Boligpriser

- Boligmarkedets største bekymring

- Den mest sannsynlige effekten er rett og slett at færre boliger blir bygd.

DYRT: De høye material- og byggkostnadene kan påvirke utbyggingen av nye boliger, både i storbyene og distriktene. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
DYRT: De høye material- og byggkostnadene kan påvirke utbyggingen av nye boliger, både i storbyene og distriktene. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Vis mer
Publisert

Statistisk sentralbyrå har rapportert at både material- og byggekostnader har steget betraktelig over den seineste måneden.

Og det er ikke en enkelt hendelse. Over det siste året har det vært en markant økning i kostnadene på mye av det som skal til for å bygge en bolig.

Dette vil, ifølge ekspertene, føre til en brems i boligutviklingen i åra som kommer.

Administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen, er urolig:

- Jeg vil si at dette er boligmarkedets største bekymring for øyeblikket, vurderer han til Børsen.

Høyeste veksten registrert

Lauridsen forklarer at det hele startet under coronapandemien da det ble vanskeligere å importere trevarer fra Canada. Det førte til forsinkelser og at det til at det ble mindre trematerialer på markedet. Seinere ble det også forsinkelser i stålproduksjonen.

Ifølge SSB hadde prisen på å bygge boliger en samlet vekst på 11,2 prosent fra mai i fjor til mai i år.

Prisveksten var størst for eneboliger, der byggekostnadene økte med 13,4 prosent, mens boligblokker økte med 8,1 prosent i samme periode.

Byggekostnader er alt som skal til for å bygge en bolig, for eksempel arbeidskraft. Materialkostnadene er bare prisen for byggematerialene.

Materialkostnadene for eneboliger økte med hele 24,8 prosent.

Det er noe ned fra farten vi så i vinter, men bildet er blandet. For boligblokker er materialkostnadene nemlig på vei opp. Der var det en økning med 19,2 prosent fra mai i fjor til mai i år.

BOLIGPRIS: Eiendom Norge holder pressekonferanse om boligprisstatistikk for mai 2021. Video: NTB Vis mer

Dette er også den høyeste veksten som noen gang er registrert siden disse registreringene startet for over 40 år siden.

Kan stoppe opp

- Økte materialkostnader vil gjøre at det blir dyrere å bygge. Dette påvirker utbyggernes lyst og evne til å igangsette prosjekter. På kort sikt vil dette medføre at det blir byggestans på en del prosjekter, hvor de enten ikke får tak i råvarer eller fordi prisene er så høye er det ikke er lønnsomt å bygge.

Det sier Grethe Wittenberg Meier til Børsen. Hun er administrerende direktør i Privatmegleren og styreleder i Eiendom Norge.

- Videre vil vi se om de økte kostnadene gjør at det ikke vil være lønnsomt å bygge andre steder enn der du kan få tilbake de økte kostnadene ved å øke prisene. Dette medfører at det trolig vil bli bygd i sentrale og attraktive strøk, men at det ikke vil være like attraktivt å bygge i områder der prisene ikke kan rettferdiggjøres ved å prissette høyt nok til å dekke de økte byggekostnadene, fortsetter hun.

Mye lagt på is

Lauridsen er enig og forteller at flere prosjekter mest sannsynlig vil bli utsatt i tiden framover.

- Mange prosjekter er nå lagt på is. De er så dyre å bygge at det ikke vil ha noe gevinst for utbyggeren. Og hvis de skal ha noe gevinst må boligene bli priset så høyt at de kommer til å bli vanskelig å selge.

BREMS: Administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen, venter brems i boliggygging og dermed økte priser framover. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
BREMS: Administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen, venter brems i boliggygging og dermed økte priser framover. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix Vis mer

Han forklarer videre at vi ikke har sett noe til denne utviklingen ennå fordi boligene som blir bygget nå har kontrakter som er prissatt før prisene gikk opp.

- Men vi kommer nok til å se en brems i boligutviklingen om ikke så altfor lenge.

- Den mest sannsynlige effekten er rett og slett at færre boliger blir bygd. Den langvarige effekten blir derfor at det er for få boliger tilgjengelig, ergo vil prisen per bolig gå betraktelig opp, poengterer han.

Begrenset positiv effekt

Men de økte materialkostnadene kan ha en begrenset positiv effekt, ifølge Meier.

- BANER VEI: Olav Chen, sjeføkonom i Storebrand, forteller hvordan rentehoppet i USA kan påvirke Norge. Video: Dagbladet TV. Reporter: Ralf Lofstad. Vis mer

- Kortsiktig vil lavere tilbud påvirke prisene oppover. Den høyere renta og inflasjonen virker motsatt vei på prisene, fordi det drar ned kjøpekraften vår.

Samlet vil effekten av dette bli en mer stabil prisutvikling enn om det bare var renter og inflasjon som fikk påvirke prisene, mener hun.

- Trolig vil inflasjonen om et par år ha stagget seg, og vi har vent oss til høyere rente, og justert vårt forbruk til den. Da vil lavere tilbud ikke klare å møte den økte etterspørselen, og prisene vil igjen presses opp, anslår hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer