent Stiansen er ikke fornøyd med regjeringen. Foto: Tore Meek / NTB
IKKE GODT NOK: Bent Stiansen er ikke fornøyd med regjeringen. Foto: Tore Meek / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg er skuffet over at regjeringen ikke har tilbakevendende kraft på de ti dager med lønnsplikt vi ble nødt til å betale ved den siste nedstengningen, sier Bent Stiansen.

Måtte ut med én million

Den kjente kokken, som er innehaver av Norges eldste Michelin-stjerner og eier av Statholdergaarden og Statholderens Mat & Vinkjeller, har fått med seg regjeringens nye krisetiltak.

Der var det blant mange et stort ønske om at det skulle legges til rette for å redusere arbeidsgivers lønnsplikt under permitteringer, fra ti til to dager.

Dersom det ikke kom på plass, ønsket både NHO og Virke at regjeringen skulle legge lønnskostnader inn i kompensasjonsordningen under det som heter «faste, uunngåelige utgifter». Det skjedde heller ikke.

Det regjeringen derimot gjorde var å øke kompensasjonsgraden fra 80 til 85 prosent.

- Vi setter pris på at det er 85 prosent kompensasjon. Det betyr at vi må ta vår del av kaka vi også, men det er vår dugnad, sier Stiansen, før han blir mer alvorlig.

- Men de én million kronene vi måtte ut med under nedstengningen i november, det er blodig urettferdig.

- Tømmes for penger

Millionen Stiansen snakker om er den summen Statholdergaarden måtte ut med til permitterte ansatte da Oslo stengte ned i november.

- Sånn er det jo for nye bedrifter som har blitt stengt ned etter utbruddet i Follo nå. Nå er det de som kommer i den vanskelige situasjonen, med all usikkerheten, frustrasjonen og tap av penger, uten inntekter, fastslår Stiansen.

ET SKREKKSCENARIO: Dette er statsminister Erna Solbergs tre scenarier rundt håndteringen av coronapandemien. Video: Regjeringen Vis mer

Da Børsen snakket med Stiansen i forbindelse med nedstengningen i Oslo i november, sa han at «lønnsplikten i permitteringsperioden er døden». Han påpekte da også det ironiske ved at 14,7 prosent av utgiftene er arbeidsgiveravgift som går rett til staten.

Nå er han svært skuffet over at det ikke ligger noe bidrag til lønn i permitteringsperioden i regjeringens kriseframlegg.

- Jeg skjønner at staten taper penger, men det gjør pinadø bedriftene også - hver dag. De tømmes for penger, sier Stiansen.

- I det minste så kunne de sløyfet arbeidsgiveravgiften. Hvis de hadde gått med på å dele regningen 50/50 så hadde det vært langt bedre.

- Lukket boble

Når han blir bedt om å beskrive hvordan ståa er for hans egen del og for bransjen som helhet, svarer han følgende:

- Vi føler vel bare at vi er i en svær, lukket boble, der vi ikke vet hvor utgangen er.

I regjeringens krisepakke er det altså til sammen 16,3 milliarder kroner, hvorav sju milliarder er særlig rettet mot næringslivet.

- Regjeringen legger derfor fram forslag til flere tiltak som skal hjelpe bedriftene. Tiltakene er en blanding av direkte kompensasjon og tiltak som skal støtte omstilling og aktivitet, sier næringsminister Iselin Nybø.

Fra midnatt, natt til fredag 29. januar, innføres de strengeste innreisereglene siden 12. mars. Vis mer

Én milliard

Stortinget instruerte i forrige uke regjeringen til å komme med tiltak spesielt rettet mot kommuner som er ekstra hardt rammet.

Regjeringens svar på det er å bevilge en milliard kroner til lokale virksomheter i hardt rammede kommuner. Dette kommer i tillegg til de 250 millioner regjeringen bevilget i desember 2020.

TILTAK: Dette mener Frp-nestleder Sylvi Listhaug om tiltakene. Video: Steinar Suvatne Vis mer

- Kommunene kan nå raskt og treffsikkert betale ut penger til lokalt næringsliv som er rammet av pandemien og lokale smitteverntiltak. I mange kommuner er utelivsbransjen særlig hardt rammet, og i tildelingen før jul, valgte flere kommuner å gi denne bransjen en stor del av potten, sier Nybø.

De første 500 millionene vil gå til kommuner med høy arbeidsledighet, og kommuner som har innført smitteverntiltak på nivå 5 per 29. januar på grunn av det muterte viruset.

Regjeringen vil følge nøye med på utviklingen, og foreslår at ytterligere 500 millioner fordeles på et seinere tidspunkt.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer