Raser:

- Blodpenger

Volodymyr Zelenskyjs økonomiske rådgiver går hardt ut mot det britiske oljeselskapet. BP framholder at de forlater Russland.

GIGANT: Zelenskyjs rådgiver retter en tydelig pekefinger mot BP. Bildet viser et av selskapets raffinerier i Tyskland. Foto: Michael Sohn / AP / NTB
GIGANT: Zelenskyjs rådgiver retter en tydelig pekefinger mot BP. Bildet viser et av selskapets raffinerier i Tyskland. Foto: Michael Sohn / AP / NTB Vis mer
Publisert

Etter invasjonen av Ukraina har Vestens sanksjonsmaskineri tatt sikte på å svekke Russlands evne til å føre krig. En lang rekke selskaper har stormet ut av Russland i ekspressfart.

Kort tid etter invasjonen var britiske BP en av de første oljegigantene som kunngjorde en Russland-exit.

- Blodpenger

Økonomisk rådgiver for Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, Oleg Ustenko, går nå hardt ut mot BP - som han mener fortsatt har problematiske økonomiske bånd til Russland.

I et brev sendt til toppsjefen, Bernhard Looney, krever han at selskapet kutter båndene til den russiske oljegiganten Rosneft.

- Dette er blodpenger, rett og slett. Oppblåst profitt fra drap på ukrainske sivile, skriver Ustenko i brevet, ifølge The Telegraph.

Eier fortsatt

Det britiske selskapet har en eierandel på 19,75 prosent i Rosneft, ifølge The Guardian, som også skriver at selskapet forpliktet seg til å selge aksjene sine etter invasjonen i februar. De skal ha tapt 18,75 milliarder pund på beslutningen om å selge, men eier fortsatt aksjene.

Rosnefts toppsjef, oligarken Igor Setsjin, ba i november det britiske selskapet om å revurdere avgjørelsen. Han sa nemlig at selskapet har holdt av et aksjeutbytte til BP - som nå står på en russisk konto, ifølge avisa.

OLJETOPP: Igor Setsjin regnes som en nær alliert av Putin. Foto: Maxim Shemetov / Reuters / NTB
OLJETOPP: Igor Setsjin regnes som en nær alliert av Putin. Foto: Maxim Shemetov / Reuters / NTB Vis mer

Det aktuelle utbyttet skal beløpe seg til rundt 580 millioner pund - nesten 7 milliarder kroner.

Ustenko advarer BP kraftig mot å ta imot pengene, som han altså omtaler som «blodpenger». Han skriver videre at Ukraina ønsker selskapets fordømmelse av krigen velkommen.

- Likevel er det fullstendig uakseptabelt å motta 580 millioner pund i blodig russisk fortjeneste.

Ifølge BBC sier Ustenko at det virker som BP «venter til stormen har lagt seg og går tilbake til 'business as usual' når krigen er over».

Nekter

I en uttalelse sier BP:

- BP forlater Russland, vi har ingen intensjon om å gå tilbake til «business as usual». Bare tre dager etter Russlands angrep på Ukraina kunngjorde BP at vi vil kvitte oss med eierandelen i Rosneft og andre virksomheter i Russland – vi uttalte at angrepet endret bildet totalt. Dette er fortsatt vår posisjon.

De sier også at de har ingen planer om å motta utbytte fra Rosneft-aksjene, ifølge BBC.

BP hevder også at de ikke profitterer på Rosneft-båndene lenger, ifølge The Telegraph.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer