Bolighaistøtte: - Vanvittig

Utleiere lar være å sette ned leieprisen for å få penger fra staten, uttalte en leieaktør til NRK. Tirsdag vil Rødt-leder Bjørnar Moxnes foreslå å tette dette smutthullet i kompensasjonsordningen.

FORSLAG: Rødt vil fremme forslag om å endre kompensasjonsordningen for næringslivet for å tette smutthull. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FORSLAG: Rødt vil fremme forslag om å endre kompensasjonsordningen for næringslivet for å tette smutthull. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert

Tirsdag skal Stortinget behandle regjeringens forslag om krisepakker på til sammen 16,3 milliarder kroner i forbindelse med covid-19-epidemien. Der vil Rødt-leder Bjørnar Moxnes fremme et forslag om å hindre kompensasjonsmidler til bolighaier, forteller han til Børsen.

Dette skjer etter at NRK i forrige uke snakket med en større leieaktør i Oslo, som uttalte at utleiere lar være å sette ned leieprisen for å få penger gjennom kompensasjonsordningen for næringslivet. Næringsminister Iselin Nybø (V) bekreftet at ordningen også gjelder for boliginvestorer.

- Det er helt vanvittig, og det er provoserende bruk av fellesskapets midler. Man må nesten være statsråd for Venstre for å synes at det er en god idé at statens krisepakker betaler boligbaroner for å la leiligheter stå tomme, sier Rødt-leder Moxnes til Børsen og fortsetter:

- Alle rister på hodet av Iselin Nybøs forsøk på å forsvare dette.

- MÅ VÆRE KLARE GRENSER: Fredag 29. januar la regjeringa fram sin nye, økonomiske krisepakke. Arbeiderpartiet-leder Jonas Gahr Støre mener dette mangler. Video: Dagbladet TV Vis mer

Nybø svarer

Kompensasjonsordningen for næringslivet sørger for at aktører får dekket deler av de faste kostnadene dersom man har et coronarelatert omsetningstap på over 30 prosent.

- Dette er en ordning som skal treffe alle bransjer som opplever et stort coronarelatert omsetningsfall. Kompensasjonsordningen har objektive vilkår for å få støtte; noe som er nødvendig for å behandle de flere tusen søknadene som kommer. Slik får næringslivet raskt pengene, sier næringsminister Nybø til Børsen og fortsetter:

- Vi kan ikke ha en rekke spesialregler og skjønnsmessige vilkår for ulike bransjer i en slik ordning.

Rødts forslag

Her er Rødts to forslag, som de vil fremme for Stortinget tirsdag.

  • «Stortinget ber regjeringen sikre at kompensasjonsordningen for næringslivet ikke gir støtte til selskaper som driver med eiendomsutleie og lar utleieleiligheter stå tomme, heller enn å leie ut til redusert pris.».
  • «Stortinget ber regjeringen om å bruke Husleieloven § 4-6 om å fastsette maksimalsatser for bestemte leieforhold til 20 pst. reduksjon fra nivået 1. mars 2021, for utleieselskap og utleiere med over 2 sekundærboliger.»

Forslagene

Tirsdag vil Moxnes fremme forslag om at Stortinget skal be regjeringen sikre at kompensasjonsordningen for næringslivet ikke gir støtte til selskaper som driver med eiendomsutleie og lar utleieleiligheter stå tomme, heller enn å leie ut til redusert pris.

- Dette blir møtt med raseri i befolkningen, og det med god grunn. Nå er det viktig at Stortinget tar grep, og det er årsaken til at vi nå fremmer dette forslaget, sier Moxnes og forteller at han forventer å få støtte:

- Jeg registrerer at Støre har ment at noe må gjøres, og håper at det er mer enn bare tomme ord. Jeg forventer at Sp og SV støtter det, så er det litt mer usikkert med Frp og Ap.

Moxnes vil også fremme forlag om at Stortinget skal be regjeringen om å bruke Husleieloven til å fastsette en maksleie for enkelte leieforhold. Dette som følge av arbeidsledighetskrisa som Norge befinner seg i, og Moxnes mener at forslaget vil fungere som en «håndsrekning til folk med dårlig råd».

ÅPNING: Det åpnes opp for barn og unge, men det er fortsatt en dugnad, sier Erna Solberg til Dagbladet. Video: Ivan Larsson / Frode Andresen Vis mer

Ap enig

Boligpolitisk talsperson Siri Gåsemyr Staalesen i Ap uttaler til Børsen at hun mener at misbruk av kompensasjonsordninger må følges opp, og at å la leiligheter stå tomme til tross for at de kunne har vært leid ut, er en slik utnyttelse som må slås ned på.

- Det viktigste nå er at statsråden tar grep. Iselin Nybø må forstå det urimelige i at rike folk blir rikere samtidig som vanlige folks tillit til at vi forvalter fellesskapets midler svekkes. Statsråden må rydde opp snarest i smutthullene som her er avdekket, sier Gåsemyr Staalesen til Børsen og fortsetter:

- Vi ønsker ikke å gjøre ordningene smalere. Vår kritikk går på at regjeringen ikke tetter smutthull, en bred kompensasjonsordning er riktig, så lenge støtten som betales ut går til det som var formålet med ordningen.

KRISEPAKKE: Dette mener SV-leder Audun Lysbakken om krisepakken til regjeringen. Video: Steinar Suvatne Vis mer

- Hva blir det neste?

Næringsminister Nybø sier til Børsen at hun mener at disse kommentarene fra Rødt og Ap er en ansvarsfraskrivelse.

- Stortinget har stemt for en kompensasjonsordning som gjelder hele næringslivet, de har sågar både økt den og forlenget den. Nå har de funnet noen næringsdrivende de ikke synes noe om, og disse skal nå fratas kompensasjon. Hva blir det neste? Skal fabrikkeieren måtte selge maskinen sin for å få støtte? Eller de som arrangerer hvalsafari, skal de måtte selge båten? sier Nybø og fortsetter:

- At Rødt fremmer et slikt forslag er ikke overraskende. De har aldri hatt hjerte for næringslivet.

Ap-leder Jonas Gahr Støre ble i et intervju med Dagbladet lørdag konfrontert med at det var Stortinget selv som vedtok ordningen.

- Vi vedtok en bred ordning som skulle gi rask effekt, men alle var klar over at erfaringer underveis ville kreve justeringer. Dette er en slik erfaring. Det er regjeringens oppgave å justere ordningen, sa Støre.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer