Både i juni og juli falt boligprisene. I august steg prisene med 0,4 prosent. Det viser ferske tall fra Eiendom Norge. Korrigert for sesong variasjoner gikk prisene ned med 0,6 prosent.
- Boligprisene steg 0,4 prosent i august, noe som er den svakeste august-måneden i boligprisstatistikkens historie. Renteøkningene begynner nå bite på boligprisene, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

- Boligmarkedets største bekymring
I Oslo falt derimot boligprisene med et prosent. Siden årsskiftet har hovedstadens boligpriser økt med 5,8 prosent.
Den største økningen finnes i Kristiansand, som har fått vekst i boligprisene på 10,4 prosent så langt i år. For landet under ett er veksten på 5,7 prosent.
Han venter en enda svakere utvikling utover høsten, og mener det ikke er usannsynlig at det blir samme forløp i prisene som i fjor.
Lauridsen kommer også med en oppfordring til sentralbanken.
- En svak utvikling i bruktboligprisene vil forverre tilstandene i nyboligmarkedet, hvor vi nå har den svakeste utviklingen siden bankkrisen 1988-1992. Derfor må Norges Bank holde renten i ro framover, mens finansminister Trygve Magnus Slagsvold Vedum (Sp) må avskaffe utlånsforskriften. Med normal rente og realgjeldsnedgang er begrunnelsen for utlånsforskriften falt bort, sier Lauridsen.
I august i år ble det solgt 9270 boliger i Norge, en nedgang på 2,6 prosent fra samme måned i fjor. Totalt i år er antall solgte boliger på 64 178 kroner, 1,4 prosent ned fra samme periode i fjor.

- Bør være særlig på vakt
Nordea ser flere trender i boligmarkedet for tida.
- Renteøkningene har nå for alvor begynt å bite i boligmarkedet. Vi tror at denne trenden vil fortsette og at prisene vil falle videre utover høsten, sier leder for personmakedet, Randi Marjamaa, til Børsen.
- Det er fortsatt mange som søker om finansieringsbevis, men vi ser en nedgang i antall kunder som faktisk kjøper bolig. Flere velger også å ikke bruke hele lånerammen, fordi de vil begrense gjeldsbelastningen, fortsetter hun.
Marjamaa påpeker også at flere ønsker å selge boligen sin før de kjøper ny, og at det er et tegn på usikkerhet i markedet.
- Det er få boliger som går over prisantydning, og våre rådgivere som bistår kundene i budrunder ser økt tendens til at salg heller går litt under prisantydning.

Boligkrise i nord: - Umulig
Administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving, ser imidlertid på de ferske tallene med blidere øyne.
- Antall boligsalg var høyt i august, samtidig er prisutviklingen svakere enn normalt, som må ses i sammenheng med renteutviklingen. Tilbudssiden i bruktmarkedet er tilbake til før-pandemiske nivåer og flere selgere er villige til å forhandle pris med kjøper. Når husholdningene ser at rentetoppen er nådd vil det trolig bidra til å opprettholde et relativt positivt markedssyn blant kjøperne, sier han.
Også han ser alvorlig på boligmarkedet i Oslo.
- Oslomarkedet er preget av en alvorlig ubalanse mellom brukt- og nyboligmarkedet. Boligreguleringen har vært lav i flere år og salget av nye boliger har falt sterkt i 1,5 år. Dermed tilføres det stadig færre nye boliger i et marked hvor befolkningsvekst krever stadig flere nye boliger. Det høye rentenivået svekker prisveksten, men den svake tilbudssiden bidrar til en fortsatt høy terskel for førstegangsetablerere og fare for at eierraten vil falle i hovedstaden. Det ligger et stort ansvar på oslopolitikerne for å rette opp i en mislykket reguleringspolitikk etter valget