Blodrøde tall fra byggebransjen

Fjoråret var det svakeste for nye boliger siden finanskrisen, ifølge Boligprodusentene.

KRAFTIG FALL: Nyboligsalget er historisk svakt, og det er varslet tøffe tider i byggebransjen framover. Foto: NTB
KRAFTIG FALL: Nyboligsalget er historisk svakt, og det er varslet tøffe tider i byggebransjen framover. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Salget har vært fallende i hele 2022, og for første gang siden finanskrisen ble det solgt færre enn 20 000 boenheter, sier Lars Jacob Hiim, administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening.

Nyboligsalget hadde en blytung utvikling i 2022. Det viser tall fra Boligprodusentenes Forening tirsdag formiddag.

- I situasjonen vi er i nå, så er det nyboligmarkedet som lider. Prisene har også sunket i bruktmarkedet, men markedet fungerer fortsatt. Nyboligmarkedet opplever på sin side sine det som utvilsomt er de største problemene siden finanskrisen. Det er all grunn til å tro at det vil fortsette en stund til, sier Henning Lauridsen, administrerende direktør i Eiendom Norge, til Børsen.

Hiim i Boligprodusentene viser til økte byggekostnader, høyere rente, inflasjon, redusert kjøpekraft, energipriser, krig i Ukraina og ettervirkning av coronapandemien som de største driverne.

- Det historisk svake salget i 2022 gjør at tida framover blir krevende. Bedriftene må kutte kostnader og tilpasse seg et strammere marked, heter det fra Boligprodusentene.

- Sterkt press

I Oslo og Akershus ble det solgt 3077 færre boenheter i 2022 enn i 2021. Dette er en nedgang på dramatiske 35 prosent.

Boligprodusentene forklarer at flere prosjekter er lagt på is eller kansellert, og venter videre oppsigelser og permitteringer i bransjen.

For året som helhet er det en negativt utvikling over hele linja:

  • Totalt solgte nye boliger i 2022 er 19 371 boenheter, som er 26 prosent under salget i 2021.
  • Antall solgte nye eneboliger er 4 840 boenheter, som er 27 prosent under 2021.
  • Antall solgte småhus er 3 727 boenheter, som er 30 prosent under 2021.
  • Antall solgte leiligheter er 10 804 boenheter, som er 24 prosent under 2021.
Statistisk sentralbyrå presenterer prognoser for norsk og internasjonal økonomi. Vis mer

Rente-grep

Det er også et underskudd på totalt igangsatte nye boliger i 2022.

- Det vil trolig være et sterkt press på markedet. Vi kan få en særlig presset situasjon i Oslo-området, slår Hiim fast.

Han tar til orde for at Norges Bank tråkker på bremsen og unngår å jekke opp styringsrenta ytterligere framover.

- For å sikre nødvendig boligbygging framover, må bedriftene kutte kostnader og tilpasse seg et strammere marked. Men av tiltak er det også viktig å ikke sette opp renta ytterligere.

Han er på samme tid forberedt på at året kan bli beintøft.

- Vi tror blir en tøff start på 2023, men håper at det skal snu og at vi ser en utflating av pilene.

- Sterk prisvekst

Lauridsen i Eiendom Norge viser til at en allerede synkende boligproduksjon er anslått å synke enda mer i årene framover. Det kan gi en kraftig forsinket effekt i bruktmarkedet, mener han.

- Når boligproduksjonen faller har vi tidligere sett effekten et par år seinere. Da kommer en veldig sterk prisvekst i alle delene av boligmarkedet hvor det er underskudd på boliger, sier Lauridsen.

Vil ikke se effekten

Han trekker spesielt fram Oslo som en by hvor det allerede er en stor underdekning av boliger, og at nyboligproduksjonen nå synker i en periode med høy befolkningsvekst.

- I inneværende år vil det komme en del nye ferdigstilte boliger ut på markedet. De ble igangsatt for noen år siden, så vi vil ikke se effektene av dette veldig lave boligsalget ennå.

Men allerede til neste år og året etter vil vi se at det kommer fryktelig få ferdigstilte boliger ut i markedet. Det vil være ekstra uheldig i Oslo, hvor det er et stort demografisk underskudd på boliger.

«Vinnerne» i denne situasjonen er de som allerede eier bolig i hovedstaden.

- Det er vanskelig å si hvor stor veksten vil bli, men vi forventer en prisvekst i Oslo som er sterkere enn normalt allerede i 2024. Vi forventer en kraftig prisvekst når markedet kommer tilbake.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer