Revidert nasjonalbudsjett:

- Blodig urettferdig

Opposisjonen mener regjeringen fortsatt ikke treffer de hardest rammede av pandemien i sitt reviderte nasjonalbudsjett.

Regjeringen legger fram forslag til revidert nasjonalbudsjett for 2021. I det reviderte nasjonalbudsjettet blir hovedtallene for norsk økonomi og regjeringens syn på gjennomføringen av den økonomiske politikken oppdatert. Pressemelding med økonomiske nøkkeltall blir publisert kl. 08:00. Finansminister Jan Tore Sanner (H) inviterer til pressekonferanse kl. 11:00. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Klokka 11 legges revidert nasjonalbudsjett fram av finansminister Jan Tore Sanner (H), men allerede tirsdag morgen ble nøkkeltallene kjent.

De viste blant annet at regjeringen gjør en kraftig oppjustering av oljepengebruken i 2021, og anslår nå at de skal bruke 402,6 milliarder oljekroner i løpet av året.

Det er et hopp på nær 90 milliarder kroner fra det opprinnelige budsjettforslaget som ble lagt fram i fjor høst.

Flere reagerer på at oljebruken er enorm, og opposisjonen mener regjeringen fortsatt ikke treffer dem som trenger det mest.

- Blodig urettferdig

- Regjeringens budsjettforslag er blodig urettferdig, sier Marie Sneve Martinussen, nestleder i Rødt.

- Regjeringen foreslår å stanse kriseordningene for de på dagpenger, arbeidsavklaringspenger, frilansere og lærlinger 30. september. Samtidig forlenges kompensasjonsordningen for næringslivet til 1. november, uten krav til utbyttestans eller norske lønns- og arbeidsvilkår.

Hun mener dette er en krigserklæring mot arbeidsfolk som er rammet av krisa.

- Vi gir oss ikke før regjeringa har tapt kampen om å sende regningen for krisa til arbeidsfolk, nok en gang. Rødt går inn for at økt dagpengenivå og feriepenger for de som har vært arbeidsledige skal gjøres til varige ordninger. Nå må vi bekjempe arbeidsledigheten, ikke de arbeidsledige, sier Martinussen.

SVs finanspolitiske talsperson, Kari Elisabeth Kaski, mener oljedirektørene trumfer de arbeidsløse i regjeringens krisepolitikk.

- Den blir ikke en krone bedre av det som legges frem idag. Regjeringen er fortsatt helt blinde for forskjellskrisa skapt av pandemien, som de har vært fra dag 1. Vi får en enorm ryddejobb til høsten etter valget, slår hun fast.

- Svikter syke, barn og unge

Kaski mener også Norge forspiller en mulighet til å skape de grønne jobbene vi må ha.

- Regjeringens største krisesatsning er fortsatt den totalt unødvendige oljeskattepakken. De gir grå omstilling, ikke grønn, og vi har fått en oljebransje på statlige steroider. Norge har vært dårligst i klassen på grønn krisepolitikk, sier hun.

Frp reagerer på at regjeringen har sagt at ingen skal stå alene med konsekvensene av pandemien. Det mener de mange gjør med dette forslaget.

- Her kommer mange til stå alene med konsekvensene av pandemien dersom det er sånne smuler som skal rette opp i utfordringene både når det gjelder manglende bevilgninger og alle unge som har tapt et viktig år i utdanningen, sier medlem av finanskomiteen, Hans Andreas Limi.

Frp mener regjeringen nå svikter både syke, barn og unge.

De mener det er behov for en kraftig styrking av bevilgningene til psykiatri når Stortinget behandler revidert budsjett.

- Alarmene ringer fra fagfolk og andre om at det er store kapasitetsutfordringer i psykiatrien. Det er skremmende at antallet barn og unge med spiseforstyrrelser har økt kraftig, og at mange flere i alle aldre sliter tungt psykisk. 300 millioner kroner i økte bevilgninger til rus og psykiatri er som lommerusk å regne når vi ser hvilke utfordringer vi nå står i. FrP mener at vi bør bevilge 1 milliard kroner for å ta skikkelig tak i dette, sier partileder Sylvi Listhaug.

