Utdanning til yrkesfag

Bommer: - Komplett uforståelig

- Et kraftig varsko, sier NHOs industritopp Stein Lier Hansen.

VARSKO: Norsk Industri-direktør Stein Lier Hansen slår alarm etter en kartlegging av utdanningstilbudet i videregående skole. Foto: Lise Åserud / NTB
VARSKO: Norsk Industri-direktør Stein Lier Hansen slår alarm etter en kartlegging av utdanningstilbudet i videregående skole. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norske industribedrifter kunne glatt tatt imot 500 flere lærlinger hvert år. Problemet er at de ikke finnes.

Ungdommer sendes derimot ut fra videregående yrkesutdanning med helt feil skolering - til yrker der det ikke finnes lærlingplasser.

Dette avdekkes i en kartlegging som NHO-tungvekteren Norsk Industri har foretatt. Analysen, som Børsen har fått tilgang til, viser at tallet 500 er et minimumsanslag.

- Dette høres ut som en alvorlig sløsing med ressurser?

- Denne mangelen på lærlinger er ikke bærekraftig. Vår kartlegging gir grunn til å komme med et grundig varsko, på vegne av industrien, distriktene, miljøet og tusenvis av unge, sier administrerende direktør Stein Lier Hansen i Norsk Industri til Børsen.

NHO-giganten tar til orde for en massiv omlegging av hele søknads- og opptakssystemet til yrkesfagene i videregående opplæring. Mer om det lenger ned i saken.

Gode jobbutsikter

Svært mange industribedrifter trenger flere kvalifiserte fagarbeidere. Unge som har gjennomført to år på videregående yrkesfag med industriteknologi eller kjemiprosess og laboratoriefaget vil i praksis være garantert lærlingplass med utsikt til fagbrev og fast jobb etter to år.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer