Equinor:

Blytung børsdag: Verste siden mars 2020

Kjempeskrell for børsgiganten Equinor.

FALT KRAFTIG: Equinor-aksjen har hatt et skrekkfall på Oslo Børs onsdag. Avbildet et konsernsjef i Equinor, Anders Opedal. Foto: Terje Pedersen / NTB
FALT KRAFTIG: Equinor-aksjen har hatt et skrekkfall på Oslo Børs onsdag. Avbildet et konsernsjef i Equinor, Anders Opedal. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter at Equinor la fram sine kvartalsresultater onsdag morgen, har oljegiganten falt som en stein på Oslo Børs. Ved stengetid er aksjen ned 7,76 prosent. Det er det største fallet siden mars 2020, da den på det meste var ned 17,72 prosent.

I en børsmelding onsdag rapporterte selskapet at de vil kutte i utbetalingen til aksjonærer i 2024. Det tolket markedet svært negativt, og ved stengetid var rundt 69 milliarder kroner i aksjonærverdier forduftet, ifølge DN.

Equinor fikk et justert driftsresultat på 8,68 milliarder dollar i fjerde kvartal i fjor.

- Sterke resultater

Det var på forhånd ventet et justert resultat før skatt på 8,46 milliarder dollar i fjerde kvartal, ifølge et gjennomsnitt av estimater som Equinor selv har samlet inn.

Samtidig kuttes utdelingen til aksjonærene i form av utbytte og tilbakekjøp av aksjer fra 17 milliarder dollar i året til 14 milliarder dollar. Tallet tilsvarer 148 milliarder kroner.

- I 2023 fortsatte vi å bidra til energisikkerheten i Europa og oppnådde 2,1 prosent produksjonsvekst. Solid drift og kostnadsfokus ga sterke finansielle resultater og kontantstrøm, sier Opedal.

Resultatfall

Resultatet er en nedgang fra samme periode i 2022 da Equinor leverte sitt beste resultat noensinne på over 75 milliarder dollar. Bakteppet var imidlertid den akutte energikrisen i Europa som oppsto som en konsekvens av Russlands invasjon av Ukraina.

På grunn av den høye inntjeningen de siste åra har aksjonærene mottatt store utdelinger. Ett av spørsmålene i forkant av resultatframleggelsen onsdag var om oljegiganten ville kunne opprettholde disse.

Equinor foreslår et ordinært utbytte per aksje på 0,35 dollar for fjerde kvartal, opp 17 prosent fra tredje kvartal. Samtidig foreslås det et ekstraordinært utbytte også på 0,35 dollar per aksje.

Utbyttene for første, andre og tredje kvartal i år skal bestemmes av styret, men er ventet å være på samme nivå som i fjerde kvartal, skriver selskapet i børsmeldingen.

- Lavere enn ventet

Resultatet er lavere enn ventet, sier analysesjef Jørgen Bruaset i Nordea Markets til NTB, men påpeker at tallene for fjerde kvartal er solide.

Analytikeren noterer seg at ordinært utbytte økes med 17 prosent til 0,35 dollar per aksje, som danner grobunn for vekst.

Videre mener Bruaset at dagens resultatframleggelse ikke vil føre til at Equinor-aksjen stiger på børsen, men at det likevel er flere positive sider ved selskapets strategi for 2024 til 2035.

Under presentasjonen i London la Equinor fram detaljerte prognoser for produksjonen fram til 2035, melder Dagens Næringsliv. Selskapet anslår kontantstrømmen etter skatt fra olje- og gassaktiviteter til minst 20 milliarder dollar i 2035.

Samlet regner selskapet med en kontantstrøm på over 26 milliarder dollar, hvor det resterende skal kommer fra fornybarområdet og lavkarbonløsninger som karbonfangst.

Havvindsatsing i USA

Selskapet jobber med å omstille seg til å bli et bredere energiselskap. I januar ble det kjent at Equinor og britiske BP skiller lag og satser hver for seg på vindkraft i USA.

Selskapet tar tap på vel to milliarder kroner og tar over hele Empire Wind-prosjektet utenfor Long Island i New York. Saken ble omtalt i DN.

Det skjedde kort tid etter at Equinor varslet at de trekker seg ut av Empire Wind 2, som er en del av Empire Wind-prosjektet. Prosjektet har blitt omtalt som et kostnadssluk.