- Behovene større enn i høst

Tirsdag morgen uttalte finanspolitisk talsperson i Senterpartiet, Sigbjørn Gjelsvik, at han bemerker seg hva som ikke har blitt kjent gjennom lekkasjer, og mente allerede da at det er en pekepinn på noe av det som er kritikkverdig i revidert nasjonalbudsjett.

- Det har vært en strøm av lekkasjer. Her merker man seg også hva som ikke kommer. Det har ikke vært et ord om reiselivsmoms eller om kompensasjonsordninger for luftfarten. Heller ikke noe om målrettede tiltak for for dem som er hardest rammet, sa han til Børsen.

Gjelsvik mener det fortsatt ser ut til at den kompensasjonen som kommer via kommunene skal redde alt.

- Men det er klart at for mange av dem som er hardt rammet, så er ikke det nok for å dekke de store behovene som er.

Han påpekte at Senterpartiet i høst fikk kritikk for å legge fram en stor krisepakke i sitt alternative budsjett.

- Men nå ser man at behovene er enda større enn det vi så i høst, sa Gjeldsvik og fortsatte:

- Regjeringen har stritta imot i Stortinget og har blitt pressa gang på gang. Nå er det viktigste fokuset å få arbeidsfolk og bedrifter trygt gjennom krisa, for det er de vi skal leve av i framtida. Det er ikke nå vi skal telle på kronene i form av oljepengebruk, for denne regjeringa har brukt mye penger på andre ting.

- Må brukes målrettet

Bruken av oljepenger i 2021 anslås nå å utgjøre 3,7 prosent av kapitalen i fondet ved inngangen til året. Det er en oppjustering fra 3,0 prosent av Oljefondet ved inngangen til året.

Kjersti Haugland, sjeføkonom i DnB Markets, er blant dem som mener hoppet i oljepengebruken er oppsiktsvekkende.

SLAG I TRYNET: Coronapandemien har fjernet 80 prosent av inntektsgrunnlaget, sier daglig leder ved Tromsø Villmarkssenter Tove Sørensen til Dagbladet. Video: Henning Lillegård. Reporter: Gunnar Hultgreen Vis mer

SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski uttalte tirsdag morgen at nøkkeltallene fra revidert nasjonalbudsjett understreker alvoret i situasjonen Norge står i.

Hun påpekte likevel viktigheten av at pengene brukes på riktige områder.

- Det er veldig kraftig lut. Om dette er riktig, kommer an på hva pengene brukes til. Vi må forhindre en stadig vekst i oljepengebruken som bare brukes til overføringer til bedriftseiere. Når det brukes så mye penger må de brukes på å få folk i arbeid og grønn omstilling, sa Kaski til Børsen og fortsatte:

- Dette bekrefter at vi hadde rett i kritikken vår av statsbudsjettet i fjor høst. Da var regjeringen altfor optimistisk, og det har ført til at krisehåndteringen har vært dårligere og vi har sett flere konkurser.

Også finanspolitiker Eigil Knutsen (Ap) fryktet at pengene ikke har riktige mottakere.

-Regjeringen bruker veldig mye oljepenger i RNB, og da frykter vi at regjeringen gjør som de har gjort tidligere: at de kutter i formuesskatten som gir de rikeste skattekutt. Vår hovedprioritet i dag er at oljepengene skal brukes til å få arbeidsfolk tilbake i jobb, sa han til Børsen.

Knutsen mener hovedprioriteten er at de 90 ekstra oljemilliardene skal brukes til å få folk tilbake i jobb.

-En kraftfull pakke nå for å få ledige tilbake i jobb, er det folk trenger.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer