Raser:

- Blodpenger

Volodymyr Zelenskyjs økonomiske rådgiver går hardt ut mot det britiske oljeselskapet. BP framholder at de forlater Russland.

GIGANT: Zelenskyjs rådgiver retter en tydelig pekefinger mot BP. Bildet viser et av selskapets raffinerier i Tyskland. Foto: Michael Sohn / AP / NTB
GIGANT: Zelenskyjs rådgiver retter en tydelig pekefinger mot BP. Bildet viser et av selskapets raffinerier i Tyskland. Foto: Michael Sohn / AP / NTB Vis mer
Publisert

Etter invasjonen av Ukraina har Vestens sanksjonsmaskineri tatt sikte på å svekke Russlands evne til å føre krig. En lang rekke selskaper har stormet ut av Russland i ekspressfart.

Kort tid etter invasjonen var britiske BP en av de første oljegigantene som kunngjorde en Russland-exit.

- Blodpenger

Økonomisk rådgiver for Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, Oleg Ustenko, går nå hardt ut mot BP - som han mener fortsatt har problematiske økonomiske bånd til Russland.

I et brev sendt til toppsjefen, Bernhard Looney, krever han at selskapet kutter båndene til den russiske oljegiganten Rosneft.

- Dette er blodpenger, rett og slett. Oppblåst profitt fra drap på ukrainske sivile, skriver Ustenko i brevet, ifølge The Telegraph.

Eier fortsatt

Det britiske selskapet har en eierandel på 19,75 prosent i Rosneft, ifølge The Guardian, som også skriver at selskapet forpliktet seg til å selge aksjene sine etter invasjonen i februar. De skal ha tapt 18,75 milliarder pund på beslutningen om å selge, men eier fortsatt aksjene.

Rosnefts toppsjef, oligarken Igor Setsjin, ba i november det britiske selskapet om å revurdere avgjørelsen. Han sa nemlig at selskapet har holdt av et aksjeutbytte til BP - som nå står på en russisk konto, ifølge avisa.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer