«Blodsjøen» forsvinner: - Drapsordre

Iransk politi har pågrepet flere personer som demonstrerte mot uttørkingen av en innsjø.

FORSVINNER: Innsjøen Urmia, også kalt «blodsjøen» har blitt stadig mindre de siste 27 åra. Foto: Dogora Sun / Shutterstock / NTB
FORSVINNER: Innsjøen Urmia, også kalt «blodsjøen» har blitt stadig mindre de siste 27 åra. Foto: Dogora Sun / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Iransk politi har pågrepet flere personer som demonstrerte mot uttørkingen av det som en gang ble ansett for å være den største innsjøen i Midtøsten.

Politisjef Rahim Jahanbakhsk i provinsen Aserbajdsjan vest i landet bekrefter søndag at flere personer er pågrepet for å forstyrre sikkerheten. Han beskriver de siktede som «mange onde og fiendtlige elementer som ikke hadde noe annet mål enn å ødelegge offentlig eiendom og forstyrre folks sikkerhet», ifølge NTB.

- Drapsordre

Dagen før meldte det statlige nyhetsbyrået Fars at titalls mennesker i byene Naghadeh og Urmia demonstrerte mot myndighetenes manglende oppmerksomhet om at innsjøen Urmia tørkes ut.

- Innsjøen Urmia dør, nasjonalforsamlingen har utstedt drapsordren, ropte noen av demonstrantene, mens andre sa at «Urmia er tørst»

Innsjøen, som ligger i fjellene nordvest i landet, begynte å krympe i 1995. Det skyldes en kombinasjon av vedvarende tørke, samt at vannet brukes til vanning i jordbruket og demmes opp, ifølge FNs miljøprogram.

Urmia er en av de største hypersalte innsjøene i verden. Den ligger mellom byene Tabriz og Urmia, og rundt seks millioner mennesker i området er avhengig av jordbruket rundt sjøen. Sjøen er også viktig for dyreliv både i vann og på land og for trekkfugler.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer