Fersk prognose:

- Boligmarkedet vil rammes

Ekspert anslår boligprisfall på opp mot fem prosent neste år, men ikke i Oslo.

PLUSS: Presset i boligmarkedet i Oslo er så stort at selv en dobling av renta ikke vil gi negative priser neste år, anslår professor og boligprisekspert. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
PLUSS: Presset i boligmarkedet i Oslo er så stort at selv en dobling av renta ikke vil gi negative priser neste år, anslår professor og boligprisekspert. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

ARENDAL (Børsen): - Renteøkningene vil presse boligprisene ned et sted mellom tre prosent og fem prosent på landsbasis neste år, anslår professor i samfunnsøkonomi, Erling Røed Larsen.

Torsdag er det ventet at Norges Bank øker styringsrenta fra 1,25 til 1,75 prosent - og ved utgangen av året kan styringsrenta ligge på 2,75 prosent.

Det vil bringe boligprisene ned i Norge - ti år etter forrige store boligprisfall, ifølge eksperten.

- Boligmarkedet i Norge vil helt klart rammes av renteeffekten. I en matematisk modell der alt annet holdes likt, vil boligprisene falle 14 prosent ved en renteheving på en prosent. Så enkel er ikke verden, lønnsvekst og mye annet spiller inn. Men vi anslår et fall i boligprisene mellom tre til fem prosent neste år, sier Røed Larsen til Børsen.

Han gjør imidlertid et vesentlig unntak for Oslo.

- Vi pleier å si at vi ikke har ett boligmarked i Norge, men to. Ett for Oslo, og et for resten av landet, bemerker økonomiprofessoren som tidligere både har truffet og bommet i sine forutsigelser om hvordan boligprisene vil endre seg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer