Corona

Bolleland kan få «påskepoliti»

Ordfører ønsker velkommen til hyttepåske på Sjusjøen. Men passer på underveis.

BOLLESTOPP: Også statsminister Erna Solberg har tatt en rast på Bolleland. Foto: Vidar Ruud / NTB
BOLLESTOPP: Også statsminister Erna Solberg har tatt en rast på Bolleland. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Publisert

I fjor til påske var hun den sinte Tante Sofie som ba hyttefolket pakke sammen og komme seg hjem igjen fortest mulig.

Et år seinere ønsker ordfører Anita Ihle Steen (Ap) det samme hyttefolket velkommen til de 7200 hyttene på Sjusjøen og omegn i landets største hyttekommune Ringsaker.

Men Tante Sofie lurer med pekefingeren bak gardinene denne gangen også.

– Vi er i gang med plakater og oppslag på steder der folk og biler pleier å stoppe på vei hit, for eksempel Bolleland på Espa (i nabokommunen Stange), Coop-butikken på Rudshøgda og Deli de Luca og Essos 24-timers bensinstasjon samme sted. Folk må minnes om smittevern og avstand hele tida. Det kan bli aktuelt med vaktmannskap der, sier Ringsaker-ordføreren til Dagbladet.

La oss kalle det påskepoliti.

RÅD: Dette er rådene og anbefalingene for deg som skal på fjellet i påska 2021. Vis mer

Forberedt på endringer

Hun har satt seg nøye inn i regjeringens nasjonale råd for påskeferien generelt og hytteturistene.

– De ble som ventet. Og vi er forberedt på at smittesituasjonen kan endre seg brått, og at det kan bli flere innstramminger. Ringsaker kommune er innstilt på å følge de nasjonale rådene, sier ordfører Anita Ihle Steen.

Det har kommunen gjort hele den årslange pandemieperioden, også utenom de store hyttehøytidene.

TANTE SOFIE: Ordfører i Ringsaker kommune, Anita Ihle Steen, er klar for invasjon på hyttene til påske. Arkivfoto: Audun Braastad / NTB
TANTE SOFIE: Ordfører i Ringsaker kommune, Anita Ihle Steen, er klar for invasjon på hyttene til påske. Arkivfoto: Audun Braastad / NTB Vis mer

– Vi har hatt lavt smittetrykk både i Ringsaker og hele Mjøs-regionen. Og det er store kommuner med bredt helsevesen og sykehus, for eksempel Hamar og Lillehammer, påpeker hun.

Minst 30 000

En vanlig påske er det 30 000 hyttefolk og turister på Sjusjøen og i Ringsakerfjellet. Det blir like mange i år, kanskje litt flere, tror ordføreren.

Kommunen har hele perioden vernet om regjeringens prinsipp: Er det strengere regler i din hjemkommune enn eksempelvis din hyttekommune Ringsaker, ja, da skal du følge de strenge hjemmereglene. Eller motsatt hvis det er strengere smittevern i hyttekommunen.

Ringsaker kommune har gode erfaringer med hyttefolks respekt for smittevernregler det siste året.

– Nå i vinterferien, for eksempel, ble det avdekket tre tilfeller av coronasmitte mens folk var på hyttene. I alle tre tilfellene var smitten kommet med folk utenfra – helsevesenet her tok seg av det, og det har ikke ført til smittespredning lokalt, sier Ringsakers ordfører.

Fakta om corona-utbruddet i Norge pr. 12. mars 2021

* 632 koronadødsfall er meldt til Folkehelseinstituttet (FHI). Aldersgruppen med flest dødsfall er personer som er 80-89 år gamle, og 53 prosent av alle døde er menn. FHI presiserer at det ikke alltid er mulig å vite om pasienten har dødd av eller med covid-19.

* 27. desember 2020 ble første koronavaksine satt i Norge. Til nå har 443 696 personer mottatt første dose, og 246 961 har mottatt andre dose.

* Til nå er det påvist 1537 tilfeller av den britiske virusvarianten i Norge, og 87 tilfeller av den sørafrikanske varianten.

* 78 571 personer har siden februar i fjor fått påvist smitte av koronaviruset i Norge, viser Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS) fredag. 4 115 415 tester var fram til torsdag utført i landet.

* Gjennomsnittsalderen til dem som har fått påvist smitte, var torsdag 35 år. Det er 42 038 menn som har fått påvist smitte, og 36 533 kvinner.

* Smittetallet, eller R-tallet, sier hvor mange en smittet person smitter videre. Siden siste uke i februar har R-tallet vært på 1,3, ifølge FHI.

* 159 koronapasienter var fredag innlagt på sykehus. Det er like mange som dagen før.

* Pasientene fordeler seg slik på helseregionene: Helse Midt-Norge 4, Helse nord 8, Helse Sør-Øst 142 og Helse vest 5.

* 21 pasienter fikk fredag behandling i respirator. Antallet er uforandret fra dagen før.

* I alt 540 pasienter hadde fram til torsdag vært innlagt på intensivenhet.

Kilder: Helsedirektoratet, FHI

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer