Boligprisene stiger fortsatt

Boligprisene steg med 0,9 prosent nominelt i februar. 2020 kan bli et rekord-år, ifølge meglerbransjens forening.

PRISVEKST: Boligpris-statistikken for februar er lagt fram. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
PRISVEKST: Boligpris-statistikken for februar er lagt fram. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Boligprisene er nå 3,6 prosent høyere enn for et år siden.

Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene i februar med 0,5 prosent.

– Boligprisene steg i februar i alle områder i landet med unntak av Bergen, Kristiansand og Stavanger, ifølge administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

- Sterkest oppgang i boligprisene var det i Nord-Norge, Midt-Norge og Oslo, sier han i en pressemelding.

Oslo har det siste året hatt den sterkeste prisveksten med 6 prosent, mens Stavanger-området er svakest med uendrede priser.

Kan bli rekordår

- Veksten i antall omsetninger fortsetter i februar, og det er ny romsetningsrekord for en februar måned å være. Hvis denne trenden vedvarer, vil 2020 bli nok et rekordår i boligmarkedet etter 2018 og 2019. Den sterke økningen i antall transaksjoner viser at det norske boligmarkedet er trygt, effektivt og forutsigbart, fortsetter Lauridsen.

Flere solgte

I februar ble det lagt ut 7 562 boliger og solgt 7 126 boliger. Det er en vekst på henholdsvis 9,9 prosent og 8,9 prosent sammenlignet med samme måned i 2019.

Så langt i år er det lagt ut 14 806 boliger til salgs, noe som er 6,8 prosent flere enn på samme tid i fjor. Antall solgte boliger så langt i år er 14 517, noe som er 4,8 prosent flere enn på samme tid i 2019.

- Omsetningstiden holder seg stabil og ligger i snitt noen dager høyere enn i 2018 og 2019. Dette er naturlig gitt det økte utbudet av boliger, sier Lauridsen.

Bekymret for Oslo

Administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund mener onsdagens tall viser at boligmarkedet er velbalansert i store deler av landet.

– Derfor forventer vi moderat prisutvikling gjennom året. Flere år med moderat prisutvikling har senket terskelen for førstegangskjøpere, og det er blitt mindre attraktivt å spekulere i boligmarkedet. Dette styrker eierlinjen i den norske boligmodellen, og vi tror at trenden vil vedvare i store deler av landet, sier han i en pressemelding.

Han er imidlertid bekymret for markedet i Oslo, der prisene den siste måneden har steget med 1,5 prosent.

– Vi frykter at Oslo-markedet er i ferd med å fyres opp igjen av høy befolkningsvekst og lav boligbygging, sier Geving.

Han tror det vil ta tid å snu utviklingen.

– Det er trolig for sent å unngå ny ubalanse mellom tilbud og etterspørsel i hovedstadens boligmarked. Derfor må vi stålsette oss for et ubehagelig prispress litt fram i tid, sier Geving.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer