Blodrød uke på børsen

Det endte med det største ukesfallet siden 2011 for hovedindeksen da Oslo Børs stengte fredag ettermiddag.

NYTT RAS: Oslo Børs falt med 1,5 prosent fredag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
NYTT RAS: Oslo Børs falt med 1,5 prosent fredag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag falt Oslo Børs med 3,2 prosent like etter åpning. I løpet av dagen hentet den seg inn igjen, før den falt mot slutten og hovedindeksen endte med en nedgang på 1,53 prosent.

Det betyr at hovedindeksen har gått på det største ukesfallet siden 2011.

Også i USA fortsetter den siste tidas negative utivkling. Da de amerikanske børsene åpnet fredag ettermiddag, åpnet de toneangivende indeksene S&P 500, NASDAQ og DJIA med nedganger på henholdsvis 2,09 prosent, 3,46 prosent og 1,92 prosent.

Nedgangen kommer altså etter at de samme indeksene endte med en gjennomsnittelig nedgang på 4,5 prosent torsdag.

Stupte fra start

Norwegian var blant selskapene som stupte fra start fredag. Etter bare to minutters handel var aksjekursen for flyselskapet ned 9 prosent. Etter tolv minutters handel hadde bildet snudd, og Norwegian-aksjen pekte opp 3,1 prosent.

Toneangivende selskaper på Oslo Børs, som Equinor, Telenor, Yara, DNB og Mowi, startet alle i utforbakke fredag.

Klokka 13.50 har hovedindeksen hentet inn det meste av tapet, og lå på en nedgang med 0,3 prosent i dag.

Aker BP trakk børsen opp, og hadde steget 3,4 prosent i verdi like før klokka 14. Det samme gjorde Norsk Hydro, som steg nesten to prosent etter å ha stupt i åpningsminuttene.

Derimot har det gått hardt ut over DNB etter at det i dag ble kjent at banken må punge ut 350 millioner til kundene. Selskapet endte med en nedgang på hele 3,56 prosent da Oslo Børs stengte fredag.

Nettsidetrøbbel

Det er stor interesse for utviklingen på børsen, noe som rammet Oslo Børs' nettsider fredag morgen. Fredag morgen hadde Oslo Børs tekniske problemer på sin hjemmeside, ifølge DN.

Ifølge informasjonsdiretør Geir Harald Aase knytter dette seg bare til børsens nettsider.

- Det var litt trøbbel like etter åpning på grunn av veldig stor trafikk og veldig høy handel, sa Aase til Børsen.

Han understreket at handelssystemet har fungert 100 prosent som det skal hele tiden.

- Dette gjelder bare informasjonssidene til publikum, sa Aase.

Var ventet

Før børsåpning fredag morgen varslet nettmegleren Nordnet at de forventer at Oslo Børs går ned 3,5 prosent ved åpning i dag.

«De toneangivende indeksene i USA (S&P 500, NASDAQ og DJIA) falt -4,5 prosent i snitt torsdag. Dette fallet bidro til å sende de amerikanske børsene inn i korreksjonsterritorium (indeksene ned mer enn 10 prosent fra forrige topp)», skriver analytiker i Nordnet, Roger Berntsen.

Før børsåpning varslet Oslo børs at det kunne ligge an til å bli den verste uka siden finanskrisen.

Siden den historiske toppnoteringen 17. januar har hovedindeksen falt 10,9 prosent. Målt i kroner er det samlede kursfallet for aksjene notert på Børsen på 274 milliarder siden forrige fredag, skrev Oslo børs på sine nettsider.

Påvirkes av virus

Han pekte på at coronaviruset og frykten for hva spredningen av dette vil gjøre med verdensøkonomien, og dernest selskapenes inntjening, er eneste drivkraft i markedet.

«Store giganter som Apple og Microsoft har allerede varslet lavere salg som en følge av virusutbruddet», skriver Berntsen.

Torsdag var også en svært dårlig dag på Oslo Børs. Da endte hovedindeksen ned med 4,88 prosent, det største fallet siden 2015.

Det innebærer et fall på 9,98 prosent i hovedindeksen på Oslo Børs i løpet av ei uke.

Seint torsdag kveld ble det også klart at de amerikanske børsene hadde kjempet seg gjennom en svært dårlig dag. Ifølge Reuters oppnådde den toneangivende indeksen S&P 500 tidenes raskeste korreksjon, altså et fall på ti prosent fra en nylig topp.

Ved stengetid endte både S&P 500, Dow Jones og Nasdaq med en nedgang på over fire prosent.

Fall i Asia

Da børsen i Tokyo åpnet fredag morgen, fortsatte verdiene å fordunste. Nikkei-indeksen falt over 3,7 prosent fra åpning.

Også i Seoul og Sydney var det nedgang på over 3 prosent ved børsens stengetid, mens det lå an til en nedgang på vel 2,5 prosent både i Hongkong og Shanghai.

«I likhet med de med de amerikanske indeksene har nå de fleste indekser i Asia også falt inn i korreksjonsterritorium. Det er forøvrig viktig å presisere at krafitge børsfall fra tid til annen, er en naturlig del av aksjemarkedets dynamikk (det inntreffer relativt ofte)», skriver Berntsen.

Saken oppdateres.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer