Eiendom:

Boligbombe: - Skjedde noe rart

Meglerbransjen fryktet bråstopp. Nå ser det ut til at champagnen kan legges på kjøl.

ADVARER: Privatmegleren-sjef Grethe Meier mener det haster å komme seg inn på boligmarkedet for førstegangskjøpere. De neste åra vil bli preget av kraftig prisoppgang, anslår hun - og flere andre eiendomsaktører. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ADVARER: Privatmegleren-sjef Grethe Meier mener det haster å komme seg inn på boligmarkedet for førstegangskjøpere. De neste åra vil bli preget av kraftig prisoppgang, anslår hun - og flere andre eiendomsaktører. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det skjedde noe rart da Norges Bank satte opp styringsrenta i desember. De fleste trodde boligmarkedet ville stoppe helt, men så skjedde det motsatte, sier Grethe Meier, administrerende direktør i Privatmegleren, til Børsen.

Etter noen kjølige måneder på eiendomsmarkedet, opplever meglerbransjen at aktiviteten har tatt seg kraftig opp i januar. Ved enden av samme måned i fjor talte Privatmegleren 1093 solgte objekter.

Tre uker inn i januar 2024 lå antall salg på 1200.

- Markedet har vært mye mer positivt enn vi trodde. Aktiviteten på visninger har vært høy, og salget betydelig høyere enn budsjettert.

- Trolig nådd toppen

- Hva skyldes det?

- Jeg tror hovedårsaken er at vi trolig har nådd rentetoppen. Det er også signalisert rentekutt i andre halvår. I sum får man en større forutsigbarhet, fortsetter Meier.

Selv om januar tradisjonelt sett er en sterk boligmåned, er meglertoppen overrasket over prisutviklingen - også med tanke på ruskeværet som har herjet de siste ukene.

- Tradisjonelt ser vi langt færre på visning når været er dårlig. Derfor trodde vi at januar ville bli straffet ytterligere, men tross griseværet har aktiviteten vært høy.

DYRTID: Etter seks rentehevinger i fjor, så velger Norges Bank å starte året med ei rente liggende på stedet hvil. Vis mer

- Fort dere

Meier anslår at markedet vil holde seg forholdsvis rolig fram mot sommeren. Så vil alle piler begynne å peke brått oppover, tror hun.

- Foreløpig har vi et tilbudsoverskudd, men det vil forsvinne ganske raskt. Når vi etter hvert får en rentenedgang, kombinert med befolkningsvekst og etterslep i igangsetting av nye boliger, vil det utløse en smell.

Meier har en klar oppfordring til dem som planlegger å etablere seg på boligmarkedet.

- Til de som har sjans: Fort dere. Det haster, dessverre. Jeg tror vi vil se en prisvekst på 6-7 prosent i Oslo 2024 og at prisene vil dra seg enda mer opp i 2025. Nå er det en liten luke i markedet, forklarer Meier.

Peker på «januareffekten»

I likhet med Privatmegleren, opplever DNB Eiendom sterk aktivitet i januar. Hovedtrenden er at markedet har tatt seg markant opp i byene og særlig i Oslo.

Eiendomsmegler Simon Barood jobber blant annet med sentrumsnære leiligheter på Grünerløkka. Han forteller om fulle visninger på flere objekter.

- Det har tatt seg markant opp, sammenliknet med perioden mellom oktober og desember. Det mener jeg skyldes «januareffekten» i kombinasjon med lite boliger ute, nytt år og litt mer sikkerhet med tanke på renta.

Heftig sum

Ifølge Barood blir en rekke objekter også «kuppet» - altså solgt før fellesvisning.

- Det har ligget ganske få nyheter ute over en lengre periode. Da blir det rift om de mer attraktive objektene.

Han illustrerer:

- Jeg solgte akkurat en førstegangskjøps-leilighet på 36 kvadrat før visning. Det var egentlig over 35 personer påmeldt til visning. Den hadde en prisantydning på 3,8 millioner og gikk for 4 millioner, eller 4 450 000 millioner inkludert fellesgjeld og omkostninger.

Advarer

Barood forklarer at det nå - i motsetning til foregående måneder - oppstår budrunder på attraktive objekter og at det er flere på visning.

- Så vet vi jo at det bygges altfor lite. Jeg tror ikke det kommer til å påvirke markedet så altfor mye riktig enda, men i 2025-2026, vil vi se effekten av bygg som skulle vært ferdigstilt, men som ikke er det.

Eiendom Norge er en av aktørene i bransjen som har ropt varsko om en kommende boligkrise. De viser til at man gjennom 2022 og 2023 har sett største fallet i nyboligsalget på over 30 år.

Dette innebærer at det vil bli tilført historisk få boliger til markedet i åra som kommer.

- Vi frykter at den lave boligbyggingen vil kunne legge grunnlaget for en kraftig oppgang i boligprisene i 2025 og 2026, da vi vet det er behov for boligene som nå ikke blir bygget. Dette er særlig prekært i Oslo, hvor bygging av nye boliger har vært et vedvarende problem i mange år, sa administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge tidligere denne måneden.