Eiendom Norge:

Boligprisene steg kraftig i januar

Boligprisene steg med 3,4 prosent i januar 2024. Korrigert for sesongvariasjoner steg boligprisene med 0,7 prosent. - Nå er det mange som må revidere sine modeller, også oss, innrømmer Eiendom Norge-toppen.

STIGER: Boligprisene steg 3,4 prosent i januar, og 0,7 prosent korrigert for sesongvariasjoner. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
STIGER: Boligprisene steg 3,4 prosent i januar, og 0,7 prosent korrigert for sesongvariasjoner. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Oppdateres.

- Boligmarkedet er tilbake, sier Eiendom Norge-direktør Henning Lauridsen i forbindelse med framleggingen av boligprisstatistikken for januar.

Prisene steg med 3,4 prosent i januar, og korrigert for sesongvariasjoner var oppgangen på 0,7 prosent.

Erkjenner skivebom

Det er mer enn ekspertene hadde spådd på forhånd.

- Den positive januar-oppgangen er oppsiktsvekkende i lys av den svake utviklingen i den norske fastlandsøkonomien og ikke minst den overraskende renteøkningen i desember, sier Lauridsen og fortsetter:

- Nå er det mange som må revidere sine modeller, også oss, da vår prognose for januar på 2,5 prosent var skivebom, sier Lauridsen.

Mesteparten av boligprisveksten i løpet av et år kommer i første halvår, og særlig i januar med den såkalte januareffekten, ifølge Lauridsen.

- Svært spennende

- Gitt den positive utviklingen i januar blir det svært spennende å følge utviklingen framover. Et sterkt bruktboligmarked vil virke positivt på nyboligmarkedet, hvor det har vært en historisk svak utvikling siden sommeren 2022, sier han.

Tallene viser at det var oppgang i nesten alle områder. Porsgrunn/Skien hadde sterkest sesongkorrigert prisutvikling, med 2,2 prosent.

Svakest sesongkorrigert prisutvikling hadde Fredrikstad/Sarpsborg med en sesongkorrigert nedgang 0,7 prosent.

- Liten grunn til bekymring

Eiendom Norge framholder i pressemeldingen at de fallende boliginvesteringene gjennom hele 2023 «har dratt ned norsk økonomi».

- Norges Bank har ikke tatt innover seg hva den kraftige oppbremsingen i nyboligsalget vil bety for norsk økonomi og hvordan dette virke på boliginvesteringene fremover, hevder Lauridsen.

Tallene i dag gir liten grunn til bekymring for Norges Bank, mener sjeføkonom Kyrre Knudsen i Sparebank 1 SR-Bank.

- Det er omtrent flatt de siste 12 månedene. Det er det viktigste. Omsetningen holder seg også overraskende bra, men er litt ned fra i fjor. Det er også positivt. Det betyr at boligmarkedet samlet sett takler den økte renten ganske bra, skriver Knudsen til Børsen.

- Markedet holder seg ganske bra. Isolert sett taler dette for at Norges Bank kan holde renten uendret lenger. De trenger enn så lenge ikke være særlig bekymret for boligmarkedet basert på dette, skyter han inn.

Mener markedet er robust

Den sterke prisutviklingen og det høye antallet omsetninger i januar vitner om et robust bruktboligmarked, mener direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund.

- Markedet har lenge vært selektivt og sammensetningen av kjøpere har endret seg noe som følge av høy rentebelastning, men etterspørselen har nå tatt seg opp og slår ut i kraftig prisutvikling i byer som Bergen, Stavanger og Oslo hvor tilbudssiden er moderat.

Etter to år med rekordlavt salg av nye boliger ferdigstilles det nå få nye boliger, påpeker han.

- Dermed frigjøres få brukte boliger i markedet, noe som tilsier mer press i bruktmarkedet etter hvert som boligforsyningen ikke dekker boligbehovet i en voksende befolkning. Med utsikter til høyere lønnsvekst, lavere inflasjon og lavere renter vil markedet for brukte boliger kunne overraske på oppsiden i første halvår.