Boligpriser

- Boligmarkedets største bekymring

- Den mest sannsynlige effekten er rett og slett at færre boliger blir bygd.

DYRT: De høye material- og byggkostnadene kan påvirke utbyggingen av nye boliger, både i storbyene og distriktene. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
DYRT: De høye material- og byggkostnadene kan påvirke utbyggingen av nye boliger, både i storbyene og distriktene. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Vis mer
Publisert

Statistisk sentralbyrå har rapportert at både material- og byggekostnader har steget betraktelig over den seineste måneden.

Og det er ikke en enkelt hendelse. Over det siste året har det vært en markant økning i kostnadene på mye av det som skal til for å bygge en bolig.

Dette vil, ifølge ekspertene, føre til en brems i boligutviklingen i åra som kommer.

Administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen, er urolig:

- Jeg vil si at dette er boligmarkedets største bekymring for øyeblikket, vurderer han til Børsen.

Høyeste veksten registrert

Lauridsen forklarer at det hele startet under coronapandemien da det ble vanskeligere å importere trevarer fra Canada. Det førte til forsinkelser og at det til at det ble mindre trematerialer på markedet. Seinere ble det også forsinkelser i stålproduksjonen.

Ifølge SSB hadde prisen på å bygge boliger en samlet vekst på 11,2 prosent fra mai i fjor til mai i år.

Prisveksten var størst for eneboliger, der byggekostnadene økte med 13,4 prosent, mens boligblokker økte med 8,1 prosent i samme periode.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer