Blodrødt for smykkegigant

Pandora gikk fra milliardoverskudd til underskudd. Nå tar de opp gigantlån.

HARDT RAMMET: Coronapandemien har rammet smykkegiganten Pandora hardt. Foto: Ints Kalnins / Reuters / NTB Scanpix
HARDT RAMMET: Coronapandemien har rammet smykkegiganten Pandora hardt. Foto: Ints Kalnins / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Pandora-eventyret startet da ekteparet Per og Winnie Enevoldsen åpnet sin første smykkebutikk i København i 1982. Snart 40 år seinere er smykkegiganten å finne i over 100 land - blant dem Norge. Selskapet har 2746 butikker og rundt 28 000 ansatte over hele verden.

Men drømmen om gull og diamanter har blitt hardt rammet av coronapandemien. De rykende ferske kvartalstallene som ble lagt fram tirsdag morgen er blodrøde, skriver Ekstra Bladet.

Omsetningen har falt med 13 prosent til 4,2 milliarder kroner, sammenliknet med samme kvartal i fjor.

For ett år siden kunne smykkegiganten feire et overskudd på 1,2 milliarder norske kroner i første kvartal. For de samme tre månedene i 2020 er fasit et underskudd på 36 millioner.

Den dramatiske utviklingen har ført smykkekjeden ut på frierferd hos bankene. Nå har de sikret seg lånemuligheter på opp mot 4,5 milliarder norske kroner og en lånegaranti hos den danske statens finansieringsfond Vækstfonden. Samtidig vil selskapet selge åtte millioner av sine egne aksjer.

POPULÆRT: Pandora er kanskje best kjent for sine armbånd. Foto: Charlotte Summers / REX / NTB Scanpix
POPULÆRT: Pandora er kanskje best kjent for sine armbånd. Foto: Charlotte Summers / REX / NTB Scanpix Vis mer

Ifølge selskapet har de med det sikret seg nok likviditet til at alle Pandoras butikker kan holde stengt ut 2020, skriver danske Finans.

- Vi har startet kostnads- og likviditetsinitiativer for å sikre at vi har den nødvendige økonomiske styrken for et sterkt kommersielt comeback når etterspørselen begynner å normalisere seg, sier Pandoras toppsjef Alexander Lacik i sin kvartalsuttalelse.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer