Boikotter herreklubb etter kvinnebråk:
- Aldri igjen

Knut Olav Åmås sier han aldri kommer til å komme tilbake til den eksklusive herreklubbens lokaler, etter Børsens avsløring.

FASJONABELT: Den lukkede fasjonable herreklubben Norske Selskab hevder selv at det kun finnes fire klubber i hele verden som er eldre enn dem. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FASJONABELT: Den lukkede fasjonable herreklubben Norske Selskab hevder selv at det kun finnes fire klubber i hele verden som er eldre enn dem. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås trekker seg fra et foredrag han etter planen skulle ha holdt i den lukkede norske herreklubben Norske Selskab 24. mars i år. Det skjer etter at Børsen i går omtalte internt kvinnebråk blant klubbens medlemmer.

Børsen har fått tilgang til en e-post der den selverklærte ytringsfrihetsfundamentalisten forklarer hvorfor han trekker seg:

«Grunnen er de holdninger som dere velger å la selskapet preges av - til tross for flere forsøk fra Norske Selskabs egne fremste medlemmer på å diskutere dem, forsøk som er blitt stoppet. Dette er ikke forenlig med de verdier som er viktige for meg som menneske og i min stilling som direktør i Stiftelsen Fritt Ord, og som også ligger under foredraget jeg skulle holde for dere», skriver Åmås til ledelsen i Norske Selskab.

- Splitter medlemmene

Børsen kunne onsdag avdekke hvordan et forslag fra klubbens styre om å utrede kvinnelig medlemskap, raskt ble sablet ned av opprørte medlemmer. Etter voldsomme protester ble utredningen stanset før den var kommet i gang.

Superrike nordmenn, næringslivstopper, kulturelite og samfunnstopper ville ha seg frabedt en for-og-mot-vurdering av å slippe til kvinnelige medlemmer i de fasjonable stuer, biljardrom, bibliotek og middagssal.

- Et svært omstridt tema, som i betydelig grad splitter medlemmene, sa styreleder Erik Heidenreich i Norske Selskab til Børsen.

Saken har allerede skapt voldsomme reaksjoner.

TREKKER SEG: Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås skriver i en e-post til Norske Selskab at han trekker seg fra et avtalt foredrag med tittelen «Adjø, rasjonalitet – farvel, fellesskap». Arkivfoto: Nina Hansen / Dagbladet
TREKKER SEG: Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås skriver i en e-post til Norske Selskab at han trekker seg fra et avtalt foredrag med tittelen «Adjø, rasjonalitet – farvel, fellesskap». Arkivfoto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Åmås skriver i e-posten at det i seg selv for så vidt er «legitimt å insistere på å fortsette å være en herreklubb, men jeg reagerer på hvordan konkrete hendelser møtes og hvordan forsøk på å diskutere endringer blir møtt og håndtert.»

«Da blir en konsekvens at deler av resten av det norske samfunn ikke lenger kan forholde seg til dere, som tilfellet nå er for meg som foredragsholder.»

Åmås har videre lagt ved en lenke til Børsens artikkel fra i går, og viser videre til tidligere medieomtale.

Det har ikke lykkes Børsen å få en kommentar fra Åmås torsdag ettermiddag.

- Vi må bare beklage at Åmås ikke vil delta, og vi tar selvsagt hans begrunnelse til etterretning, sier Heidenreich til Børsen torsdag kveld.

Har skjedd før

Det er på mange måter som om tiden har stått stille.

Én dag etter at Dagbladet i 2013 meldte at tidligere oljeminister Thorhild Widvey hadde blitt nektet adgang til en middag i Norske Selskabs lokaler, fordi hun er kvinne, kunne avisa melde at Marie Simonsen og Knut Olav Åmås trakk seg fra en debatt i regi av den lukkede herreklubben.

Simonsen var på det aktuelle tidspunktet politisk redaktør i Dagbladet, mens Åmås var kulturredaktør i Aftenposten.

- For meg som avisredaktør blir det feil å delta i et så ekskluderende diskusjonsforum, sa Åmås til Dagbladet den gang.

Åmås reagerte både på kvinneekskluderingen og på at debatten etter planen skulle ha et totalt referatforbud.

- Da mister jeg som avisredaktør helt interessen i å bidra til debatten, sa han, og la til:

- Jeg synes ikke vi trenger slike klubber, og jeg tror Norske Selskab kunne vært mer interessant hvis det hadde vært åpent for begge kjønn. Men det er selvsagt private klubbers valg hva de vil gjøre, sier Åmås.

- Aldri igjen

Snaut sju år seinere, er Knut Olav Åmås i dag direktør i Fritt Ord.

Til tross for sterke ord i 2013, var han altså i utgangspunktet klar for å holde foredrag i Norske Selskab i år.

Etter Børsens avdekning denne uka, har imidlertid Åmås gjort det helt klart at han aldri kommer til å gjeste klubben igjen:

«Jeg har besøkt Norske Selskab én gang for mange år siden som foredragsholder, og også vært lunsjgjest med venner og kjente et par ganger, men det blir aldri aktuelt igjen.»

Norske Selskab

• Startet i 1772 av norske studenter i København. Gjenstiftet i Christiania i 1818.
• Forfatteren Johan Hermann Wessel var sentral.
• Stengt under krigen. Quisling flyttet inn og stjal seinere med seg sølvtøyet, som var merket med NS, da han flyttet til Gimle. Motstandsbevegelsen tok over huset. Medlemmene tok sølvet tilbake i 1946, og fikk Quisling tiltalt for simpelt tyveri i krigsoppgjøret.
• Klubben anser seg for verdens 5. eldste klubb.
• Er for menn over 25 år, i praksis over 45. De under 50 har en egen «Yngstes komité»

- Omstridt

På vegne av Norske Selskab understreker styreleder Heidenreich at dørene åpnes for kvinnelige gjester flere ganger i løpet av et år.

- Norske Selskab er en privat forening hvor det etter vedtektene bare er menn som kan tas opp som medlemmer. En rekke arrangementer, og klubbens lokaler, er likevel naturlig nok hyppig åpne for kvinnelige gjester, sa han til Børsen tidligere denne uka.

Spørsmålet om medlemskap for begge kjønn, har gjennom flere år vært viktig for mange av klubbens medlemmer, opplyser Heidenreich.

- Spørsmålet er imidlertid omstridt blant klubbens cirka 1200 medlemmer. Direksjonen startet derfor en prosess for å få en gjennomgang og vurdering av dette spørsmålet. Starten på dette arbeidet bekreftet imidlertid at dette er et svært omstridt tema, som i betydelig grad splitter medlemmene, og direksjonen har derfor besluttet å ikke gå videre med denne prosessen nå.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer