Boligsalget stuper

Boligsalget stuper med 15 prosent. Prisene falt 1,4 prosent i mars.

STUP: Fram til regjeringens coronatiltak midtveis i mars var det fin fart i boligmarkedet. Så kom bremsene kraftig på. Foto: Gorm Kallestad, NTB scanpix
STUP: Fram til regjeringens coronatiltak midtveis i mars var det fin fart i boligmarkedet. Så kom bremsene kraftig på. Foto: Gorm Kallestad, NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det viser statistikken som Eiendom Norge legger fram fredag.

Det ble solgt nesten 15 prosent færre boliger i mars i år enn samme måned i fjor. Det trekker også ned antall solgte boliger så langt i år til minus 2,4 prosent sammenlignet med første kvartal i fjor.

Tilsvarende nedgang er det i antall boliger som ble lagt ut for salg i mars.

Fra vekst til brems

I mars ble det ifølge Eiendom Norge solgt 6 679 boliger i landet. Det er hele 14,6 prosent færre enn samme måned i fjor.

Til sammenlikning ble det i februar i år solgt 7 126 boliger i Norge, noe som var 8,9 prosent flere enn i tilsvarende måned i 2019.

Ekstra spenning

Det var knyttet ekstra spenning til denne månedens tall - som vil være den første etter regjeringens omfattende tiltak for å begrense spredningen av coronaviruset.

Det store spørsmålet var hvordan coronaviruset har slått ut på et boligmarked som, fram til nå, aldri har vært mer stabilt og forutsigbart.

Fasiten viser at salget stuper med 15 prosent i mars - inkludert det som var et marked i god fart fram til regjeringens smitteverntiltak.

Åpenbart påvirket

- Det er helt åpenbart at coronautbruddet har påvirket prisene, og enda mer antall boliger som selges. Men fallet er langt mindre enn vi kunne forvente i lys av de drastiske tiltakene regjeringen har iverkssatt, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

- Vi ser for oss en slags ny normal på et et lavere antall boliger som selges, men fortsatt god omsetning, og en relativt stabil prissituasjon framover, fortsetter han.

Eiendom Norge-direktøren sier at boligmarkedet normalt ville gått i dvale på denne tida av året.

- Folk ville flyttet oppmerksomheten til fjellhytter. Nå ligger det an til langt flere boligvisninger i påsken enn det som er vanlig, sier han.

Går normalt opp

- Normalt er mars en måned der boligprisene går litt opp. Onsdag fikk vi vite at OBOS-boliger falt 2 prosent i Oslo og 2,8 på landsbasis. Vi er litt mer positive til tallene som legges fram fredag, og tror på en nedgang på landsbasis rundt en prosent, sa daglig leder Terje Buraas i DNB Eiendom i en oppdatering før presentasjonen fra Eiendom Norge.

– I starten av mars ble det solgt veldig mange boliger helt frem til regjeringen kom med strenge tiltak. Etter de tiltakene kom, har salget gått noe ned, sa administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge tidligere denne uken.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer