Boligpriser:

Boligprisene falt i desember

Nok en måned faller boligprisene, men 2023 var likevel på nivå med normalår.

FALLER VIDERE: Boligprisene falt i desember, men Eiendom Norge er ikke bekymret. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FALLER VIDERE: Boligprisene falt i desember, men Eiendom Norge er ikke bekymret. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Boligprisene falt med 0,9 prosent i desember, viser ferske tall fra Eiendom Norge. Korrigert for sesongvariasjoner steg boligprisene med 0,2 prosent.

Totalt i 2023 steg boligprisene med 0,5 prosent.

- Rett før jul la vi fram vår prognose for boligprisene i år og vi venter en god vekst på 4 prosent gjennom 2024. Dette innebærer at vi også i år vil oppleve den såkalte januareffekten i boligmarkedet med en sterk oppgang i boligprisene i årets første måned. Vi tror det skal mye til for å rokke ved dette mønsteret, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen, i en pressemelding.

Frykter nyboligsalg

Det ble solgt noen færre boliger i desember i 2023, kontra fjoråret, en nedgang på 0,5 prosent. For året under ett lå dette på 0,8 prosent nedgang.

- Omsetningen i bruktboligmarked i 2023 endte på nivå med 2022 og volumene er som åra før pandemien. Pandemiårene 2020 og 2021 skiller seg markant ut med en betydelig høyere omsetning i bruktboligmarkedet, sier Lauridsen.

Det tok imidlertid lengre tid å selge en bolig fra november til desember - en økning på 13 dager, fra 49.

KRITISERT: - Ida Wolden Bache framstår mer og mer som en isdronning med lite omtanke for arbeidsfolk i Norge, var Rødt-leder Marie Sneve Martinussens klare beskjed etter torsdagens overraskende rentehopp. Her svarer sentralbanksjefen på anklagene. Video: Lars Martin Gimse / Børsen. Vis mer

Det er Stavanger og Kristiansand som har hatt størst oppgang i boligpriser i 2023, på henholdsvis 5,4 og 5,3 prosent. Porsgrunn og Skien hadde svakest utvikling i fjor, med minus 3,4 prosent.

Norges Eiendomsmeglerforbund er ikke overrasket over utviklingen, og mener at boligselgerne har justert sine prisforventninger på grunn av svekket kjøpekraft grunnet rentehopp.

- Vi forventer at bruktmarkedet vil være robust i året som kommer. Sterk befolkningsvekst, lavt nyboligsalg, lav boligproduksjon, høy lønnsvekst, lavere inflasjon og utsikter til lavere renter vil bidra til økende press i bruktboligmarkedet. I Oslo, Stavanger, Kristiansand og Bergen vil trolig presset være høyere enn i landet for øvrig, sier administrerende direktør Carl O. Geving.

Sjeføkonom i Sparebank 1 SR-Bank, Kyrre M. Knudsen, sier til Børsen at realprisnedgangen på boliger var langt større enn det som kanskje oppfattes.

- Det er lett å glemme at boligprisene i fjor egentlig gikk ned mye mer enn vi tenker over. For i motsetningen til prisnivået generelt, er prisveksten omtrent null for boliger. Hvis du justerer for inflasjonen på 6 prosent, er realprisfallet derfor betydelig.

Venter rentekutt i mars

Lauridsen understreker i pressemeldingen at Eiendom Norge ikke er bekymret for bruktboligmarkedet, men sender samtidig et nytt stikk mot Norges Bank og rentehevingenes brutale effekt på nyboligmarkedet.

- Konsekvensene av salgssvikten i nyboligmarkedet vil vi først se i 2025 og 2026, da det vil bli ferdigstilt historisk få nye boliger i Norge. Vår vurdering er at Norges Bank ennå ikke har tatt innover seg det som skjer boligbyggingen og hva dette vil bety for norsk økonomi. Det er også et sjeldent stor sprik i anslagene for boliginvesteringene fra Norges Bank og SSB for tida framover, sier han, og legger til:

- Mens SSB før jul la fram en prognose på minus 16,2 prosent i 2024 venter Norges Bank et fall på 6,4 prosent. SSBs prognose etter vårt syn er nærmere realiteten, og vi mener Norges Bank blir nødt til både å revurdere sin prognose og rentebane. Trolig blir de nødt til å sette ned renta allerede i mars.