Bolig-glipen: - Kunstig høy

Flere sjeføkonomer har spådd at 2023 vil by på et kraftig boligprisfall. Den nye utlånsforskriften, som trådte i kraft 1. januar, kan likevel være gode nyheter for markedet.

STRESSTEST: Utlånsforskriften blir også kalt rente-stresstesten. Men både høye renter og streng utlånsforskrift har vært en dobbel lånebegrensning, mener administrerende direktør i Eiendom Norge Henning Lauridsen. Foto: Trabantos/Shutterstock/NTB
STRESSTEST: Utlånsforskriften blir også kalt rente-stresstesten. Men både høye renter og streng utlånsforskrift har vært en dobbel lånebegrensning, mener administrerende direktør i Eiendom Norge Henning Lauridsen. Foto: Trabantos/Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fra 1. januar startet den nye utlånsregelen å gjelde. Den sier at bankene nå kan ta høyde for en renteøkning på tre prosent når de innvilger lån, i stedet for fem prosent, som det var før januar.

Onsdag formiddag kom det ferske tall som viste at prisene for Obos-boliger i Oslo steg 7 prosent fra desember til januar, og at prisene på landsbasis gikk opp med 5,5 prosent.

Sjeføkonom i Obos, Sissel Monsvold, begrunner det overraskende hoppet med den nye regelen.

- Dette kan tyde på at mange valgte å utsette leilighetskjøpet til over nyttår, i påvente av oppmykingen i utlånsforskriften. Den bidrar til at flere kan få låne mer enn før, sier Monsvold i en pressemelding.

Elisabeth Gilje Pedersen, direktør for personmarked i Sparebank 1 SR-Bank, mener den gamle utlånsregelen var for høy.

- Prisene generelt i samfunnet har steget, og strømpriser og renter har gått opp. Det var kunstig høyt med fem prosent som utlånsregel når rentenivået var såpass lavt som det var, sier hun til Børsen.

- Naturlig justering

Rentehoppene har kommet som perler på en snor den siste tida, og Norges Bank-sjef Ida Wolden Bache har varsla at styringsrenta mest sannsynlig skal høyere opp. Nå er den på 2,75.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.