Boligprisene:

Bolignedtur for Oslo

Boligprisene i Oslo tok et steg tilbake og falt med 1,2 prosent i mars. - Ingenting vokser inn i himmelen, sier bransjetopp.

BOLIG: Eiendom Norge forteller om boligprisene i Norge. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På landsbasis steg boligprisene med 1,2 prosent i mars, viser ferske tall som Eiendom Norge la fram i dag.

Utviklingen i Oslo den siste måneden er dermed stikk i strid med hvordan boligprisene har utviklet seg i hovedstaden det siste året - og på tvers av hvordan det gikk med prisene ellers i landet i mars.

- Vi har tidligere påpekt at det er en risiko for at osloprisene stiger til så høye nivåer at det utløser en markedskorreksjon. Utviklingen i mars kan indikere at det kommer en liten korreksjon denne våren, sier administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Ikke til himmels

Administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen, minner også om at prisnedgangen i Oslo kom etter en veldig sterk vekst på 3,5 prosent i Oslo i februar.

- Så her ser vi en liten korreksjon, kombinert med at det er lagt ut veldig mange boliger, tilføyer han.

Det er også et poeng at det ble solgt 43 prosent flere boliger i Oslo i mars i år enn samme måned for et år siden, mener Lauridsen.

Geving har en litt annen tilnærming:

- Ingenting vokser inn i himmelen, og korreksjoner kan utløses av faktorer som endringer i markedspsykologi og forbruksmønster ved gjenåpning av samfunnet eller overraskende renteendringer, sier han.

Geving understreker at boligprisene i Oslo lenge har vært preget av et magrere tilbud enn normalt - og en svært sterk prisvekst det siste året.

Sterk årsvekst

Normalt er mars måned en rolig måned i boligmarkedet. Korrigert for sesongvariasjoner steg boligprisene i årets mars-måned med 1,1 prosent.

Boligprisene er nå 12,5 prosent høyere enn for ett år siden.

Oslo har også fortsatt den sterkeste årsveksten i landet. Etter prisfallet i mars er boligprisene i hovedstaden nå 15,6 prosent høyere enn for 12 måneder siden.

- 12 måneders veksten i boligprisene ligger nå på tilnærmet sammen nivå nasjonalt som i rekordåret 2016, ifølge Lauridsen.

Randi Marjamaa, leder for personmarkedet i Nordea, sier det nå er tegn til utflating av boligprisene.

- Det er fortsatt høy aktivitet, men vi opplever få tilfeller hvor det kjøpes boliger langt over prisantydning, sier hun, med særlig henblikk på Oslo.

Brennhett

De siste tolv månedene har det vært brennhet i det norske boligmarkedet, og særlig i hovedstaden. Torsdag formiddag presenterte altså bransjeforeningen Eiendom Norge den ferske boligprisstatistikken for mars.

Og en liten forsmak på utviklingen i Oslo kom allerede tirsdag denne uka. Da rapporterte Obos om et prisfall i hovedstaden for første gang på elleve måneder. Nedgangen var på 1,2 prosent fra februar til mars, noe som er en svakere prisutvikling enn normalt.

- Samtidig må nedgangen ses i lys av at Obos-prisene steg unormalt mye i februar. Det var dermed ikke så overraskende med et prisfall nå, uttalte sjeføkonom Sissel Monsvold i Obos.

OBOS-prisene i Oslo har ofte gått opp i mars, uavhengig om påsken faller i mars eller i april.

- Mars i fjor var et unntak og må ses i sammenheng med den omfattende nedstengningen og store usikkerheten som kom med coronapandemien. Noe av den sterke prisveksten det siste året i Oslo må ses i lys av at boligprisene falt i mars i fjor, fortsatte Monsvold.

Tar man utgangspunkt i tallene på landsbasis falt Obos-prisene med 1,3 prosent i mars. De siste tolv månedene er tallene riktignok opp 15,2 prosent, mens de i hovedstaden har steget med 16,6 prosent det siste året.

- Neppe samme tempo

Daglig leder ved DNB Eiendom, Terje Buraas, opplyste tidligere denne uka at mars ble nok en travel måned i boligmarkedet, med mange på visning og høyt salgsvolum.

BLINDLEIA: Millionhyttene ligger tett som perler i den sørlandske skjærgården Blindleia. Her boltrer noen av de mest kjente finansfolkene og investorene i Norge seg om sommeren. Hotellkongen Petter Stordalen, brødrene Øystein og Torstein Tvenge og Nicolai Tangen har alle luksuseiendommer her. Reporter Mina Janssen / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

- I løpet av den siste tida har det heldigvis kommet flere boliger til salgs nå i slutten av mars etter en lang periode med underskudd av salgsobjekt. I tillegg har Norges Bank varslet hyppige renteøkninger framover. Begge disse tingene vil bidra til å legge en demper på den sterke boligprisveksten, mener han.

Videre peker Buraas på at den historisk lave renta gjør det mer lønnsomt å eie enn å leie.

- Selv med rentehevninger vil boligmarkedet fremdeles være attraktivt for de fleste. DNB Eiendom tror derfor at boligmarkedet vil holde seg sterkt framover, men vil neppe holde samme tempo som det siste året. Det vil bli interessant å se hvordan boligmarkedet reagerer når landet åpnes opp igjen

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer