Bølge av oppsigelser: «Skipet synker»

Fire russiske guvernører leverte inn sine oppsigelser tirsdag. Statsviter Abbas Galliamov mener oppsigelsene kan være en indikasjon på at russiske politikere ønsker å «forlate skipet» før det synker.

BØLGE AV OPPSIGELSER: Russland er rammet av en bølge av oppsigelser blant guvernører i ulike regioner. Foto: NTB/Yuri KADOBNOV/AFP
BØLGE AV OPPSIGELSER: Russland er rammet av en bølge av oppsigelser blant guvernører i ulike regioner. Foto: NTB/Yuri KADOBNOV/AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lederne for Tomsk-, Saratov-, Kirov- og Mari El-regionene kunngjorde sine umiddelbare avganger tirsdag, mens guvernøren for Ryazan-regionen uttalte at han ikke ville stille til en ny periode ved neste valg, ifølge Reuters.

Guvernørenes offisielle forklaringer var at de gikk av med pensjon på grunn av høy alder eller fordi de har sittet ved makten lenge. Det er planlagt valg i alle fem regionene i september.

Selv om russiske guvernører velges, er de politisk underlagt Kreml. Flere av de avtroppende guvernørene representerer regioner der regjeringsblokken United Russia gjorde et svakt valg i fjor.

Upopulære guvernører blir regelmessig fjernet fra embetet, og sender ofte inn sine oppsigelser i klynger i vårmånedene, ifølge Reuters.

Vakt oppsikt i Russland

Ilya Grashchenkov, leder av en tenketank i Moskva, sier at Kreml fjerner svake guvernører midt i en forverret økonomisk situasjon for landet, drevet av vestlige sanksjoner.

- Det er behov for å omstrukturere økonomien, spesielt i de regionene der vestlig økonomisk innflytelse har vært betydelig. Disse guvernørene må erstattes av yngre alternativer, sier Grashchenkov til Reuters.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.