Utdanning til yrkesfag

Bommer: - Komplett uforståelig

- Et kraftig varsko, sier NHOs industritopp Stein Lier Hansen.

VARSKO: Norsk Industri-direktør Stein Lier Hansen slår alarm etter en kartlegging av utdanningstilbudet i videregående skole. Foto: Lise Åserud / NTB
VARSKO: Norsk Industri-direktør Stein Lier Hansen slår alarm etter en kartlegging av utdanningstilbudet i videregående skole. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norske industribedrifter kunne glatt tatt imot 500 flere lærlinger hvert år. Problemet er at de ikke finnes.

Ungdommer sendes derimot ut fra videregående yrkesutdanning med helt feil skolering - til yrker der det ikke finnes lærlingplasser.

Dette avdekkes i en kartlegging som NHO-tungvekteren Norsk Industri har foretatt. Analysen, som Børsen har fått tilgang til, viser at tallet 500 er et minimumsanslag.

- Dette høres ut som en alvorlig sløsing med ressurser?

- Denne mangelen på lærlinger er ikke bærekraftig. Vår kartlegging gir grunn til å komme med et grundig varsko, på vegne av industrien, distriktene, miljøet og tusenvis av unge, sier administrerende direktør Stein Lier Hansen i Norsk Industri til Børsen.

NHO-giganten tar til orde for en massiv omlegging av hele søknads- og opptakssystemet til yrkesfagene i videregående opplæring. Mer om det lenger ned i saken.

Gode jobbutsikter

Svært mange industribedrifter trenger flere kvalifiserte fagarbeidere. Unge som har gjennomført to år på videregående yrkesfag med industriteknologi eller kjemiprosess og laboratoriefaget vil i praksis være garantert lærlingplass med utsikt til fagbrev og fast jobb etter to år.

Norsk Industris kartlegging hos opplæringskontorene landet rundt avdekker at det mangler 25 klasser i disse to fagene - når man tar utgangspunkt i behovet som bedriftene selv melder inn.

Med 20 elever i hver klasse tilsvarer det 500 lærlinger - hvert år.

På toppen av dette er det meldt inn ytterligere behov for lærlinger for flere mindre fag. Dessuten meldes det om et betydelig behov de neste åra for kvalifiserte folk til industrisatsinger på storskala battericelleproduksjon, i tillegg til nye satsinger innen helseindustri, hydrogen- og mineralnæringer, oppsummerer Norsk Industri i et notat Børsen har fått tilgang til.

- Det er komplett uforståelig at fylkene ikke gjør mer for å utdanne nok lærlinger i tråd med det markedet etterspør. Industribedrifter er jo ofte hjørnesteinsbedrifter i sine lokalsamfunn, understreker Lier Hansen.

Miljø og distrikt

Han mener det er grunn til å advare mot en svært farlig cocktail med potensielle negative konsekvenser i et svært bredt format.

  • I det store bildet handler det om å sikre en sunn norsk økonomi med bedrifter som kan hevde seg internasjonalt i en konkurranse der ambisiøse klimamål er et avgjørende premiss.
  • For Norge handler det blant annet om å sikre bosetting i distriktene.
  • For den enkelte ungdom handler det om å ikke kaste bort to år på skolebenken.

NHO-toppen utdyper:

- Skal man sikre bosetting i distriktene, er det avgjørende for de unge at de velger utdanning som gir jobb lokalt, og tilsvarene er det avgjørende for industrien at man kan rekruttere lokalt.

Stein Lier Hansen mener at unges miljøengasjement går hånd i hånd med industriens behov.

- Vi vet at industrien sitter på nøkkelen til det grønne skiftet. Da trenger vi langt flere unge som er interessert i teknologi og som har praktisk sans. Velger de en karriere i industrien, vil de også kunne gjøre noe bra for miljøet, ikke bare snakke om det, argumenterer industritoppen.

Vet hvor det svikter

Næringslivets Hovedorganisasjon organiserer nær 29 000 bedrifter som gir jobb til like under 600 000 ansatte. Norsk Industri er NHOs største landsforening.

Administrerende direktør Stein Lier Hansen mener å vite hvor det svikter i systemet. Han har følgende forklaring på hvordan det kan ha seg at industribedriftene roper etter lærlinger samtidig som mange unge står uten lærlingplass etter to års yrkesfaglig utdanning:

- Det starter i ungdomsskolen. Utdanningsrådgiverne er litt for ofte lærere som har bommet med utdanningsvalget sitt og heller ville bli rådgivere. Disse gjør nok en god jobb som sosialrådgivere, men de har sjelden yrkesfagbakgrunn og de kjenner rett og slett for lite til behovene fra industrien, hevder Lier Hansen.

Lovpålegg

Dermed oppstår det enorme gapet mellom ønsker og behov:

- Flere fylker har som mål at flest mulig søkere skal få førstevalget sitt, og så dimensjonerer de yrkesfagene ut fra dette. I praksis har vi overlatt dette viktige spørsmålet til 14-15-åringene. Konsekvensen blir at ungdom ikke får læreplass og at industribedrifter ikke får tak i lærlinger, sier Lier Hansen.

I et notat fra Norsk Industri framgår det at hver fjerde elev på elektro ikke har noen lærlingplass å gå til.

Lier Hansen mener det må bli slutt på det som i praksis er en nærmest ubegrenset valgfrihet:

- Løsningen er egentlig ganske enkel. Fylkene må kartlegge behovet for lærlinger, og dimensjonere tilbudet ut fra det. Behovet blir allerede i dag meldt inn gjennom yrkesfagnemndene, men altfor mange fylker tar ikke hensyn til dette. Norsk Industri tar derfor til orde for at man i den nye opplæringsloven pålegger fylkene å dimensjonere ut fra det lokale behovet, sier Lier Hansen til Børsen.

Selvkritikk

Tross denne brannfakkelen, presiserer NHO-tungvekteren at han også tar selvkritikk på vegne av både landsforeningen og medlemsbedriftene.

Han slår fast at industrien selv også «må bli flinkere til å gjøre seg attraktive som arbeidsplass for teknologiinteresserte og miljøbevisste ungdommer».

- Det er ikke alltid så lett å vite hva som foregår bak de anonyme veggene til et industribygg. Da er det nok lettere å se for seg en karriere som elektriker, bilmekaniker eller snekker. Så her har vi også selv en jobb å gjøre, innrømmer han.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer