Blodrødt på Oslo Børs

Hovedindeksen på Oslo Børs faller med over 2,39 prosent etter ett minutts handel fredag. Endte 4,43 ned.

STUPER: Oslo Børs faller fra start fredag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
STUPER: Oslo Børs faller fra start fredag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nedgangen kommer etter at børsene i Asia falt i natt og markedene i USA endte i rødt torsdag.

Nedgangen var ventet.

Nordnets analytiker Roger Berntsen spådde før åpning fredag at Oslo Børs ville falle 2,1 prosent fra start.

– Norsk økonomi, gitt dets avhengighet av utviklingen i verdensøkonomien, vil rammes «hardere» enn de fleste dersom de globale vekstforventningen ikke skulle snu, skriver Berntsen i en analyse fredag morgen, ifølge DN.

Torsdag endte hovedindeksen på Oslo Børs ned 2,3 prosent, mens den endte ned 4,43 prosent fredag.

Videre ned til lunsj

Ved lunsjtider er hovedindeksen ned ytterligere, mer enn fire prosent. DNB, Equinor, Mowi og Hydro får juling på børsen, og er alle ned mellom 3,6 og 6,5 prosent klokka 11.40.

Norwegian falt som en stein stein fra start og ved ned rundt 17 prosent, rundt 35 prosent siden mandag.

Klokka 11.40 er aksjen ned hele 26,8 prosent.

Mens Norwegian Finans Holding, eier av Bank Norwegian, stuper fra start og er ned rundt 13,6 prosent. Klokka 11.40 har fallet tiltatt, og er på 15,8 prosent.

Banken meldte tidlig i dag at den har fått et brev fra Finanstilsynet der tilsynet uttrykker bekymring knyttet til misligholdte lån og avsetninger banken har tatt for disse lånene.

Hardt rammet

I Japan endte Nikkei-indeksen ned 2,7 prosent. På de kinesiske aksjemarkedene falt Hang Seng-indeksen i Hongkong 2,1 prosent, Shanghai Composite Index var ned rundt 1 prosent og den andre børsen i Kina, Shenzhen Composite Index, falt 1,09 prosent.

Både eksportavhengige selskaper og banker gikk ned, og store selskaper som Toyota og Sony falt begge rundt 3 prosent i aksjeverdi.

I Australia gikk den viktigste aksjeindeksen ned 2,1 prosent.

USA og olje

Fallet skjer etter et nytt kraftig fall på amerikanske børser som forklares med frykten for coronaviruset som nå også sprer seg i USA.

Dow Jones stupte torsdag 3,6 prosent, riktignok etter å ha klatret 4,5 prosent dagen i forveien i det som har vært en børsuke preget av store svingninger.

Heller ikke oljeprisen slipper unna herjingene. Prisen på nordsjøolje har falt under 50 dollar fatet flere ganger. Før børsåpning er prisen på et fat 49,28 dollar, noe som er ned 1,56 prosent.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer