Boikotter Elkjøp

Raymond Johansen (Ap) går hardt ut mot Elkjøp etter at det ble kjent at kjedens fagorganiserte ansatte ikke får månedsbonus. - Jeg kommer ikke til å handle hos dere mer, erklærer byrådslederen.

BOIKOTTER: Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap), erklærer at han ikke lenger vil handle i Elkjøp-butikker. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BOIKOTTER: Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap), erklærer at han ikke lenger vil handle i Elkjøp-butikker. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det ble nylig kjent at fagorganiserte Elkjøp-ansatte ikke får månedsbonus. Til E24 bekrefter kjeden at månedsbonusen er forbeholdt ansatte uten tariffavtale.

Dette har fått byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap), til å erklære at han boikotter Elkjøp.

I et innlegg på Facebook på fredag går byrådslederen hardt ut mot elektronikkjeden. Innlegget har i skrivende stund nesten 5600 likes, og mer enn 900 delinger.

- Sorry, Elkjøp. Jeg kommer ikke til å handle hos dere mer, konstaterer byrådslederen.

BOIKOTTES: Elkjøp får ikke lenger besøk av Oslos byrådsleder. Foto: Gorm Kallestad / NTB
BOIKOTTES: Elkjøp får ikke lenger besøk av Oslos byrådsleder. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer

I et tilsvar uttaler Elkjøp-ledelsen at de er skuffet og overrasket over Johansens boikott, og mener han ikke har satt seg inn i de faktiske forhold.

- Tenk deg om

Byrådslederen skriver i Facebook-innlegget at det den siste tida har kommet fram at Elkjøp ikke vil dele ut bonus til medarbeidere som er fagorganisert.

Han utdyper:

- Sånn kan vi ikke ha det i norsk arbeidsliv. Dette er fagforeningsknusing og nok et eksempel på hvordan tryggheten og produktiviteten, som har vært norsk arbeidslivs fremste konkurransefortrinn, stadig er under press.

Johansen understreker at fagforeninger er hjørnesteinen i den norske samfunnsmodellen og det organiserte arbeidslivet.

VIL ÅPNE FOR GODT: Byrådsleder Raymond Johansen kaller gjenåpningen en suksess og utelukker ikke nye lettelser. Reporter: Frode Andresen. Video: Agusta Magnusdottir. Foto: Terje Pedersen / NTB. Vis mer

- Likevel har regjeringen i Granavolden-plattform skrevet at de anerkjenner det uorganiserte arbeidslivet. Etter åtte år med borgerlig styre her i landet har det blitt lettere å ta snarveier og være useriøs aktør i arbeidslivet, skriver han.

Johansen mener arbeidslivspolitikken trenger en storrengjøring og arbeidslivet en ny regjering som gjør det lettere og billigere å være medlem av en fagforening.

- Nå må arbeidstakernes vern og det organiserte arbeidslivet styrkes. La oss ta tilbake kontrollen. Og som alltid: du som forbruker har et valg, tenk deg om før du handler! oppfordrer byrådslederen.

I en e-post til Dagbladet skriver Byrådsleder Raymond Johansen at vi gjennom pandemien har sett at det er velferdsstaten og fellesskapet som fungerer.

Han mener at det Elkjøp og andre med samme praksis gjør, er å undergrave den norske modellen, undergrave fellesskapet og velferdsstaten.

- At de forsøker å skyve arbeidsfolka sine foran seg i denne saken er frekkhetens nådegave. Det promoterer et løsarbeidersamfunn med færre rettigheter og dårligere lønn for dem som jobber, skriver Johansen til Dagbladet.

Videre skriver han at han mener at ledelsen i Elkjøp er uærlige, og driver med tåkeprat.

- Er de mot at folk organiserer seg? Det er vanskelig å se andre argumenter for denne ordningen. Det er vanlig på mange arbeidsplasser at noen er organisert og noen ikke er det, det er opp til den enkelte. Men de pleier å ha samme lønn og arbeidsforhold, det er sånn vi gjør det i Norge. Det er ikke sånn at du får en lønn hvis du er med i fagforening, og en annen hvis du ikke er det, skriver han.

Byrådslederen understreker at måten arbeidslivet i Norge blir organisert, er bra for arbeidsfolk, og arbeidsgiverne.

- Det skjønner heldigvis de fleste, skriver han, og legger til:

- Dersom alle hadde holdt på sånn som dette, hadde det ikke tatt lang tid før vi levde i et Norge vi ikke ville kjent igjen, skriver Johansen.

- Skuffet

Elkjøp svarer følgende overfor Dagbladet:

- Vi er overrasket og skuffet over at Raymond Johansen og andre politikere bruker denne saken ukritisk som et grep i valgkampen, uten å ha satt seg inn i våre lønns- og arbeidsvilkår. Raymond straffer med dette først og fremst 4100 stolte og engasjerte Elkjøp-ansatte. Mange er fagorganiserte, og alle har hatt det beintøft i coronatida.

Det sier Stein Riibe, HR-direktør i Elkjøp Nordic, i en e-post til Dagbladet.

Han understreker at alle ansatte i Elkjøp står fritt til å organisere seg.

- Vi er samtidig opptatt av å ha gode lønns- og arbeidsvilkår, uansett om man er organisert eller ikke. Våre ansatte velger mellom to ordninger - enten tariff eller en ordning med månedsbonus. Alle har uansett felles timelønn, etter gjeldende tariff, skriver Riibe og fortsetter:

SVARER: Stein Riibe, HR-direktør i Elkjøp Nordic. Foto: Elkjøp
SVARER: Stein Riibe, HR-direktør i Elkjøp Nordic. Foto: Elkjøp Vis mer

- Forskjellen ligger i at ansatte med tariffavtale får tarifftillegg, mens uorganiserte ansatte har en variabel månedsbonus i stedet for tarifftillegget. De kan ikke få begge. På lik linje med at en håndverker i byggebransjen heller ikke kan jobbe både på akkord og få timelønn.

Årsbonus

- Alle våre organiserte selgere har dessuten muligheten til å oppnå årsbonus. Historisk ser vi at det varierer hvilken ordning som gir høyest total kompensasjon i løpet av et år, forklarer Riibe.

- Hadde Raymond satt seg inn i realitetene, tviler vi på at han hadde skutt slik fra hofta. Det er skikkelig skuffende av en som skal representere arbeidsfolk. Han er velkommen til å komme innom et av våre mange varehus og snakke med hvem han vil for å finne ut hvordan det står til, avslutter Elkjøps HR-direktør.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer