Blodrøde tall fra byggebransjen

Fjoråret var det svakeste for nye boliger siden finanskrisen, ifølge Boligprodusentene.

KRAFTIG FALL: Nyboligsalget er historisk svakt, og det er varslet tøffe tider i byggebransjen framover. Foto: NTB
KRAFTIG FALL: Nyboligsalget er historisk svakt, og det er varslet tøffe tider i byggebransjen framover. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Salget har vært fallende i hele 2022, og for første gang siden finanskrisen ble det solgt færre enn 20 000 boenheter, sier Lars Jacob Hiim, administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening.

Nyboligsalget hadde en blytung utvikling i 2022. Det viser tall fra Boligprodusentenes Forening tirsdag formiddag.

- I situasjonen vi er i nå, så er det nyboligmarkedet som lider. Prisene har også sunket i bruktmarkedet, men markedet fungerer fortsatt. Nyboligmarkedet opplever på sin side sine det som utvilsomt er de største problemene siden finanskrisen. Det er all grunn til å tro at det vil fortsette en stund til, sier Henning Lauridsen, administrerende direktør i Eiendom Norge, til Børsen.

Hiim i Boligprodusentene viser til økte byggekostnader, høyere rente, inflasjon, redusert kjøpekraft, energipriser, krig i Ukraina og ettervirkning av coronapandemien som de største driverne.

- Det historisk svake salget i 2022 gjør at tida framover blir krevende. Bedriftene må kutte kostnader og tilpasse seg et strammere marked, heter det fra Boligprodusentene.

- Sterkt press

I Oslo og Akershus ble det solgt 3077 færre boenheter i 2022 enn i 2021. Dette er en nedgang på dramatiske 35 prosent.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer