Boikotter Wizz Air

- Vi setter ned foten for et selskap som ikke gir de ansatte mulighet til å inngå tariffavtaler.

BODØ: Torsdag annonserte Wizz Air at de skal starte ruter fra Bodø Lufthavn, men Nordland fylkeskommune vender tommelen ned for selskapet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
BODØ: Torsdag annonserte Wizz Air at de skal starte ruter fra Bodø Lufthavn, men Nordland fylkeskommune vender tommelen ned for selskapet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert

I går annonserte Wizz Air at de skal åpne flere nye ruter i Norge. Blant rutene som ble annonsert var det tre fra Nordlands hovedstad Bodø:

  • Trondheim - Bodø
  • Tromsø - Bodø
  • Oslo - Bodø

Og nå varsler Nordland fylkeskommune at de ikke ønsker at ansatte skal fly med Wizz Air.

- Dette handler om at Nordland fylkeskommune er en stor innkjøper. Vi setter ned foten for et selskap som ikke gir de ansatte mulighet til å inngå tariffavtaler, sier fylkesrådsleder Tomas Norvoll (Ap).

Fylkesordfører Kari Anne Bøkestad Andreassen (Sp) istemmer, og sier at de ikke ønsker at ansatte skal bruke det ungarske lavprisselskapet fordi de ikke legger til rette for et organisert arbeidsliv.

- Retten til å organisere seg er en grunnleggende rettighet i arbeidslivet og en grunnpilar i den norske modellen, sier Bøkestad Andreassen.

ALTERNATIVT NORGESKART: Mange sperret øynene opp da Wizz Air viste fram rutekartet sitt i dag. Video: Wizz Air Vis mer

Siden det ble kjent at selskapet skulle starte innenlandsflygninger i Norge, har debatten rast. Wizz Air-sjef József Váradi er en uttalt motstander av fagforeninger, som han har kalt «barnslig», «nasjonalistisk» og «proteksjonistisk».

Han har også avvist at det er aktuelt å inngå tariffavtaler med fagforeninger hvis flyselskapet skal ha ansatte i Norge.

Statsminister Erna Solberg har uttalt at hun «privat» ikke vil fly med selskapet.

- Jeg respekterer hennes mening, akkurat som jeg respekterer andres mening, sa Váradi under en pressekonferanse torsdag.

Han la til at han håper hun endrer oppfatning når hun ser hvordan Wizz Air opptrer i Norge og hvilke verdier selskapet har.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer