Bølge av oppsigelser: «Skipet synker»

Fire russiske guvernører leverte inn sine oppsigelser tirsdag. Statsviter Abbas Galliamov mener oppsigelsene kan være en indikasjon på at russiske politikere ønsker å «forlate skipet» før det synker.

BØLGE AV OPPSIGELSER: Russland er rammet av en bølge av oppsigelser blant guvernører i ulike regioner. Foto: NTB/Yuri KADOBNOV/AFP
BØLGE AV OPPSIGELSER: Russland er rammet av en bølge av oppsigelser blant guvernører i ulike regioner. Foto: NTB/Yuri KADOBNOV/AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lederne for Tomsk-, Saratov-, Kirov- og Mari El-regionene kunngjorde sine umiddelbare avganger tirsdag, mens guvernøren for Ryazan-regionen uttalte at han ikke ville stille til en ny periode ved neste valg, ifølge Reuters.

Guvernørenes offisielle forklaringer var at de gikk av med pensjon på grunn av høy alder eller fordi de har sittet ved makten lenge. Det er planlagt valg i alle fem regionene i september.

Selv om russiske guvernører velges, er de politisk underlagt Kreml. Flere av de avtroppende guvernørene representerer regioner der regjeringsblokken United Russia gjorde et svakt valg i fjor.

Upopulære guvernører blir regelmessig fjernet fra embetet, og sender ofte inn sine oppsigelser i klynger i vårmånedene, ifølge Reuters.

Vakt oppsikt i Russland

Ilya Grashchenkov, leder av en tenketank i Moskva, sier at Kreml fjerner svake guvernører midt i en forverret økonomisk situasjon for landet, drevet av vestlige sanksjoner.

- Det er behov for å omstrukturere økonomien, spesielt i de regionene der vestlig økonomisk innflytelse har vært betydelig. Disse guvernørene må erstattes av yngre alternativer, sier Grashchenkov til Reuters.

SKYTER: Denne videoen publisert i sosiale medier skal vise øyeblikket en russisk stridsvogn i Mariupol blir beskutt ovenfra. Vis mer

Oppsigelsene har imidlertid vakt oppsikt i Russland, skriver det tyske nyhetsbyrået dpa.

Statsviter Abbas Galliamov er blant dem som mener oppsigelsene kan være en indikasjon på at politikere ønsker å «forlate skipet før det synker». Det kan også være et resultat av press fra den politiske toppen i Kreml, spekulerer han.

President Vladimir Putin har allerede utnevnt nye guvernører i de fem regionene, skriver det statlige russiske nyhetsbyrået Tass.

Verste resesjon på 30 år

Sanksjonene mot Russland og andre konsekvenser av krigen i Ukraina gjør at Russland nå står overfor sin verste økonomiske nedgang siden 1994, ifølge Bloomberg.

Brutto nasjonalprodukt kan krympe så mye som 12 prosent i år, sier kilder til avisa.

Det er hovedsakelig det forestående oljeforbudet og gass-tilbaketrekningen i Europa som sørger for at den russiske økonomien faller drastisk. Den russiske sentralbanken anslår selv at nedgangen vil være på mellom åtte og ti prosent i år.

Dersom spådommene om økonomien blir virkelighet, kan et tiår med økonomisk vekst bli visket ut, ifølge Bloomberg.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer