Blodrød dag på børsen

Hovedindeksen på Oslo Børs falt kraftig mandag.

FALL: Både Oslo børs og børsene andre steder i verden går ned mandag. Foto: Erik Johansen / NTB
FALL: Både Oslo børs og børsene andre steder i verden går ned mandag. Foto: Erik Johansen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hovedindeksen på Oslo Børs falt 3,45 prosent mandag, noe som må defineres som et kraftig fall. Hovedindeksen endte på 1142 poeng.

Blant aksjene som falt kraftig var Kahoot!, som falt 8,7 prosent mandag.

- Rentefrykt

Så langt under pandemien har børsene, etter et kraftig innledende fall, steget kraftig, men den siste tida har det vært tendenser til mer uro og nedgang.

- Hvis du ser på hva som har skjedd den siste tida, så er mye drevet av frykten for at den amerikanske sentralbanken skal sette opp renta for fort, og stramme til pengepolitikken for fort, sier sjefstrateg i Nordea Markets Erik Bruce, til Børsen.

Han forklarer at det er de såkalte rentedrevne delene av markedet som har gått dårligst.

Det er kort fortalt aksjer som er basert på at de skal tjene mye penger i framtida. De rammes av høyere renter, ved at verdien av deres framtidige inntekter blir lavere.

- Veldig mange av de selskapene som ikke tjener noen penger i dag, men som bare er basert på framtidig inntekt, de har blitt veldig hardt rammet, sier Bruce.

Nedgang for teknologiaksjer

I denne kategorien vil vi blant annet finne mange teknologiaksjer. Det illustreres veldig godt med den teknologitunge Nasdaq-indeksen, som har falt hele 15 prosent den siste måneden, og 8 prosent den siste uka.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer