Konkurstall:

Blodrødt: - Ser litt stygt ut

Ekspertene melder om «konkurssjokk» i flere bransjer: - Ut av én krise og over i en annen.

KRAFTIG KONKURSØKNING: Konkurstallene i Norge har lenge ligget i coronadvale. Nå peker pilene rett oppover. Illustrasjonsfoto: Cornelius Poppe / NTB
KRAFTIG KONKURSØKNING: Konkurstallene i Norge har lenge ligget i coronadvale. Nå peker pilene rett oppover. Illustrasjonsfoto: Cornelius Poppe / NTB Vis mer
Publisert

- Vi går en usikker tid i møte. Tallene er klokkeklare. Bransjer som er avhengige av konsumentene, vil få det langt tøffere utover høsten og vinteren, sier daglig leder Per Fjærestad i Creditsafe Norway til Børsen.

De siste to åra har vært preget av dystre spådommer om en konkursbølge av dimensjoner. Hittil har tallene riktignok vært forholdsvis beskjedne.

I Creditsafes oppsummering av konkursstatistikken for august, slår selskapet fast at mørke skyer nå henger blytungt over flere bransjer.

«Konkurstallene for august er blodrøde. For første gang siden før pandemien ser vi en betydelig økning i antall konkurser, og nå nærmer vi oss nivåene fra toppåret 2019.»

Hardt rammet

Fjærestad utdyper:

- Vi har våknet opp fra sommerdvalen, og nå ser vi virkelig en kraftig økning i konkurstallene. For første gang ser vi tall som er høyere enn i 2020, og vi nærmer oss nivået i toppåret 2019.

Det er særlig tre bransjer som utmerker seg i konkursstatistikkene for august: Serveringsbransjen, detaljhandelen og agentur- og engroshandel.

- Vi ser at konkursøkningen først og fremst kommer i bransjer som er direkte avhengig av konsumentene, og her ser det i grunnen litt stygt ut nå.

- Krise på krise

En cocktail av kraftige renteøkninger, rekordhøye strømpriser, og galopperende inflasjon vil bidra til en blytung økonomisk høst for både privatpersoner og bedrifter. Overfor Børsen presiserer Fjærestad imidlertid at antallet konkurser fortsatt er lavere enn i «normalåret» 2019.

- Det har vært ei tid preget av ekstremt lave konkurstall, og nå går vi over i «normal» drift. På samme tid går vi ut av én krise og over i en annen: Det er prisøkninger, energikrise, og logistikkutfordringer, i tillegg til krig i Europa. Utsiktene framover er høyst usikre for enkelte virksomheter.

Mandag rapporterte også data- og analyseselskapet Dun & Bradstreet om en kraftig konkursøkning i august. Økningen skjer over hele landet, der en gros og agentur får mest juling.

STRØMKRISE: Statsminister Jonas Gahr Støre møtte pressen etter møtet med LO og NHO om strømkrisa. Foto: Ivan Larsson / Dagbladet TV Vis mer

Nær 10 000 berørt

For denne bransjen er konkursøkningen i august på hele 400 prosent, sammenliknet med august i fjor. Ifølge selskapets statistikk følger detaljhandelen hakk i hæl med 183 prosent flere konkurser enn i august i fjor.

- Deler av næringslivet opplever skyhøye priser på innsatsfaktorer som råvarer og ikke minst strøm. Hvis dette ikke endrer seg snarlig forventer vi enda verre konkurstall utover høsten, uttalte analytiker Brit Elise Melhus i Dun & Bradstreet i framleggelsen av tallene.

Selskapet påpeker at konkursene ikke bare rammer bedriftene. Til nå har 9468 mistet jobben som følge av konkurser i 2022.

- Det er en fare for at konkursøkningene de siste månedene bare er begynnelsen dersom det ikke veldig snart kommer store lettelser i de utsatte bedriftenes energikostnader, advarer Melhus.

- Ikke lovende

Christian Aandalen i inkassoselskapet Fair Group mener mange står overfor en knallhard høst og vinter.

- Sommerens oppblomstring av konkurser fortsatte i august. Basert på de siste månedene er vi inne i et trendskifte med sterk konkursvekst, og høsten ser ikke lovende ut.

Ifølge Fairs egne tall gikk 215 selskaper dukken i august - sterkest drevet av aktører innen serveringsbransjen og detaljhandelen. I fjor var antallet 140. Så langt i år har 1974 selskaper gått konkurs. Det er et byks på nesten 15 prosent, sammenliknet med samme periode i fjor.

Og det er ikke bare konkurser som truer framover, skal vi tro Aandalen.

- Rekordhøye energipriser inn mot vinteren gjør at vi venter at inkasso både i bedrift og privat knyttet til strøm vil øke sterkt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer