Søksmål:

Bombarderes av søksmål

154 000 personer hevder sprøytemiddelet bidro til kreft.

HELSESKADELIG: Selskapet Bayer er rammet av en bølge av søksmål, anklaget for å bidra til kreftsykdom med produktet Roundup. Foto: Josh Edelson / AFP / NTB
HELSESKADELIG: Selskapet Bayer er rammet av en bølge av søksmål, anklaget for å bidra til kreftsykdom med produktet Roundup. Foto: Josh Edelson / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Texas-selskapet Bayer har nylig vært inne i sin tolvte rettsrunde etter å ha blitt rent ned av 154 000 søksmål. 110 000 av sakene ble i løpet av fjoråret enten avvist av retten eller løst ved forlik, skriver Bloomberg.

I ni runder har Bayer vunnet fram. I oktober snudde lykken, selskapet har tapt i tre rettsrunder. Tirsdag skriver nettstedet at selskapet må ut med 332 millioner dollar til 57 år gamle Michael Dennis, som lider av Non-Hodgkin lymfom, en form for lymfekreft.

San Diego tingrett har nemlig gitt ham medhold i at sprøytemiddelet Roundup har bidratt til sykdommen.

Forrige uke ble selskapet dømt til å betale en pensjonist i Philadelphia 175 millioner i erstatning, uka før det en mann i St. Louis 1,23 millioner dollar.

- De har solgt dette farlige produktet i årevis. Det er på tide at de betaler prisen, sier forsvareren til Dennis i en uttalelse.

Roundup har vært utskjelt i en årrekke. Det var også Norges mest brukte sprøytemiddel. I 2019 førte den angivelige kreftfremkallelsen til en kaskade av demonstrasjoner. Produktet var da eid av selskapet Monsanto, men ble kjøpt opp av Bayer samme år.

ROUNDUP: Over hele verden arrangeres det protester mot Monsanto og og stoffet glyfosat - som også brukes i Norge. Video: NTB Scanpix/Kristoffer Løkås/Dagbladet TV Vis mer

Totalt har selskapet satt av 16 milliarder dollar for å håndtere bølgen av søksmål, skriver finansnettstedet.

- Vi er, med all respekt, uenige med juryens dom, og mener vi har sterke argumenter i en anke for å få dommen omgjort og tildelingen av grunnlovsstridig overdreven skade fjernet, eller redusert, gitt at det var betydelige og reversible juridiske og bevismessige feil som ble gjort under rettssaken, skriver selskapet i en mail til nettstedet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer