Gunhild Stordalen:

Boikotter flere restauranter

- Komplett idioti og fullstendig uakseptabelt, forteller Gunhild Stordalen til Børsen.

BOIKOTT: Miljøforkjemper Gunhild Stordalen sier hun blir forbanna når hun ser hva som er på restaurant-menyen. Video: Instagram/gunhild_stordalen og NTB/Scanpix. Reporter: Magnus Paus. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Hvis du vil være på den rette siden av historien, er det minste man kan gjøre å slutte med dum, grusom dritt.»

Slik starter Instagram-innlegget til Gunhild Stordalen, som ble postet onsdag. I innleggets video reagerer Stordalen tilsynelatende sjokkert over det hun leser i restauranten Michaels meny.

- Vet du hva? Jeg blir så forbanna. De har gåselever på menyen, sier hun i videoen.

Boikott-liste

Gåselever, eller foie gras, er kjent som en delikatesse. Praksisen er blitt kritisert av dyrevernere i flere år, da gjessene ofte blir tvangsforet for å fete opp levra.

I innlegget har Stordalen skrevet en liste over restauranter hun boikotter, fordi de serverer foie gras. Sawan Oslo, Kjøttforretningen Maschmanns, Restaurant Feinschmecker, Casa Coppelle, Chez Colin og Nodee Barcode/Node Sky er blant stedene som blir nevnt.

- Det er første gang jeg tar en «name & shame», men å servere foie gras i 2021 er komplett idioti og fullstendig uakseptabelt, sier Gunhild Stordalen til Børsen.

I produksjon av gåselever, eller foie gras, er det vanlig å tvangsfore fuglene ved at et langt rør presses ned i fuglenes spiserør, og deretter pumpes magen full av en fett- og karbohydratrik matblanding. Dette gjentas to til tre ganger daglig i ca. en måned før fuglene slaktes. De unaturlige store mengdene med mat som daglig tvinges i fuglene gjør at store mengder fett lagres i levra.

- PÅ SIN PLASS: Gunhild Stordalen mener at en boikott av restaurantene som fortsatt serverer gåselever er på sin plass, og at de fortjener et dårlig rykte. Foto: Terje Pedersen / NTB
- PÅ SIN PLASS: Gunhild Stordalen mener at en boikott av restaurantene som fortsatt serverer gåselever er på sin plass, og at de fortjener et dårlig rykte. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

- Folk har rett til å vite

Selv om praksisen er blitt kritisert i flere tiår og nå er forbudt i over 20 land, mener Stordalen at det likevel er mange som ikke er klar over hvordan gåselever produseres.

- Folk har rett til å vite det. Og vi kan jo bare forestille oss hvor mye restaurantene og butikkene, som fortsetter å servere dette makabre produktet, bryr seg om resten av maten de serverer, bærekraft, dyrehelse, dyrevelferd og bøndenes levekår, sier hun.

Hun mener at en boikott i dette tilfellet er på sin plass.

I Instagram-videoen Stordalen har lagt ut, konfronterer hun assisterende kjøkkensjef på restauranten Michaels i Oslo, som har foie gras på menyen. Han svarer deretter i klippet, som ser ut til å være regissert for Instagram-innleggets skyld, at restauranten vil fjerne gåselever fra menyen.

- Kunnskap er ansvar, sier Stordalen, og påpeker at restauranter og butikker lever av kundene sine.

Hun mener også at dette er ren «business-logikk», men at hun likevel ble glad og imponert over at Michaels fjerner produktet fra menyen med umiddelbar virkning.

Flere restauranter følger etter

Tidligere sto Arts Restaurant på Tjuvholmen og Ling Ling by Hakkasan også på Stordalens opprinnelige boikott-liste. Disse to har nå fjernet foie gras fra menyen, skriver Avisa Oslo, som omtalte saken først.

I tillegg skriver Bambus Sushi i en e-post til Stordalen lørdag kveld at de har satt seg inn i materialet, og at også de har besluttet å fjerne foie gras fra sin meny med umiddelbar virkning.

- Når disse topprestaurantene i Oslo tar grep blir det vanskelig for andre å beholde gåselever på menyen, påstår Stordalen.

Eat-grunnleggeren forteller at responsen på Instagram viser at folk fordømmer praksisen, og mener det er et stort paradoks at vi forbyr produksjon, men fortsetter å tillate import.

- Det blir som å forby produksjon av narkotika, men tillate salg. India var det første landet i verden til også å forby import. Jeg forventer at den nye Støre-regjeringen følger etter. En urett blir ikke mindre om noen andre gjør den, eller om det skjer i et annet land, sier hun.

Restaurantene Chez Colin Oslo og Noode Barcode ønsker ikke å kommentere saken. Dagbladet har ikke lyktes å komme i kontakt med Sawan Oslo.

- Fortsatt dyremishandling

Kjøttforeningen Mashmanns bruker produsentene Labourdette og Rougié. og Kaja Efskind, kommunikasjonsrådgiver hos Dyrevernalliansen, sier til Avisa Oslo at Labourdette skiller seg ut ved å produsere på en måte som ikke skader dyrene.

- Labourdette er den eneste etiske produsenten av gåselever Dyrevernalliansen kjenner til, sier hun.

Selv om foie gras kan produseres frittgående uten tvangsforing, slik som Labourdette sier at de gjør, mener Stordalen at industrien i dag aldri kan bli bærekraftig eller dyrevennlig, i alle fall ikke uten en massiv overhaling.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer