Boligprisene steg 0,5 prosent i april

Boligprisene er nå 1,2 prosent høyere enn for et år siden.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Til tross for at coronapandemien har ført til økonomiske bekymringer hos mange, viser tall fra Eiendom Norge at boligkjøperne ikke har trukket seg helt ut av markedet. I april steg nemlig boligprisene med 0,5 prosent.

Korrigert for sesongvariasjoner sank prisene med 0,2 prosent.

- Coronautbruddet har påvirket boligprisene og transaksjonsvolumet i boligmarkedet i april. På Østlandet er prisutviklingen svakere enn hva som er vanlig for april. I landet ellers er utviklingen mer eller mindre som normalt for måneden, og både prisutviklingen og transaksjonsvolumet er mer positiv enn mange forventet, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge i en pressemelding.

I mars falt boligprisene med 1,4 prosent. Før dagens prisstatistikk ble lagt fram, spådde en rekke eksperter dramatiske fall i boligprisene. DNB ventet en nedgang på tre prosent i april, ifølge DN, mens NHO anslår at boligprisene vil falle med voldsomme åtte prosent i år.

VANSKELIG: Petter Stordalen forteller om den vanskelige økonomiske situasjonen selskapene hans er i på besøk hos Anne Lindmo. Video: NRK Vis mer

- Sjokk i mars

Administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving, utdyper:

- Etter det første sjokket i mars har boligmarkedet hentet seg godt inn igjen i april, og fungerer nå mer eller mindre som før. Fallet i omsetningsvolum er lavere enn vi forventet før påske, og vi har en korrigert balanse mellom boligtilbud og etterspørsel som forklarer hvorfor boligprisene holder seg så godt i april, sier Geving til Børsen.

Han opplyser at de i dagens marked registrerer flere førstegangskjøpere og færre småinvestorer.

- Førstegangskjøpere er mindre bekymret for kortsiktige endringer i markedet, og terskelen til markedet er lavere når prisene flater ut, fortsetter Geving.

- Vil tåle krisen

Han mener også boligmarkedet framstår som robust selv om de økonomiske utsiktene er usikre.

- Livet går videre og mange har behov for å bytte bolig også i krisetid. Historisk lav rentebelastning og god tilgang på avdragsfrihet, gjør at de aller fleste kan betjene et boliglån selv om de opplever arbeidsledighet og inntektsbortfall i en periode.

- I denne situasjonen forventer vi en noe svakere prisutvikling enn normalt i de nærmeste månedene, men vår erfaring med tidligere kriser tilsier at boligmarkedet vil tåle coronakrisen relativt godt.

- Stor usikkerhet

Frank Jullum, sjeføkonom i Danske Bank, viser til at omsetningen av boliger har falt mye i de to første «coronamånedene» - men at prisene har holdt seg godt i lys av dette.

SJEFØKONOM: Frank Jullum. Foto: Danske Bank
SJEFØKONOM: Frank Jullum. Foto: Danske Bank Vis mer

- Det er fortsatt stor usikkerhet knyttet til boligprisutviklingen fremover, og mye henger på hvor kraftig nedturen blir. Det vil si hvor mye av skadene fra coronatiltakene som blir permanente. Det vil påvirke utviklingen i ledigheten, men også den generelle optimismen blant kjøpere/selgere og banker, skriver han i en kommentar.

- Våre forventinger om at ledigheten vil falle i løpet av året men sannsynligvis bli liggende rundt 5 prosent tilsier at boligprisene vil være lavere enn de ellers ville ha vært, men at risikoen for et alvorlig fall likevel er begrenset. En av forskjellene mellom denne resesjonen og tidligere resesjoner er at det neppe er et stort overskuddstilbud i boligmarkedet, snarere tvert imot i enkelte områder, mener han.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer